Most olvasott cikk
Befogták a két évig magányosan élő birkát, de nem biztos, hogy jó helyre került

Befogták a két évig magányosan élő birkát, de nem biztos, hogy jó helyre került

Gazdák mentettek meg egy birkát, miután két évig magányosan élt egy sziklán az Egyesült Királyságban. Az állatvédők azonban attól tartanak, a pozitív végkifejlet helyett végül kizsákmányolás áldozata lesz az állat.

Gazdák rántottak ki a magányból egy legalább kétévnyi elszigetelődésre ítélt birkát az Egyesült Királyságban. A Fiona névre keresztelt állatot először 2021-ben szúrta ki egy kajakos, Jillian Turner, mikor Sutherland partjainál evezett. Egy meredek, sziklás partvonal alján állt.

A férfi akkoriban még nem fordított különösebb figyelmet a birkára, feltételezte, hogy valamiképp vissza fog jutni a társaihoz. Mikor azonban idén ismét ugyanazon az útvonalon evezett, elborzadva konstatálta, hogy az állat még mindig ugyanott van.

Ahogy közeledtünk, bégetett, követte a csoportot a part mentén, szikláról sziklára ugrálva, és végig úgy tűnt, mintha hívogatna minket. Az első évben azt gondoltuk, vissza fog jutni. Ezzel szemben szegény birka legalább két éve magára maradt. Egy nyájállat számára ez kínszenvedés lehet. Úgy látszott, hogy kétségbeesetten kereste a kapcsolatot velünk mindkét alkalommal, amikor elmentünk mellette

– mesélte.

Arról biztosat nem lehet tudni, miként került elszigeteltségbe az állat, valószínűleg elszakadt az anyjától, majd lezuhant, és vissza már nem jutott. A körülmények a túlélés szempontjából megfelelőek voltak számára: menedék, élelem és víz is rendelkezésére állt. A társas kapcsolatok azonban, amelyek egy birka számára nagyon fontosak, jól láthatóan hiányoztak neki.

Fionát végül öt gazda húzta ki szorult helyzetéből, és a dumfriesi Dalscone Farmra szállították. Ezzel azonban kihúzták a gyufát az állatvédőknél.

Rossz helyre került a birka?

Az Animal Rising, egy brit állatvédő csoport a közösségi médiának köszönhetően értesült a birka kényszerű magányáról. Felderítették a terepet, megismerkedtek Fionával. A tervük az volt, hogy egy Glasgow melletti állatmenhelyen helyezik el az állatot azt követően, hogy kihúzták a csávából.

Végül azonban a gazdák megelőzték őket, és a Dalscone Farm mellett voksoltak. Az állatvédők elégedetlenek ezzel a döntéssel.

Egy olyan hely lenne a legjobb számára, ahol nem zavarják túlságosan az emberek. Csak azt szeretném, hogy garantálják, soha nem fogják őt semmilyen módon kihasználni

– utalt Rose Patterson, az Animal Rising egyik koordinátora arra, hogy a Dalscone Farm az emberek szórakoztatására jött létre. Ezen a helyen tehát nem feltétlen a birka jólléte, hanem a vendégek szórakozása és a profit lehet az elsődleges szempont.

(The New York Times)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.