Most olvasott cikk
Élen jár az élelmezési rendszer növényi reformja Dániában, Magyarország nem tervez hasonló lépéseket

Élen jár az élelmezési rendszer növényi reformja Dániában, Magyarország nem tervez hasonló lépéseket

Dán kormányzati terv született a növényi alapú élelmezési rendszer kialakítására. A magyar Agrárminisztérium lapunknak azt jelezte, egyelőre nem tervezik a növényi ágazatok felé terelni az állattenyésztőket.

Nemzeti cselekvési tervet tett közzé a dán kormány, amely azt vázolja fel, miként állhat át az ország fokozatosan a növényi alapú élelmiszerrendszerre. Erre nemzetközi szinten sem volt még példa, hívta fel a figyelmet Rune-Christoffer Dragsdahl, a Dán Vegetáriánus Társaság (Dansk Vegetarisk Forening, DVF) főtitkára. Dánia tehát nem pusztán Európában, de globálisan is úttörő szerepet vállalt magára növényi átállás tekintetében – hangsúlyozta.

A dán vegetáriánus szervezet főtitkára bizonyos szempontból túlzott, hiszen Hollandiában is született már egy cselekvési terv. Ez azzal a céllal jött létre, hogy hat év alatt gazdasági szempontból vonzóbbá tegyék a helyi gazdák számára a hüvelyes növények termesztését, a fogyasztás pedig megkétszereződjön.

Abban mindenesetre igaza van Rune-Christoffer Dragsdahlnak, hogy a holland terv nem annyira sokrétű, mint a dán.

A közétkeztetéstől egészen a kutatás-fejlesztésig

A dán Élelmiszerügyi, Mezőgazdasági és Halászati Minisztérium által publikált koncepció nem teljesen új keletű elképzelés. Része annak a 2021-től hatályos mezőgazdasági megállapodásnak, amely azt határozza meg, a kormány hogyan erősíti meg a növényi ágazatot Dániában.

A most belengetett intézkedések között szerepel például a köz- és magánkonyhák szakácsainak biztosított képzés is. Ennek keretében arra oktatnák őket, miként készíthetnek több növényi alapú ételt. A kabinet abban bízik, az oktatási rendszer élelemellátásán belül ez a lépés hozzájárulhat a növényi alapú ételek hangsúlyosabbá tételéhez.

A tervben megjelennek olyan kezdeményezések is, amelyeknek célja, hogy növeljék a Dániában előállított növényi alapú élelmiszerek exportját. Ugyanakkor a kutatás és fejlesztés finanszírozására több forrást szeretne elkülöníteni a koppenhágai kabinet. Az ilyen jellegű projektekre már 2021-ben létrehoztak egy egymilliárd koronás (közel 51,5 milliárd forintos) alapot. Már számos egyetem, startup és egyéb szervezet jelezte, hogy szívesen élnének az állami beruházás jelentette lehetőséggel. Ez pedig kiváló visszajelzés a kormány számára, bizonyíték arra, hogy a piaci szféra is érdeklődik a növényi alapú élelmezési rendszerben rejlő lehetőségek iránt.

Európa a növényi alapú húsok legnagyobb piaca a világon. Ennek a növekvő iparágnak a megfelelő kihasználása, valamint az élelmiszer-biztonság növelése és a jövőálló, zöld munkahelyek létrehozása érdekében a kontinens más kormányainak is követniük kellene a dán példát

– jegyezte meg Acacia Smith, Good Food Institute Europe élelmezési kérdésekkel foglalkozó civil szervezet vezető politikai menedzsere.

A magyar élelmezési rendszer marad a régi

Magyarország egyelőre nem tervez beállni a dán sorba, már ami az élelmezési rendszer növényi irányba terelését illeti. Az Agrárminisztérium arról tájékoztatta a Prove.hu-t, hogy nem tartják célravezetőnek, ha az állam mintegy „erőszakkal” egy bizonyos irányba próbálja tolni a rendszert, valamint annak szereplőit.

„A termeléssel kapcsolatos konkrét gazdálkodói döntéseket nem az állam, sokkal inkább a piaci és fogyasztói elvárások határozzák meg” – írta a minisztérium a lapunknak küldött válaszában. Ennek megfelelően nem tartják követendőnek a holland terveket sem, amelyekkel a helyi állattenyésztőket próbálják a hüvelyes növények termesztési felé terelni. „A magyar agrártámogatási rendszer irányait, beavatkozásait 2027-ig rögzítettük egy stratégiai terv keretében. Ennek keretében nem tervezünk olyan támogatási programot, amely az állattenyésztőket kifejezetten növényi fehérje előállítására ösztönözné” – számolt be a minisztérium.

A magyar agrártámogatási rendszer célja mindazon gazdálkodók munkájának segítése, akik napi munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy a fogyasztók asztalára nap mint nap egészséges, megbízható forrásból származó élelmiszer kerüljön, megkülönböztetés nélkül: legyen az növényi vagy állati eredetű élelmiszer. Ennek fényében mind az állattenyésztési ágazatok, mind pedig a különböző növénytermesztési ágazatok részesülnek különböző típusú uniós és nemzeti forrásból finanszírozott támogatásokban.

Ám ha a magyar támogatási rendszert nem is a növényi alapú termelés preferálására hangolják be, nincsenek teljesen magukra hagyva a növényi fehérjére voksolók sem. „A növényi fehérjék előállításában perspektívát látó vállalkozások számára a hamarosan induló új vidékfejlesztési támogatási rendszerben is elérhetőek lesznek azok az élelmiszer-feldolgozáshoz, öntözésfejlesztéshez, precíziós gazdálkodáshoz vagy éppen innovációs együttműködésekhez kapcsolódó pályázati felhívások, amelyek érdemben tudnak segítséget nyújtani gazdaságuk fejlesztéséhez” – jelezte a minisztérium.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.