Most olvasott cikk
Már csak a németek egyötöde fogyaszt napi rendszerességgel húst

Már csak a németek egyötöde fogyaszt napi rendszerességgel húst

németeknél csökken folyamatosan a húsfogyasztás

A németek már régóta élen járnak a növényi táplálkozásra való áttérésben. A 2023-as Nutrition Report, ami az ország lakosságának étkezési szokásaiba nyújt részletes betekintést, tovább erősíti ezt a vezető szerepet. Az adatok alapján a német lakosoknak csupán 20 százaléka fogyaszt napi szinten húst, ami közel 15 százalékos csökkenés a 2015-ös adatokhoz képest.

A német lakosok többsége fokozatosan távolodik el az állati eredetű élelmiszerektől. A folyamat már 2021-ben is jól látható volt, azóta pedig nem változott a németek növényi ételekhez és egyéb vegán termékekhez való pozitív hozzáállása. Sőt, a lakosok egyötöde kifejezetten kevesli a boltokban kapható növényi alternatívákat.

Cem Özdemir mezőgazdasági miniszter mutatta be az országban éves rendszerességgel megjelenő Nutrition Reportot. Ebben jól megfigyelhető az állati termékektől való eltávolodás évek óta tartó trendje és a fenntartható, környezetbarát élelmiszerek iránti érdeklődés. 2015-ben a németek 34 százaléka nyilatkozott úgy, hogy napi rendszerességgel fogyaszt húst, ez a kijelentés idén már csak a németek 20 százalékára igaz.

A fenntarthatóság egyre fontosabb a fogyasztóknak. Tudni szeretnék, hogy milyen összetevőkből áll az ételük, és hogy azt klímabarát módon állították-e elő. Jól beleillik a képbe, hogy egyre kevesebb hús fogy, és nem csak a fiatalok körében. Az élelmiszergyártók és viszonteladók számára pedig a növényi alapú élelmiszerek évek óta milliárd dolláros üzletet jelentenek

– nyilatkozta a miniszter.

A németeknek fontos a fenntarthatóság

Szinte minden megkérdezett tisztában volt a szójából készült termékekkel, és sokan ismerték a gabonákból, hüvelyesekből készült húsalternatívákat is. A válaszadók 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vásárolt már legalább egyszer vegán vagy vegetáriánus húshelyettesítő terméket az elmúlt évben.

„Az emberek jó, egészséges és fenntartható ételeket szeretnének. Hogy mi kerül a tányérra, az továbbra is személyes döntés. A kormány stratégiája segít, hogy tényleg legyen miből választani” – mondta a miniszter, utalva arra az év végéig bevezetni kívánt kezdeményezésre, mely szerint az anyagi helyzettől, származástól és társadalmi helyzettől függetlenül mindenkinek biztosítani kellene a hozzáférést az egészséges élelmiszerekhez. Szeretnék a közintézményekben (iskolákban, napközikben, étkezdékben) is változatosabbá tenni a kínálatot és arra ösztönözni az élelmiszerboltokat, hogy több növényi alapú, fenntartható terméket árusítsanak.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.