Klímavédelmi okokból visszafogják a jövőben a New York városa által fenntartott intézményekben az ellátás keretében felkínált húsmennyiséget. A polgármester elsősorban az egészségügyi előnyei miatt növényi alapú étrendet követ, csak néha eszik halat.
Eric Adams, New York polgármestere a következő hét évben, tehát 2030-ra szeretné 33 százalékkal csökkenteni az amerikai város élelmiszerekhez köthető károsanyag-kibocsátását. Hogy ezt leginkább mivel szeretné elérni a politikus? Többek között a húsfogyasztás visszaszorításával.
Új adatok irányították rá a reflektorfényt arra a problémára, hogy New York üvegházhatású gázkibocsátásának 20 százaléka az élelmiszer-termeléshez és -fogyasztáshoz köthető. Összevetésképp: a közlekedés esetében ez az arány 22 százalék.
A korábbi polgármester, Bill de Blasio egyébként 2021-ben azt vállalta, hogy 2030-ra az akkor aktuális szinthez képest 25 százalékkal megvágja az élelmiszeriparhoz köthető kibocsátásokat, ezt fejelte most meg az aktuális városvezetés.
Könnyű a járművek által kibocsátott káros anyagokról beszélni, és arról, miként hat ez a karbonlábnyomunkra, ahogy könnyű beszélni az épületekből származó kibocsátásokról, és arról is, milyen hatást gyakorol ez a környezetünkre. Most azonban a marhahúsról kell beszélnünk, de nem tudom, hogy az emberek készen állnak-e erre a beszélgetésre
– fogalmazott bejelentésében Eric Adams.
Mindenesetre ha készen állnak a lakosok, ha nem, megszületett a döntés arról, hogy csökkentik a hús arányát a felkínált menüben azokban az intézményekben, amelyeknek a fenntartását a város finanszírozza.
A New York-i iskolákban hétfőn és pénteken már most sem esznek húst a diákok. A kórházakban pedig a vegetáriánus az alapértelmezett menü, bár a betegek kaphatnak húst, ha külön kérik. A következő években azonban még ehhez képest is szigorúbb fellépés várható a bejelentés alapján a húsfogyasztással szemben a New York-i városvezetés részéről.
„Ha klímaügyi változást akarunk elérni az élelmiszereken keresztül, két jelentősebb dolgot lehet tenni: meg kell próbálni csökkenteni az elfogyasztott hús mennyiségét és az ételpazarlást” – mondta Richard Larrick, az észak-karolinai Duke Egyetem professzora.
Utóbbi probléma részleges kezelésére New York vezetése egy egész városra kiterjedő komposztáló programot indított el, amely a tervek szerint végleges formáját 2024 végére nyerheti el.
A polgármester a vegánság felé kacsingat
Eric Adams magát olyan vegánnak vallja, aki időnként eszik halat. A politikus már hosszú ideje a növényi eredetű étrend és az egészséges életmód elkötelezett szószólója.
Többször is elmondta már, hogy az étrendjének köszönhetően tudott elbánni a diabéteszével. Korábban pedig tápanyagokkal kapcsolatos továbbképzést is tartott egészségügyi alkalmazottaknak.
A növényi alapú étrendet eddig kizárólag az egyéni egészség kapcsán dicsérte, klímaügyi és etikai szempontokat nem említett. A közelmúltban tett bejelentése volt az első alkalom, amikor klímavédelmi kontextusban emlegette ezt a diétát.
Etikai szempontból ugyanakkor került már összetűzésbe állatvédőkkel intézkedései kapcsán. Eric Adams egy egészen vérszomjas posztot tett közzé pár hónappal ezelőtt, amelyben „patkánycézárt” keresett az elszaporodott patkányok irtásához.
„Ha megvan benned a lendület, az elhivatottság és a gyilkos ösztön ahhoz, hogy szembeszállj New York City irgalmatlan patkánykolóniájával, az álomállásod csak rád vár” – írta, miután az amerikai város patkánypopulációja jócskán megugrott az elmúlt egy évben.
Egyre több városvezetés fordul növényi irányba
Nem New York az egyetlen város, ahol a vezető politikusok a húsmentes étrendben látják a jövőt.
A közelmúltban egy angol város, Exeter is csatlakozott azon települések sorához, akik jó példával szeretnének elöl járni a klímaváltozás elleni harcban. A 130 000 lakosú település önkormányzata úgy döntött, népszerűsíteni fogják a növényi alapú étkezést, hogy ilyen módon vegyék fel a harcot a klímaváltozással.
Ezt követően pedig az Oxford városi tanács is úgy határozott, a belső rendezvényeken csak vegán ételeket szolgálnak majd fel. A külső rendezvényeken ugyanakkor hagyományos és növényi eredetű ételek is lesznek. Az erről szóló döntést egyhangúlag szavazták meg, Exeterhez hasonlóan klímavédelmi okokból.
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.