Most olvasott cikk
Egyre több férfi érdeklődik a növényi étrend iránt

Egyre több férfi érdeklődik a növényi étrend iránt

Az Egyesült Királyságban nő a vegán férfiak száma

A vegán világnap (november 1.) alkalmából a The Vegan Society utánajárt, hogy mennyire nyitottak a brit férfiak a vegán életmódra. A kizárólag növényi étrenden élők között az Egyesült Királyságban is sokkal több a nő. Ez a trend nemcsak a szigetországban, de mindenhol jól megfigyelhető. A vegán szervezet azt próbálta kideríteni, miért ilyen egyenlőtlen a nemek eloszlása a vegán életmódot folytatók között.

A férfiak minden vegán közösségben alulreprezentáltak. Habár a mozgalom évről évre egyre népszerűbb, a hozzá kapcsolódó nemi narratíva sok férfit elijeszt a kegyetlenségtől mentes életmódtól. A brit vegánok között 37 százalékban találhatók meg az erősebb nem képviselői, ami nagy valószínűséggel globálisan az egyik legjobb arány. Az ország ugyanis az egyik legvegánbarátabb hely az egész világon. Azokon a területeken, ahol a mozgalom kevésbé népszerű, vagy ahol a nemi szerepek hangsúlyosabbak a mindennapi életben, valószínűleg ennél is kisebb számban élnek vegán férfiak.

A The Vegan Society, a világ legrégebb óta működő vegán szervezete 1.000 brit férfit kérdezett a veganizmushoz kapcsolódó véleményükről. Az eredmények pedig joggal adnak okot némi bizakodásra. A megkérdezettek 41 százaléka nyilatkozott úgy a szervezetnek, hogy érdeklődik a veganizmus iránt, vagy hogy egyenesen tervezi, hogy vegánná válik. A 25-34 év közötti korosztály volt az, amelyik a leginkább érdeklődött az életmód iránt.

Vannak arra utaló bizonyítékok, hogy a húsfogyasztást sokan továbbra is a férfiasság ideájához kötik. Ez a vélekedés a mai napig része a klasszikus férfiasságról folyó kulturális vitának, hiszen a húsevést sokan az erőhöz, a teljesítményhez, a más fajok feletti dominanciához kötik

– magyarázza a szervezet.

A férfiak többsége a tápanyaghiánytól fél

A vegán férfiak továbbra is komoly előítéletekkel szembesülhetnek, de a megkérdezettek 30 százaléka úgy gondolja, hogy növényi étrenden nem jutna megfelelő minőségű tápanyagokhoz. A hiányos egészségügyi információk pedig sokakat tántoríthatnak el attól, hogy kipróbálják a veganizmust. Ennek okán hozta létre a The Vegan Society a Vegan and Thriving kezdeményezést. Ennek célja, hogy pozitív példaképekkel és megfelelő tudományos háttér-információkkal lássák el az érdeklődő férfiakat.

A Vegan and Thriving nevű kampányunk azt a célt szolgálja, hogy szétfoszlasson minden negatív nézőpontot, ami a vegánság és a férfiasság kapcsolatáról szól. Hogy megmutassa, a veganizmus az erő és az együttérzés egy formája, és mindenki érezheti magát vegánként nagyszerűen

– mondta Hannah Montgomery kampányfőnök.

A köztudatban a mai napig tartja magát az a nézőpont, hogy a növényi étrend nem lehet megfelelő alternatíva. Sokan úgy gondolják, hogy sem egészségügyi, sem erőnléti szempontból nem elégséges a növények által nyújtott tápanyagmennyiség. A valóság azonban ennek éppen az ellenkezőjét mutatja: az utóbbi évekből számtalan kutatás támasztja alá a növények egészségmegőrző, betegségeket visszafordító erejét. Ráadásul számos sportág legsikeresebb atlétái bizonyítják teljesítményükkel, hogy nemcsak elégséges a növényi étrend, de a csúcsteljesítmény egyik alapvető eleme.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.