Klímavédelmi okokból visszafogják a jövőben a New York városa által fenntartott intézményekben az ellátás keretében felkínált húsmennyiséget. A polgármester elsősorban az egészségügyi előnyei miatt növényi alapú étrendet követ, csak néha eszik halat.
Eric Adams, New York polgármestere a következő hét évben, tehát 2030-ra szeretné 33 százalékkal csökkenteni az amerikai város élelmiszerekhez köthető károsanyag-kibocsátását. Hogy ezt leginkább mivel szeretné elérni a politikus? Többek között a húsfogyasztás visszaszorításával.
Új adatok irányították rá a reflektorfényt arra a problémára, hogy New York üvegházhatású gázkibocsátásának 20 százaléka az élelmiszer-termeléshez és -fogyasztáshoz köthető. Összevetésképp: a közlekedés esetében ez az arány 22 százalék.
A korábbi polgármester, Bill de Blasio egyébként 2021-ben azt vállalta, hogy 2030-ra az akkor aktuális szinthez képest 25 százalékkal megvágja az élelmiszeriparhoz köthető kibocsátásokat, ezt fejelte most meg az aktuális városvezetés.
Könnyű a járművek által kibocsátott káros anyagokról beszélni, és arról, miként hat ez a karbonlábnyomunkra, ahogy könnyű beszélni az épületekből származó kibocsátásokról, és arról is, milyen hatást gyakorol ez a környezetünkre. Most azonban a marhahúsról kell beszélnünk, de nem tudom, hogy az emberek készen állnak-e erre a beszélgetésre
– fogalmazott bejelentésében Eric Adams.
Mindenesetre ha készen állnak a lakosok, ha nem, megszületett a döntés arról, hogy csökkentik a hús arányát a felkínált menüben azokban az intézményekben, amelyeknek a fenntartását a város finanszírozza.
A New York-i iskolákban hétfőn és pénteken már most sem esznek húst a diákok. A kórházakban pedig a vegetáriánus az alapértelmezett menü, bár a betegek kaphatnak húst, ha külön kérik. A következő években azonban még ehhez képest is szigorúbb fellépés várható a bejelentés alapján a húsfogyasztással szemben a New York-i városvezetés részéről.
„Ha klímaügyi változást akarunk elérni az élelmiszereken keresztül, két jelentősebb dolgot lehet tenni: meg kell próbálni csökkenteni az elfogyasztott hús mennyiségét és az ételpazarlást” – mondta Richard Larrick, az észak-karolinai Duke Egyetem professzora.
Utóbbi probléma részleges kezelésére New York vezetése egy egész városra kiterjedő komposztáló programot indított el, amely a tervek szerint végleges formáját 2024 végére nyerheti el.
A polgármester a vegánság felé kacsingat
Eric Adams magát olyan vegánnak vallja, aki időnként eszik halat. A politikus már hosszú ideje a növényi eredetű étrend és az egészséges életmód elkötelezett szószólója.
Többször is elmondta már, hogy az étrendjének köszönhetően tudott elbánni a diabéteszével. Korábban pedig tápanyagokkal kapcsolatos továbbképzést is tartott egészségügyi alkalmazottaknak.
A növényi alapú étrendet eddig kizárólag az egyéni egészség kapcsán dicsérte, klímaügyi és etikai szempontokat nem említett. A közelmúltban tett bejelentése volt az első alkalom, amikor klímavédelmi kontextusban emlegette ezt a diétát.
Etikai szempontból ugyanakkor került már összetűzésbe állatvédőkkel intézkedései kapcsán. Eric Adams egy egészen vérszomjas posztot tett közzé pár hónappal ezelőtt, amelyben „patkánycézárt” keresett az elszaporodott patkányok irtásához.
„Ha megvan benned a lendület, az elhivatottság és a gyilkos ösztön ahhoz, hogy szembeszállj New York City irgalmatlan patkánykolóniájával, az álomállásod csak rád vár” – írta, miután az amerikai város patkánypopulációja jócskán megugrott az elmúlt egy évben.
Egyre több városvezetés fordul növényi irányba
Nem New York az egyetlen város, ahol a vezető politikusok a húsmentes étrendben látják a jövőt.
A közelmúltban egy angol város, Exeter is csatlakozott azon települések sorához, akik jó példával szeretnének elöl járni a klímaváltozás elleni harcban. A 130 000 lakosú település önkormányzata úgy döntött, népszerűsíteni fogják a növényi alapú étkezést, hogy ilyen módon vegyék fel a harcot a klímaváltozással.
Ezt követően pedig az Oxford városi tanács is úgy határozott, a belső rendezvényeken csak vegán ételeket szolgálnak majd fel. A külső rendezvényeken ugyanakkor hagyományos és növényi eredetű ételek is lesznek. Az erről szóló döntést egyhangúlag szavazták meg, Exeterhez hasonlóan klímavédelmi okokból.

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.