Most olvasott cikk
Keveslik a boltokban kapható növényi helyettesítőket a németek

Keveslik a boltokban kapható növényi helyettesítőket a németek

A német vásárlók 21 százaléka szeretné, hogy a növényi helyettesítők nagyobb választékban legyenek elérhetők a boltokban egy frissen publikált felmérés szerint.

Németország már jó ideje élen járó szereplő a növényi alapú élelmiszerek európai piacán. Az országban

  • 41 százalék a flexitáriánusok,
  • 9 százalék a vegetáriánusok
  • és 3 százalék a vegánok aránya.

Ez derült ki a BVLH, a német élelmiszer-kereskedelmi szövetség 1026 fő körében elvégzett online felméréséből.

Ennek nyomán persze az sem meglepő, hogy a német fogyasztók 21 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerboltokban növényi alapú helyettesítő termékek választéka még mindig túlságosan szűkös. A válaszadók 29 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a nagyobb növényi választék arra késztetné, hogy több vegán terméket vásároljon az állati eredetű helyett. 43 százalék azonban kiemelte, az ár sem elhanyagolható tényező. Szerintük ahhoz, hogy a mérleg nyelve gyakrabban billenjen a növényi alternatívák felé, olcsóbb helyettesítőkre lenne szükség.

Nekik kedvezhet, ha a német parlamenti képviselők a közelmúltban beadott javaslatnak megfelelően végül csökkentik a növényi tejek áfáját. Az általános forgalmi adó a növényi eredetű tejitalok esetében jelenleg 19 százalék. A tervek szerint ezt is a hagyományos, állati eredetű tejre kivetett 7 százalékos áfaszintre csökkentenék.

Főleg a fiatalok szíve húz a növényi helyettesítők felé

A legfőbb motivációt a növényi helyettesítők vásárlásában az jelenti a németek számára, hogy ez környezettudatosabb választás, mint egy állati eredetű termék. A válaszadók 62 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elsősorban klímavédelmi okokból vásárol vegán termékeket.

Nem jelentős az állatjóléti és egészségügyi előnyök lemaradása sem: a német vásárlók valamivel több mint fele voksol ilyen okokból a növényi alapú termékekre. Mindössze 21 százalék mondta végül azt, hogy a legütősebb érvük ezen élelmiszerek mellett az, hogy finomak.

Megvizsgálták azt is, melyik korosztály hogy viszonyul a növényi helyettesítőkhöz. A válaszokat kielemezve pedig arra jutottak, hogy a fiatalabbak nyitottabbak ezekre a termékekre. A 18-29 évesek 45 százaléka mondta, hogy az élelmiszerboltokban túl kevés vegán termék van. A 30-44 éves korosztálynak azonban már csak a negyede gondolja így.

(Green Queen)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.