Most olvasott cikk
A vörös hús fogyasztását ismét összefüggésbe hozták a cukorbetegséggel

A vörös hús fogyasztását ismét összefüggésbe hozták a cukorbetegséggel

Egy több mint 200.000 alanyt vizsgáló tanulmány ismét megerősítette a 2-es típusú cukorbetegség és a vörös húsok fogyasztása között fennálló kapcsolatot. A tanulmány alapján azok, akik a legtöbb húst fogyasztották, sokkal nagyobb valószínűséggel lettek cukorbetegek, mint azok, akik csak kisebb mennyiségben ettek vörös húsokat.

Egy friss tanulmány ismét megerősítette a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása és a vörös húsok fogyasztása között fennálló kapcsolatot. Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent tanulmányban a harvardi kutatók 216.659 alanynál vizsgálták a betegség kialakulását. A résztvevők 81 százaléka nő volt. Az alanyok étkezési szokásairól kérdőíveken keresztül tájékozódtak, az adatok pedig több mint harminc évet fednek le. A vizsgált időszakban 22.761 esetben alakult ki 2-es típusú cukorbetegség a résztvevőknél.

Azoknál, akik a legtöbb (feldolgozott vagy nem feldolgozott) vörös húst fogyasztották, 62 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki diabétesz, mint azoknál, akik a legkevesebb húst ették. Kiderült az is, hogy napi egy vörös húsos étkezést hüvelyesekkel vagy magvakkal helyettesítve akár 30 százalékkal is csökkenthető a betegség kialakulásának esélye.

Az általunk talált eredmények igencsak megerősítik azokat a táplálkozási irányelveket, amelyek arra buzdítanak, hogy korlátozzuk a vörös hús fogyasztásának mértékét, és ez egyaránt vonatkozik a feldolgozott és a nem feldolgozott vörös húsokra is

– mondta Xia Gu, a tanulmány fő szerzője.

A vörös hús és a cukorbetegség kapcsolata

Nem ez az első olyan tanulmány, amely megemlíti az összefüggést a betegség és az állati eredetű termékek között. Mi is írtunk már róla, hogy régóta ismert a kapcsolat a nagymértékű húsfogyasztás és a diabétesz kialakulása között. A Harvard School of Public Health szerint akár már kis mennyiség fogyasztása esetén is nagyban megnő a betegség kialakulásának esélye. A jelenlegi kutatás eredményei csak tovább erősítik a cukorbetegség és a vörös hús közötti kapcsolatot. Ráadásul a számos résztvevő miatt igen jelentős statisztikai adatokkal is szolgál.

A növényi étrend viszont nem csak a cukorbetegség kapcsán jelenthet nagyszerű védelmet. Egyes kutatások szerint mérsékelheti az öregedési folyamatokat, ha teljes értékű növényi ételeket eszünk. Emellett csökkentheti a csontritkulás kialakulásának esélyét, és a demencia ellen is jó hatásfokkal alkalmazható azáltal, hogy segít megőrizni a szellemi frissességünket.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.