Vörösbabos céklaleves, avagy így készül a vegán borscs

vegán borscs recept céklával, vörösbabbal

Hallottál már a céklalevesről? A vörösbabos borscs a méltatlanul kevéssé ismert, de annál inkább különleges és mennyei céklaleves vegán változata.

A cékla egy igen sokoldalú alapanyag, készülhet belőle saláta, hamburgerpogácsa vagy éppen rizottó. Most egy méltatlanul kevéssé ismert felhasználását mutatjuk meg, a céklalevest, vagyis a borscsot, ráadásul vegán változatban.

Ahány ház, annyi szokás: a borscs változatai

Eredetvitákba nem bocsátkozunk, területtől függően rengeteg változata ismert, mi most egy húsmentes változatot mutatunk. A húst vörösbabbal helyettesítjük, ennek előnye, hogy sokkal egyszerűbb és gyorsabb is elkészíteni.

Savanyításra ízlés szerint használhatsz ecetet vagy friss citromlevet, ehhez hasonlóképpen a zöldfűszert is variálhatod. Tálalhatod friss kaporral vagy petrezselyemmel megszórva.

Hozzávalók:

4-6 adaghoz

  • 1 nagyobb fej hagyma apró kockára vágva
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva
  • ¼ fej (kb. 300 g) káposzta csíkozva
  • 1 közepes sárgarépa karikázva
  • 1 közepes fehérrépa karikázva
  • 1 közepes cékla vékony csíkokra vágva
  • 1 nagyobb paradicsom kockázva
  • 2 konzerv (480 g) vörösbab
  • 1 nagyobb krumpli kockázva
  • 1,5 l zöldségalaplé vagy víz
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál cukor
  • ½ teáskanál Cayenne-bors
  • 2 szál babérlevél
  • 4 szem szegfűbors
  • 1 evőkanál ecet vagy friss citrom leve
  • só, bors

Tálaláshoz:

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb lábasban, alacsony lángon, négy evőkanál olajban kezdd el pirítani a hagymát, majd 2-3 perc elteltével tegyél hozzá fél teáskanál sót. Pirítsd még 3-4 percig, majd add hozzá a feldarabolt káposztát, a sárga- és fehérrépát, és pirítsd további 10 percig alacsony-közepes lángon. Félúton, tehát öt perc után adj hozzá fél teáskanál sót és egy teáskanál cukrot.
  2. Jöhet hozzá a csíkozott cékla, majd 7-8 perc után a zúzott fokhagyma is.
  3. Még két perc pirítás után húzd le a tűzről, és keverd hozzá a Cayenne-borsot és pár tekerés frissen őrölt borsot. Tedd vissza a tűzre, és alacsony lángon 20 másodpercig, folyamatosan kevergetve pirítsd, majd add hozzá a kockázott paradicsomot.
  4. Néhány perc után add hozzá a felkockázott krumplit, az átmosott és lecsepegtetett vörösbabot, a babérlevelet, a szegfűborsot, és öntsd fel a zöldségalaplével.
  5. Fedd le a lábast, közepes lángon forrald fel, majd vedd le alacsonyra, hogy épp csak gyöngyözzön.
  6. Résnyire lefedve rotyogtasd 30 percig, majd kóstold, és sózd, borsozd, ha kell. Zárd el, és adj hozzá egy evőkanál ecetet.
  7. Tálald vegán tejföllel és friss petrezselyemmel vagy kaporral megszórva. Ízlés szerint adj még hozzá ecetet vagy friss citromlevet.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.