Növényi tejtermékek fejlesztésére hozott létre kutatóközpontot Tajvan kormánya egy italgyártó céggel összefogva. Az ország egy ideje már a növényi alapú élelmezés felé kacsingat, vezetőik már januárban is olyan klímatörvényt fogadtak el, amely a növényi étrend propagálására kötelezi a kormányt.
Kifejezetten a növényi tejtermékek kifejlesztésére jött létre egy központ Tajvanban. A tajvani Élelmiszer-ipari Kutató és Fejlesztő Intézet az Ai Zhi Wei gyártóval fogott össze, hogy a szervezet létrejöhessen.
A cél ezzel az új létesítménnyel, hogy
- javítsák a növényi alapú nyers és félig feldolgozott mezőgazdasági termékek helyi ellátási láncát,
- valamint hogy minél kedvezőbb tápértékű, fehérjében gazdag növényi tejalternatívákat fejlesszenek ki.
Az Ai Zhi Wei Tajvan egyik legnépszerűbb italmárkája. Zab-, mogyoró, szója- és diótejet is árulnak, de kínálatukban teák is szerepelnek. Az új központban a vállalat piaci tapasztalatait ötvözik majd az állami Élelmiszer-ipari Kutató és Fejlesztő Intézet tudósainak ismereteivel.
A növényi tejtermékek prioritást jelentenek Tajvan számára
A Csiaji megye területén létesített kutatóközpont a tajvani gazdasági minisztérium alternatív fehérjék terjedését támogató programjának keretében jöhetett létre.
De ezen kívül is számos kezdeményezés bizonyítja, hogy Tajvan a növényi alternatívákban látja hosszú távon a fantáziát. Januárban a kormány új klímatörvényt fogadott el, amely előírja a kabinet számára az alacsony szén-dioxid-kibocsátású étrend propagálását. Részben ennek révén szeretnék elérni, hogy az ország 2050-re elérje a nettó zéró károsanyag-kibocsátás szintjét.
A növényi tejtermék kategóriájába sorolható produktumok fejlesztése értelemszerűen ebben a folyamatban kulcsfontosságú lehet.
Ahogy a világ egyre inkább felismeri az élelmiszerrendszerek kiemelt szerepét az éghajlatváltozás kezelésében, örömmel látjuk, hogy a tajvani éghajlatvédelmi jogszabályokban hangsúlyos az alacsony szén-dioxid-kibocsátású étrend
– jelentette ki Wu Hung, az EAST (Environment & Animal Society of Taiwan) tajvani környezetvédelmi és állatvédő szervezet vezérigazgatója.
A közelmúltban egy másik ázsiai ország is beállt a sorba: Dél-Korea is bejelentett egy, a helyi növényi alapú élelmiszer-termelés fellendítésére és az alternatív fehérjefogyasztás ösztönzésére irányuló nemzeti tervet.
A Koreai Vegetáriánus Szövetség szerint 2020-ban mintegy félmillió vegán élt az országban – háromszor annyi, mint tíz évvel korábban. Másfél millióan vegetáriánusok, míg a lakosság mintegy 20 százaléka, azaz nagyjából 10 millió fő flexitáriánus.
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.