Most olvasott cikk
A növényi étrend lenne a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének legjobb módja?

A növényi étrend lenne a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének legjobb módja?

A növényi étrend lenne a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének legjobb módja

Egy új tanulmány szerint a növényi étrend lehet a legjobb módja a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének.

Jelenleg az Egyesült Királyságban 4.5 millió ember, az Egyesült Államokban 30 millió ember szenved diabéteszben és világviszonylatban a halálesetek 15%-át tulajdonítják ennek a betegségnek. A Nemzetközi Cukorbeteg Szövetség (International Diabetes Federation) szerint az érintettek száma 2040-re elérheti a 642 millió főt.

A lehetséges megoldás az orrunk előtt van

A kutatások azt mutatják, hogy a növényi étrend – beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket, dióféléket, hüvelyeseket és magvakat – jelentősen csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A növényi étrend a válasz a cukorbetegségre?

1999 és 2017 között végzett nyolc klinikai vizsgálatban hasonlították össze a növényi étrendet más étrendekkel, és meghatározták a vegán étrend pozitív hatásait. Ezek közül hat kísérlet magában foglalta a résztvevők felvilágosítását az optimális tápanyagbevitelről, ezzel segítve a növényi étrend előnyeinek megértését.

Az EurekAlert szerint:

A hosszú távú (HbA1c) és éhomi/éhgyomri vércukorszintek sokkal jelentősebben csökkentek azoknál, akik nagyon kevés állati eredetű terméket fogyasztottak vagy teljesen elhagyták azokat. Ezek a résztvevők közel kétszer annyit fogytak is: 5.23 kilogrammot, szemben a 2.83 kilogrammal. A vérzsírok csökkenése – ami ismert kockázati tényezője a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek – szintén jobb volt azoknál, akik növényi alapú/vegán étrendet követtek.

Az eredmények arra is utalnak, hogy a növényi étrend lelassíthatja a cukorbetegséghez kötődő progresszív idegkárosodást. A vizsgált tanulmányok közül hatban kimutatták, hogy akik vegán étrendet követtek, azok csökkenthették vagy teljesen el is hagyhatták a cukorbetegségükre vagy a kapcsolódó betegségükre – mint például magas vérnyomásra – felírt gyógyszereiket.

Régóta sejtjük?

Ebben nincs semmi újdonság – már más kutatások is összekapcsolták az állati eredetű termékeket a diabétesszel.

Az Amerikai Diabétesz Szövetség a cukorbetegség orvosi kezeléséről kiadott 2018-as iránymutatásában a vegán étrendet azonosította a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának és hatásainak mérséklésére alkalmas módszerként.

A Harvard School of Public Health tanulmánya szerint még minimális mennyiségű vörös vagy feldolgozott hús fogyasztása is jelentősen megnöveli a 2-es típusú cukorbetegég kialakulásának esélyét.

Neal Barnard, M.D., F.A.C.C. magyarra lefordított előadása szintén sokat segíthet a cukorbetegeknek:

Tavaly Brooklyn község elnöke, Eric L. Adams arról számolt be, hogy 13 kg-ot fogyott és teljesen visszafordította a 2-es típusú cukorbetegségét, miután vegán lett és növényi étrendre váltott.

A növényi étrend nem csak abban segít, hogy megvédjük a testünket a 2-es típusú cukorbetegségtől és más betegségektől, de segít megvédeni a környezetet és megmenteni az állatok életét is.

A tenyésztett állatok szörnyű kínzásokat szenvednek el életük során a nagyüzemi gazdaságokban: kegyetlen fogvatartás, brutális csonkítások és végül erőszakos, véres halál.

Nem hiszel nekünk? Nézd meg magad:

 


 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.