Most olvasott cikk
Döntött az EU: nem cenzúrázzák a növényi tejtermékeket

Döntött az EU: nem cenzúrázzák a növényi tejtermékeket

Növényi tej készítése házilag olcsón és gyorsan

Európa végre döntött, mégpedig a növényi tejtermékek cenzúrája ellen. Az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság elutasította a híres 171-es módosító javaslatot, amely szigorú korlátozásokat vezetett volna be a növényi eredetű élelmiszerek elnevezésével és hirdetésével kapcsolatban. Ne feledjük, a növényi húsok esetében tavaly már megbukott a húslobbi hasonló kísérlete, ám a növényi alapú tejtermékek esetében úgy tűnt, a tejipar lesz az erősebb.

Ahhoz, hogy 2021. május 25.-e mérföldkőként vonulhasson be az európai közösség történetébe, arra is szükség volt, hogy a ProVeg International petíciót indítson a növényi tej és tejtermék elnevezések betiltását sürgető indítvány ellen. Ennek az akciónak olyan vezető, nem kormányzati szervek álltak az élére, mint a Greenpeace, a WWF, Greta Thunberg, valamint a gyártásban érdekelt Upfield, Oatly, Nestlé és az Alpro.

A kampány magyarországi támogatói között volt a Prove, valamint a legnépszerűbb vegán oldal, a Csir Kevin is. Emellett 96 további szervezet csatlakozott és szólalt fel Európában a cenzúra ellen. Az összefogás eredményeként közel félmillió európai polgár emelte fel szavát a 171-es módosító javaslat ellen, mivel azt egyértelműen éghajlat-ellenes élelmiszeri szabályozásnak tartotta.

A döntés egyfajta tudományos konszenzust tükröz, amely az IPCC, a FAO, a WHO, valamint az EAT-Lancet bizottság publikációin alapul, s ajánlásukkal a növényi étrend létjogosultságát bizonyítja.

A józan ész győzött! Az EU meghallotta a polgárok, termelők és szakértők hangját. Hogyan is lehetne a fogyasztókat a növényi étrend hasznosságáról meggyőzni, miközben éppen ezeket az alapanyagokat cenzúráznák? Vajon eltitkolhatnánk-e az elektromos autók, vagy az újrahasznosított papír nevét, csak mert bizonyos lobbikörök úgy kívánják? Természetesen nem. Éppen ezért most hatalmas tapssal üdvözöljük az EU elkötelezettségét a környezet érdekeinek szem előtt tartása mellett

– kommentálta a döntést Jasmijn de Boo, a ProVeg International alelnöke.

Nem nyert a hús- és tejipari lobbi

A valóságban Európa nagyon is határozott véleményt képvisel a klímát érintő kérdésekben, amelyet az European Green Deal és a Farm to Fork stratégiai terv világosan mutat be. A 171-es módosító javaslat ugyanakkor közvetlenül az ebben megfogalmazott fenntarthatósági céloknak mondott volna ellent a hús- és tejipar lobbija érdekében.

Francisco Guerreiro néppárti parlamenti képviselő egyenesen időpocsékolásnak tartja, hogy ez a teljességgel értelmetlen javaslat egyáltalán az európai törvényhozók elé kerülhetett. S csupán annak örül, hogy a tárgyaló felek végül észhez tértek és az elvetés mellett döntöttek.

A növényi alapú élelmiszereket előállító ipar alapvető szerepet játszik a környezeti fenntarthatóság, az egészséges életmód és az állatjólét területén, éppen ezért az EU-nak nem leállítani, hanem támogatnia kell a növekedésben

– véli a portugál képviselő, akinek szavait az is alátámasztja, hogy a 171-es módosító javaslat esetében nem végeztek hatásvizsgálatokat, sem nyílt konzultációt. Benyújtására pedig azután került sor, hogy az európai közösség bejelentette, 2030-ra 55 százalékkal csökkentené az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

Az EU döntésével világossá tette, hogy nem támogatja tovább azt a versenyellenes és környezetvédelmi szempontból teljességgel meggondolatlan politikát, amely számos új korlátozást vezetett volna be az amúgy is tiltások sorával sújtott növényi alapú tejtermék alternatívák forgalmazásával kapcsolatban.

Az Európai Növényi Alapú Élelmiszerek Szövetségének alapítójaként mindig is fontos feladatunknak fogjuk tartani a versenyellenes jogszabályok elleni küzdelmet. Az elmúlt hónapokban cégünk nyíltan ellenezte az indítványt, a mai elutasító döntés a teljes növényi élelmiszeripari piac, valamint a petíció aláírói és támogatói számára is győzelmet jelent. A csatát azonban még nem nyertük meg, a fogyasztók és a bolygónk érdekei csak akkor érvényesülhetnek maradéktalanul, ha a növényi eredetű ételek ugyanolyan méltányos elbírálás alá esnek, mint az állati eredetű élelmiszerek

–fogalmazott Dr. Jeanette Fielding, az Upfield vállalati és kommunikációs vezetője.

Mit érintett volna a 171-es módosító javaslat?

A növényi tejek vagy margarinok, tehéntejhez, illetve vajhoz hasonló csomagolását, valamint az azokat felidéző valamennyi vizuális ábrázolást. Ilyen például a tejszerű kavargás képe egy zabital dobozán.

De azokat a tudományosan megalapozott állítások használatát sem engedték volna, amelyek a növényi eredetű élelmiszereket az előállításukhoz szükséges széndioxid-kibocsátásuk alapján hasonlították volna össze az állati eredetűekkel. Megtiltotta volna az olyan legalapvetőbb allergén információk használatát is, mint a „nem tartalmaz tejet”, valamint a „tejszínes”, „vajas” vagy a „joghurt vegán alternatívája” kifejezések használatát.

A döntést üdvözlők arra hívták fel a figyelmet, hogy mindössze kilenc esztendőnk maradt a párizsi megállapodás célkitűzéseinek teljesítésére, ezért minél jobban meg kell könnyíteni a fogyasztók számára a növényi alapú opciók választását. A 171. számú módosító javaslat elfogadása ugyanakkor nagyon veszélyes precedenst teremtett volna.

Európa azonban a politika helyett a bolygónk jövőjét választotta, s ezzel egyértelmű üzenetet küldött a világ valamennyi országa számára.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.