Vegán “juhtúrós” sztrapacska tofuropogóssal (gluténmentes opció)

Vegán sztrapacska

Voltak idők, amikor mi sem gondoltuk volna, hogy az olyan hagyományos ételeket, amelyeknek egyik főszereplője állati eredetű, el lehet készíteni növényi alapanyagokból is, szinte teljesen ugyanazt az ízélményt nyújtva.

Szerencsére az évek során kollektíven fejlődött a vegán konyha, és olyan felfedezésekre tett szert, mint például az, hogy a tofu morzsolva, megfelelően ízesítve tökéletesen helyettesíti a túrót.

Hozzávalók

3-4 adaghoz

A nokedlihez:

  • 15 dkg csicseriborsóliszt
  • 7,5 dkg búzaliszt, GM étrendhez hajdina- vagy kölesliszt
  • 20 dkg krumpli meghámozva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • fél evőkanál semleges ízű olaj

A “juhtúróhoz”:

  • 1 csomag natúr tofu (18 dkg)
  • fél csomag füstölt tofu (9 dkg)
  • 1 fej hagyma felkockázva
  • 4 evőkanál vegán tejföl
  • 1 kis gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál olívaolaj

A tofuropogóshoz:

  • fél csomag füstölt tofu
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál szójaszósz, GM étrendhez tamari
Vegán sztrapacska recept
© Prove.hu

Elkészítés

  1. A krumplit kislyukú reszelőn reszeld le, keverd össze egy nagy csipet sóval és tedd félre.
  2. Egy nagyobb tálban villával vagy az ujjaiddal morzsold rögösre a natúr tofut és a füstölt tofu felét. Add hozzá a fokhagymát, a citromlevelet, három evőkanál vegán tejfölt és sót (ne spórold ki belőle, a végeredménynek karakteresnek és igen sósnak kell lennie).
  3. Egy közepes méretű lábasban tegyél fel 3 liter vizet forrni egy teáskanál sóval.
  4. A reszelt krumpliból kissé nyomkodd ki a vizet, majd keverd össze a kétféle liszttel, egy evőkanál olívaolajjal, sóval és evőkanalanként elkeverve annyi vizet adagolj hozzá, hogy nokedlitészta állagot kapj ─ ha még sosem készítettél, kb. olyannak kell lennie, mint egy sűrű tejbegríznek. Arra ügyelj, hogy a nyers tészta jó sós legyen, különben mire kifő, ízetlen lesz a nokedli.
  5. Ha a víz felforrt, első körben szaggasd bele a tészta felét*, majd ha feljöttek, kb. egy perc múlva szűrőkanállal szedd ki őket, és keverj hozzájuk kevés semleges ízű olajat. Ismételd meg ugyanezt a második adaggal. Ha kevesebb olajat szeretnél használni, a nokedliket át is öblítheted helyette.
  6. A tofuropogóshoz kockázd egészen apróra, kb. 3 mm-esre a tofut, és egy evőkanál olívaolajon addig pirítsd, amíg ropogós és sötétbarna színe nem lesz. Amikor már majdnem kész, adj hozzá egy teáskanál szójaszószt vagy tamarit, majd ha a tofukockák beszívták, adj hozzá még egy teáskanállal. Az elkészült tofuropogóst tedd félre.
  7. A felkockázott hagymát egy evőkanál olívaolajon alacsony-közepes hőfokon 8-10 percig pirítsd, majd add hozzá a “juhtúrót”, és pár percig kevergesd; csak addig, amíg az egész át nem forrósodott.
  8. Keverd össze a nokedlit és a “juhtúrót”, majd keverj hozzá még egy evőkanál tejfölt, vagy annyit, hogy a neked megfelelő állagot elérd. Tálaláskor szórd meg tofuropogóssal.

*Ha nincs nokedliszaggatód, tedd át a tészta felét egy nagyobb, vizes vágódeszkára úgy, hogy a deszka elején hagyj pár centi helyet. Igazítsd a tésztát úgy, hogy két, kb. másfél centi széles sávot kapj, és ezekből egy éles késsel egyesével vágj bele a vízbe kb. egy centi vastag darabokat.

Variációk: majdnem ugyanígy készíthetsz “tojásos” nokedlit is: ehhez a nokedlitésztát krumpli nélkül készítsd el, a tofutúróból pedig hagyd ki a vegán tejfölt, és fekete sóval ízesítsd.