Ha rajongsz a fahéjas csigáért, és imádod a répatortát, akkor ez a sütemény pontosan neked készült. Ebben a receptben a két kedvencünket ötvöztük, hogy létrehozzunk valami egészen különlegeset.
Ez nem egy egyszerű fahéjas csiga receptje, ugyanis itt a répatorta is főszerepet kap. A végeredmény egy könnyed, pihe-puha répatortás tészta, fahéjas töltelékkel és krémes mázzal a tetején.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 közepes sárgarépa reszelve
- 200 g finomliszt + a gyúráshoz
- 150 g teljes kiőrlésű liszt
- 50 g cukor
- 175 ml növényi tej
- 25 g friss vagy 7 g instant élesztő
- 3 evőkanál semleges ízű olaj
- 1 teáskanál fahéj
- ½ teáskanál só
A töltelékhez:
- 70 g cukor
- 50 g vegán vaj olvasztva
- 1 evőkanál fahéj
A mázhoz:
- 150 g vegán mascarpone
- 75 g porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
- Először készítsd el a tésztát. Ehhez melegíts langyosra 175 ml növényi tejet és oldj fel benne egy teáskanál cukrot, majd keverd hozzá az élesztőt. Fedd le és hagyd állni 15 percet.
- Keverd össze egy tálban a liszteket, a reszelt répát, a maradék cukrot, a fahéjat és a sót. Utána add hozzá a felfuttatott élesztőt és az olajat, majd olajos kézzel kezdd el gyúrni a tésztát. Az elején nagyon fog ragadni, de 5-6 perc után már szépen elválik a kezedtől (és a felülettől), ekkor már készen van a dagasztás. Takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd állni 15 percig.
- Közben készítsd el a tölteléket. Olvaszd meg a vegán vajat és egy külön tálkában keverd össze a fahéjat és a cukrot.
- Ha letelt a 15 perc, tedd a tésztát lisztezett felületre és nyújtófával nyújtsd ki téglalap alakúra és kb. fél centiméter vastagságúra. Kend meg az egész felületét az olvasztott vajjal és szórd meg egyenletesen a fahéjas cukorral, majd tekerd fel a hosszabbik éle mentén.
- Vágd 4-5 centiméter vastag szeletekre és tedd egy olajjal kikent tepsibe, ahol szellősen, nem túl szorosan elférnek egymás mellett. Fedd le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni egy meleg helyen egy-másfél órát, amíg duplájára nő.
- Melegítsd elő a sütőt 180 ℃-ra, majd süsd a tekercseket 25-30 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
- A vegán mascarponét verd puhára és keverd hozzá a vaníliakivonatot és a porcukrot.
- Miután kissé kihűltek a tekercsek, a tetejére kend rá a krémet és ízlés szerint dekoráld magvakkal.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.