Hallottál már a céklalevesről? A vörösbabos borscs a méltatlanul kevéssé ismert, de annál inkább különleges és mennyei céklaleves vegán változata.
A cékla egy igen sokoldalú alapanyag, készülhet belőle saláta, hamburgerpogácsa vagy éppen rizottó. Most egy méltatlanul kevéssé ismert felhasználását mutatjuk meg, a céklalevest, vagyis a borscsot, ráadásul vegán változatban.
Ahány ház, annyi szokás: a borscs változatai
Eredetvitákba nem bocsátkozunk, területtől függően rengeteg változata ismert, mi most egy húsmentes változatot mutatunk. A húst vörösbabbal helyettesítjük, ennek előnye, hogy sokkal egyszerűbb és gyorsabb is elkészíteni.
Savanyításra ízlés szerint használhatsz ecetet vagy friss citromlevet, ehhez hasonlóképpen a zöldfűszert is variálhatod. Tálalhatod friss kaporral vagy petrezselyemmel megszórva.
Hozzávalók:
4-6 adaghoz
- 1 nagyobb fej hagyma apró kockára vágva
- 2 gerezd fokhagyma zúzva
- ¼ fej (kb. 300 g) káposzta csíkozva
- 1 közepes sárgarépa karikázva
- 1 közepes fehérrépa karikázva
- 1 közepes cékla vékony csíkokra vágva
- 1 nagyobb paradicsom kockázva
- 2 konzerv (480 g) vörösbab
- 1 nagyobb krumpli kockázva
- 1,5 l zöldségalaplé vagy víz
- 4 evőkanál olaj
- 1 teáskanál cukor
- ½ teáskanál Cayenne-bors
- 2 szál babérlevél
- 4 szem szegfűbors
- 1 evőkanál ecet vagy friss citrom leve
- só, bors
Tálaláshoz:
- vegán tejföl
- friss petrezselyem vagy kapor
Elkészítés:
- Egy nagyobb lábasban, alacsony lángon, négy evőkanál olajban kezdd el pirítani a hagymát, majd 2-3 perc elteltével tegyél hozzá fél teáskanál sót. Pirítsd még 3-4 percig, majd add hozzá a feldarabolt káposztát, a sárga- és fehérrépát, és pirítsd további 10 percig alacsony-közepes lángon. Félúton, tehát öt perc után adj hozzá fél teáskanál sót és egy teáskanál cukrot.
- Jöhet hozzá a csíkozott cékla, majd 7-8 perc után a zúzott fokhagyma is.
- Még két perc pirítás után húzd le a tűzről, és keverd hozzá a Cayenne-borsot és pár tekerés frissen őrölt borsot. Tedd vissza a tűzre, és alacsony lángon 20 másodpercig, folyamatosan kevergetve pirítsd, majd add hozzá a kockázott paradicsomot.
- Néhány perc után add hozzá a felkockázott krumplit, az átmosott és lecsepegtetett vörösbabot, a babérlevelet, a szegfűborsot, és öntsd fel a zöldségalaplével.
- Fedd le a lábast, közepes lángon forrald fel, majd vedd le alacsonyra, hogy épp csak gyöngyözzön.
- Résnyire lefedve rotyogtasd 30 percig, majd kóstold, és sózd, borsozd, ha kell. Zárd el, és adj hozzá egy evőkanál ecetet.
- Tálald vegán tejföllel és friss petrezselyemmel vagy kaporral megszórva. Ízlés szerint adj még hozzá ecetet vagy friss citromlevet.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.