Most olvasott cikk
Élő pillangókkal díszített ruhákat mutattak be a párizsi divathéten

Élő pillangókkal díszített ruhákat mutattak be a párizsi divathéten

A „terráriumruhák” néven hivatkozott alkotások az idei párizsi divathét egyik leglátványosabb szereplői voltak a nézők szerint. Jun Takahasi, az Undercover alapítója és kreatív igazgatója élő virágokat és élő pillangókat használt a ruhák díszítéséhez. A PETA ezt követően levelet írt a tervezőnek, amelyben a szervezet elítélte az élő állatok felhasználását. Jun Takahashi válaszlevelében elnézést kért és megfogadta, hogy többet nem tesz ilyet.

A párizsi divathét, amely bő egy hónapja ért véget, nem volt különösebben izgalmas a szakértők szerint, de Jun Takahashi ruhái ennek némileg ellentmondtak. Az Undercover divatbemutatójának végén kerültek kifutóra a terráriumruhák, amelyek élő állatokat – pillangókat – is tartalmaztak. A nézők leírása alapján az alkotások úgy néztek ki, mintha egy Disney meséből léptek volna ki. A különleges dizájn hamar elterjedt a közösségi médiában.

A PETA állatvédő szervezet a divatbemutatót követően levelet írt a tervezőnek, amelyben elítélték a döntése miatt. Véleményük szerint az állatoknak semmi keresnivalójuk a divatbemutatókon. Az ilyen alkalmakkor használt pillangókat vagy a vadonból fogják be, vagy fogságban szaporítják. Ezek a rovarok a szállítás alatt sokszor elpusztulnak, mivel nagyon sérülékenyek. A kiszabadult pillangók pedig nehezen találnak élelmet.

A tervező nem hagyta szó nélkül a PETA levelét. Válaszában beismerte, hogy már megbánta a tettét, és sajnálja, hogy élő állatokat használt, akiknek inkább „szabadon kéne repkedniük”. Megígérte a PETA-nak, hogy többet nem használ sem pillangókat, sem más élő állatot az alkotásaiban.

Nagymamájától jött a pillangók ötlete

Jun egy személyes történetet is megosztott a szervezettel. Elmondása szerint nagymamája temetését követően a folyóparton csatlakozott hozzá egy fehér pillangó. A rovar sokáig repkedett mellette, mintha csak a nagymamája jött volna vissza megvigasztalni. Emiatt jutottak eszébe a pillangók a ruhakészítésnél.

A divattervező válaszában sokszor hangsúlyozza, hogy már a tervezés alatt felmerült benne, hogy probléma lehet az élő állatok használatából, és számított az állatvédőkéhez hasonló levélre. Hozzátette továbbá, hogy minden szempontból igyekezett a legkörültekintőbben eljárni. Az állatokat egy etikus tenyésztőtől szerezték be, gondoskodtak a megfelelő hőmérsékletről és táplálékról, a show után pedig szabadon engedték őket egy közeli parkban. A tervező levele teljes egészében elolvasható ezen a linken.

A PETA Jun pozitív és együttműködő válaszára reagálva egy doboz vegán csokit küldött a divattervezőnek, és megköszönték neki, hogy ilyen megértő módon állt a helyzethez.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.