Most olvasott cikk
Vegán répás-fahéjas csiga

Vegán répás-fahéjas csiga

Ha rajongsz a fahéjas csigáért, és imádod a répatortát, akkor ez a sütemény pontosan neked készült. Ebben a receptben a két kedvencünket ötvöztük, hogy létrehozzunk valami egészen különlegeset.

Ez nem egy egyszerű fahéjas csiga receptje, ugyanis itt a répatorta is főszerepet kap. A végeredmény egy könnyed, pihe-puha répatortás tészta, fahéjas töltelékkel és krémes mázzal a tetején.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 közepes sárgarépa reszelve
  • 200 g finomliszt + a gyúráshoz
  • 150 g teljes kiőrlésű liszt
  • 50 g cukor
  • 175 ml növényi tej
  • 25 g friss vagy 7 g instant élesztő
  • 3 evőkanál semleges ízű olaj
  • 1 teáskanál fahéj
  • ½ teáskanál só

A töltelékhez:

  • 70 g cukor
  • 50 g vegán vaj olvasztva
  • 1 evőkanál fahéj

A mázhoz:

  • 150 g vegán mascarpone
  • 75 g porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés:

  1. Először készítsd el a tésztát. Ehhez melegíts langyosra 175 ml növényi tejet és oldj fel benne egy teáskanál cukrot, majd keverd hozzá az élesztőt. Fedd le és hagyd állni 15 percet.
  2. Keverd össze egy tálban a liszteket, a reszelt répát, a maradék cukrot, a fahéjat és a sót. Utána add hozzá a felfuttatott élesztőt és az olajat, majd olajos kézzel kezdd el gyúrni a tésztát. Az elején nagyon fog ragadni, de 5-6 perc után már szépen elválik a kezedtől (és a felülettől), ekkor már készen van a dagasztás. Takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd állni 15 percig.
  3. Közben készítsd el a tölteléket. Olvaszd meg a vegán vajat és egy külön tálkában keverd össze a fahéjat és a cukrot.
  4. Ha letelt a 15 perc, tedd a tésztát lisztezett felületre és nyújtófával nyújtsd ki téglalap alakúra és kb. fél centiméter vastagságúra. Kend meg az egész felületét az olvasztott vajjal és szórd meg egyenletesen a fahéjas cukorral, majd tekerd fel a hosszabbik éle mentén.
  5. Vágd 4-5 centiméter vastag szeletekre és tedd egy olajjal kikent tepsibe, ahol szellősen, nem túl szorosan elférnek egymás mellett. Fedd le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni egy meleg helyen egy-másfél órát, amíg duplájára nő.
  6. Melegítsd elő a sütőt 180 ℃-ra, majd süsd a tekercseket 25-30 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
  7. A vegán mascarponét verd puhára és keverd hozzá a vaníliakivonatot és a porcukrot.
  8. Miután kissé kihűltek a tekercsek, a tetejére kend rá a krémet és ízlés szerint dekoráld magvakkal.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.