A chorizo piláf egy igazán friss, mediterrán fogás, aminek egyik fő összetevője a chorizo, ami egy spanyol kolbászfajta. Mi ezt vegán módon gabonakolbásszal készítjük el, aminek a receptjét itt találod. Ráadásul a chorizo piláf elkészítése nem igényel sok időt vagy fáradozást.
Hozzávalók:
- 250 g vegán kolbász karikázva
- 1 bögre basmati rizs
- 1 fej hagyma aprítva
- 4 gerezd fokhagyma zúzva
- 400 g kockázott paradicsom (konzerv)
- 600 ml zöldségalaplé/víz
- 1 biocitrom reszelve
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál füstölt fűszerpaprika
- 2 babérlevél
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- ½ teáskanál őrölt chili
- egy csokor friss petrezselyem aprítva
Elkészítés:
- Egy nagyobb serpenyőben vagy edényben (aminek van teteje) hevíts fel egy evőkanál olajat és közepes lángon pirítsd a hagymát 8-10 percig.
- Egy másik serpenyőben párhuzamosan szintén hevíts egy evőkanál olajat és közepes lángon pirítsd aranybarnára a gabonakolbász karikákat.
- Ha kész a gabonakolbász, add hozzá a hagymához és ekkor mehet hozzá a zúzott fokhagyma, a reszelt citromhéj és füstölt pirospaprika is.
- 1-2 perc múlva jöhet hozzá a kockázott paradicsom, majd 2-3 perc elteltével add hozzá a rizst, a zöldségalaplevet, a római köményt, az őrölt chilit és a babérlevelet.
- Alaposan keverd el és amint felforrt, vedd a lángot alacsonyra, fedd le és főzd negyedórán keresztül (néha ellenőrizd keveréssel, hogy nem ragadt-e le).
- A láng elzárása után hagyd újabb negyedóráig lefedve, majd keverd hozzá a petrezselymet és tálaláskor ízesítsd friss citrom levével.
Domján Csenge
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.