Most olvasott cikk
A vegán étrend csökkentheti a terhességi toxémia kockázatát

A vegán étrend csökkentheti a terhességi toxémia kockázatát

a vegán étrend csökkentheti a terhességi toxémia kockázatát

Egy friss tanulmány alapján csökkentheti a terhességi toxémia kockázatát, ha már a várandósság előtt vegán étrendet követ egy nő.

Kevésbé kell tartani a terhességi toxémiától azoknak a nőknek, akik már a babavárás időszaka előtt is vegán étrendnek megfelelően táplálkoznak. Ezt egy új tanulmány állítja, amely az American Journal of Obstetrics and Gynecology szülészeti és nőgyógyászati szaklapban jelent meg.

A terhességi toxémia, azaz a preeklampszia első tünetei a megnövekedett vérnyomás és a fehérje megnövekedett mennyisége a vizeletben. Ezek a terhesség közepe táján válnak láthatóvá.

Olyan betegség ez, amelyet fontos komolyan venni, ugyanis súlyos komplikációkhoz vezethet.

Az anya esetében a következő problémák léphetnek fel:

 • méhlepényleválás,
 • szervi károsodás (vesék, máj, tüdő, szív),
 • véralvadási problémák és súlyos belső vérzés,
 • agyvérzés,
 • görcsrohamok (eklampszia),
 • emelkedett kockázat a szív- és érrendszeri megbetegedésekre a szülést követően,
 • halál.

A csecsemőre nézve pedig a következő rizikótényezőket hordozza magában a terhességi toxémia:

 • alacsony születési súly,
 • koraszülöttség,
 • emelkedett kockázat a szív- és érrendszeri megbetegedésekre a születést követően,
 • halál.

A terhesség veszélyei

A kutatók az 1991 és 2009 között zajlott Nurses’ Health Study II nevű vizsgálatban részt vett nők adatait elemezte. Ebben összesen 11.459 nő működött közre. Ennek keretében négyévente értékelték az étrendjüket egy kérdőív segítségével. Így számították ki a kutatók a növényi alapú táplálkozási indexet (plant-based diet index, PDI).

Ennek a kutatásnak az eredményeit hasznosították újra a most közzétett tanulmány írói. Mivel a részt vevő valamivel több mint 11 ezer nő közül a vizsgált időszakban sokan több alkalommal is vártak gyermeket, összesen 16.780 terhességet tudtak kiértékelni a kutatók.

Tudni akartuk, hogy a várandósságot megelőző étrend hogyan befolyásolja a terhességet. Gyakorlatilag a nők egész reproduktív életét – közel 20 évig – nyomon követtük, és felmértük, miként is nézett ki a terhesség előtti tipikus étrendjük

nyilatkozta a Medscape-nek a tanulmány szerzője, Jorge E. Chavarro.

Az elemzést készítők azt a konklúziót vonták le a rendelkezésre álló adatokból, hogy ahogy csökkent az állati eredetű élelmiszerek aránya, és nőtt a vegán termékek aránya az étkezésekben, úgy csökkent a nőknél a terhességi magas vérnyomás kockázata is.

Azoknál, akik a legmagasabb PDI-értékeket kapták, azaz a leginkább ragaszkodtak a a vegán étrendhez a várandósság előtt, jóval alacsonyabb volt a terhességi toxémia kockázata, mint a többieknél. A legalacsonyabb PDI-csoportba tartozók esetében 24 százalékkal magasabbnak ítélték meg ennek a kockázatát.

(Green Queen)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.