A németek már régóta élen járnak a növényi táplálkozásra való áttérésben. A 2023-as Nutrition Report, ami az ország lakosságának étkezési szokásaiba nyújt részletes betekintést, tovább erősíti ezt a vezető szerepet. Az adatok alapján a német lakosoknak csupán 20 százaléka fogyaszt napi szinten húst, ami közel 15 százalékos csökkenés a 2015-ös adatokhoz képest.
A német lakosok többsége fokozatosan távolodik el az állati eredetű élelmiszerektől. A folyamat már 2021-ben is jól látható volt, azóta pedig nem változott a németek növényi ételekhez és egyéb vegán termékekhez való pozitív hozzáállása. Sőt, a lakosok egyötöde kifejezetten kevesli a boltokban kapható növényi alternatívákat.
Cem Özdemir mezőgazdasági miniszter mutatta be az országban éves rendszerességgel megjelenő Nutrition Reportot. Ebben jól megfigyelhető az állati termékektől való eltávolodás évek óta tartó trendje és a fenntartható, környezetbarát élelmiszerek iránti érdeklődés. 2015-ben a németek 34 százaléka nyilatkozott úgy, hogy napi rendszerességgel fogyaszt húst, ez a kijelentés idén már csak a németek 20 százalékára igaz.
A fenntarthatóság egyre fontosabb a fogyasztóknak. Tudni szeretnék, hogy milyen összetevőkből áll az ételük, és hogy azt klímabarát módon állították-e elő. Jól beleillik a képbe, hogy egyre kevesebb hús fogy, és nem csak a fiatalok körében. Az élelmiszergyártók és viszonteladók számára pedig a növényi alapú élelmiszerek évek óta milliárd dolláros üzletet jelentenek
– nyilatkozta a miniszter.
A németeknek fontos a fenntarthatóság
Szinte minden megkérdezett tisztában volt a szójából készült termékekkel, és sokan ismerték a gabonákból, hüvelyesekből készült húsalternatívákat is. A válaszadók 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vásárolt már legalább egyszer vegán vagy vegetáriánus húshelyettesítő terméket az elmúlt évben.
„Az emberek jó, egészséges és fenntartható ételeket szeretnének. Hogy mi kerül a tányérra, az továbbra is személyes döntés. A kormány stratégiája segít, hogy tényleg legyen miből választani” – mondta a miniszter, utalva arra az év végéig bevezetni kívánt kezdeményezésre, mely szerint az anyagi helyzettől, származástól és társadalmi helyzettől függetlenül mindenkinek biztosítani kellene a hozzáférést az egészséges élelmiszerekhez. Szeretnék a közintézményekben (iskolákban, napközikben, étkezdékben) is változatosabbá tenni a kínálatot és arra ösztönözni az élelmiszerboltokat, hogy több növényi alapú, fenntartható terméket árusítsanak.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.