5+1 vegán egytálétel, amely nemcsak táplál, de fel is melegít

csicseri curry

Egyre korábban sötétedik, egyre kevesebb kedved van kimozdulni, és egyre inkább valami forró ételt kívánsz vacsorára – ez bizony a közelgő tél jele. Bár a nyarat nem fogják hamarabb elhozni, ezek a melegítő egytálételreceptek segíthetnek átvészelni a hűvös estéket.

Amikor kint zord az idő, akkor az ember az otthonában igyekszik megteremteni a hiányzó melegséget. Ilyenkor jöhetnek a puha plédek, a gőzölgő tea, a vastag zoknik és a melegítő ételek. A hideg időjárásra válaszul adott, meghitt otthonosságra a norvégoknak és a dánoknak saját szava is van: ez a hygge.

Annál pedig mégis mi jobban hygge, amikor a négyórai sötétedést, az ablak alatt süvítő szelet, a szemerkélő esőt egy hatalmas adag, tűzhelyen rotyogó egytálétellel ellensúlyozzuk?

Íme 5+1 recept a világ konyháinak remekeiből, amit olyan sokszínűen válogattunk össze, hogy valamelyikhez biztosan megjön majd a kedved.

Chana masala

A chana masala, azaz csicseriborsó-masala a téli egytálételek aduásza. Az aromás fűszereknek és a chilipaprikának köszönhetően kellemesen melegít, naan kenyérrel vagy rizzsel tálalva pedig rendkívül laktató is.

Ez az étel általában alapvetően is vegán (de ha étteremben eszed, mindenképp kérdezz rá, néha ugyanis vajjal készül!). Ha pedig TÉNÉ változatban készítenéd, akkor csak az olajat kell elhagynod a receptből.

Chili sin carne (TÉNÉ)

Fotó: Getty Images

Ez az étel a chili con carne húsmentes változata, neve annyit tesz: chili hús nélkül. A chili sin carne receptje azonban nemcsak az állati eredetű összetevőket mellőzi, hanem az olajat és a feldolgozott húspótlókat is, így a teljes értékű növényi étrendet követők is fogyaszthatják. Legtöbbször rizst kínálnak mellé.

Ha netán marad belőle másnapra, a chilit igen könnyű „újrahasznosítani”: beletekerheted (a rizzsel együtt!) egy tortillába, például ebbe a gluténmentes, vörös lencséből készült változatba, és máris van ebédre egy burritód.

Észak-afrikai kuszkusz

Így készül az éeszak-Afrikai kuszkusz, recept.
Fotó: Getty Images

Ha valami különleges ételt készítenél, akkor ez az észak-afrikai kuszkusz neked való. Ez az étel a magrebi régió egyik legkedveltebb étele, amit bidaoui kuszkusznak vagy „hétzöldséges” kuszkusznak is szoktak nevezni.

Az őszi-téli időszakra ez az egytálétel tökéletes választás, mivel általában olyan gyökérzöldségekkel készül, amik az év ezen szakában is megteremnek. De természetesen az idénynek megfelelően szinte bármit használhatsz hozzá: ez egy olyan fogás, aminél az „ahány ház, annyi szokás” szabálya különösképp él, így bátran variálhatod az összetevőket.

Vegán chorizós piláf

Fotó: Getty Images

Az egytálételről általában valamiféle ragus vagy szószos étel jut az ember eszébe, ha azonban inkább villás fogásra vágysz, akkor ez a vegán chorizós piláf tökéletes választás lehet. Ennek az egyszerű mediterrán ételnek a fő összetevői a rizs és a chorizo, ami egy spanyol kolbászfajta.

A receptben a chorizo házi változatának elkészítéséhez is találsz útmutatót, de akár készen kapható vegán kolbászt is használhatsz hozzá.

Céklás-rozmaringos rizottó

sült céklás vegán rizottó recept
Fotó: Getty Images

A rizs nem csak piláfként állja meg a helyét, mint egytálétel. Jól elkészítve a rövid szemű rizsből főzött, krémes rizottó is igazi fejedelmi fogás lehet. Főleg akkor ajánljuk, ha nincs időd vagy energiád sokáig a konyhában ácsorogni: kevés előkészületet igényel, a rizst pedig al dentére hagyjuk, így pikk-pakk elkészül.

Ez a céklás-rozmaringos rizottó „igazi” vaj és parmezán nélkül, kizárólag növényi alapú összetevőkből készül, ennek ellenére mély, karakteres, tejszínes ízvilág jellemzi. Gyönyörű színének köszönhetően pedig akár egy télesti vacsoraparti főfogása is lehet.

+1: Vegán „juhtúrós” sztrapacska

Fotó: Prove

A világ konyháinak egytálétel-remekeibe természetesen egy magyar receptnek is bele kell férnie. Ez merőben más a fenti fogásoktól: se teljes értékűnek, se zöldségekkel telinek nem lehet nevezni.

Növényi alapú összetevőkből azonban jóval egészségesebb változatban készíthető el, mint amilyen az eredeti: ez a vegán „juhtúrós” sztrapacska kevésbé zsíros, koleszterinmentes, a tofunak köszönhetően pedig rendkívül fehérjedús. Ráadásul annyira finom, hogy az állati eredetű összetevők egy pillanatig se fognak hiányozni belőle, ezt garantáljuk.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.