Egyiptomi koshari – Csenge és Flóra világkonyhája

Tudod, mi az a kushari, vagy koshari? Ha nem, akkor meglepő ténnyel szolgálhatunk: ez a gazdag, kiadós egytálétel nem más, mint Egyiptom nemzeti étele.

A koshary, kushari vagy koshari, bár nemzetközi vonatkozásban talán annyira nem ismert, Egyiptom utcáin sétálva minden bizonnyal gyakran találkozhatunk vele. Ez az étel ugyanis az ország hivatalos nemzeti étele, és egyben a legnépszerűbb helyi street food is.

Ez a cikk a Csenge és Flóra világkonyhája sorozat tizenhatodik része. További receptekért kattints ide, a házigazdák bemutatkozását pedig itt olvashatod el.

Az összetevők listáját áttekintve számunkra elsőre érdekesen hangozhat, a koshari ugyanis egyszerre tartalmaz egyiptomi sült rizst, lencsét és tésztát, amit paradicsomszósszal, csicseriborsóval, fokhagymaecettel és sült hagymával készítenek el.

Általában rövid vagy közepes szemű fehér rizsből és rövid csőmakaróniból készül, és barna vagy zöld lencsével gazdagítják. Jellegzetes ízét a fűszeres, sűrű paradicsomszósz és a tetejére szórt ropogós pirított hagyma adja.

Az elkészítés során a rizst, a lencsét és a makarónit külön főzik meg, majd az összetevőket felszolgáláskor keverik össze. Erre kerül a paradicsomszósz és a sült hagyma, az asztalon pedig extra fűszereket szervíroznak a koshari mellé, így mindenki saját ízlése szerint adhat hozzá.

„A szegények étele”

A koshari, csakúgy, mint a levantei térségben „szegény ember eledelének” is nevezett mujadara, rendkívül népszerű az egyiptomi munkások és dolgozók körében. Otthon is gyakran elkészítik, de éttermi fogásként és bódékból kínált street foodként is gyakran találkozhatunk vele.

A házias magyar konyha telis-tele van olyan ételekkel, amik a kamrában leledző kevés, szinte mindig megtalálható élelmiszer felhasználására épülnek: gondoljunk csak a krumplis vagy káposztás tésztára, vagy a liszttel sűrített, egyszerű főzelékekre.

Ez más nemzeteknél sincs másképp, csak ezeknek az ételeknek a hírneve kevésbé szivárog át az országok határain — ahogyan a mi nemzeti konyhánkból is a gulyás az, ami leginkább eljut a külföldiekhez, nem pedig a rakott krumpli.

Az egyiptomi koshari azonban legalább ennyire leleményes kreativitással használja fel a helyi ember kamrájában megtalálható hozzávalókat, ráadásul egy véletlenül teljesen növényi alapú ételről van szó, így szükségszerűnek éreztük mediterrán sorozatunkban helyet szentelni neki.

Hozzávalók:

♡ 2 evőkanál finomliszt
♡ 2 közepes fej vöröshagyma
♡ 250 gramm rövid makaróni/maccheroni vagy szarvacska tészta
♡ 250 gramm rövid vagy közepes szemű rizs (pl. jázmin)
♡ 1 konzerv (240 gramm főtt) lencse
♡ 1 konzerv (240 gramm főtt) csicseriborsó
♡ 4 közepes gerezd zúzott fokhagyma
♡ 400 ml sűrített paradicsomszósz/passata
♡ 4 evőkanál 10%-os fehérborecet vagy ételecet
♡ 2 teáskanál őrölt római kömény
♡ 1,5 teáskanál őrölt koriander
♡ ízlés szerint őrölt chili vagy chilipehely (opcionális)
♡ friss citromlé
♡ olívaolaj
♡ só

Elkészítés:

  1. Egy fej hagymát szeletelj vékony félkarikára, majd forgasd meg őket kb. két evőkanál lisztben, a felesleges lisztet pedig rázd le.
  2. Egy nagy serpenyőben melegíts fel két evőkanál olívaolajat, és közepes lángon süsd a hagymakarikákat gyakori kevergetés mellett, amíg szép barnára sülnek, kb. 15 perc alatt. Nem baj, ha barnulnak, mert nem puhára karamellizálni, hanem ropogósra sütni akarjuk őket, de ha úgy látod, túl gyorsan sülnek, vedd kicsit lejjebb a lángot, vagy adj még hozzá egy kevés olívaolajat. Ha kész, tedd félre, és ha kicsit kihűlt, sózd meg.
  3. A másik hagymát vágd apróra, majd egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, és add hozzá. Egy nagy csipet sót tegyél bele, és közepes lángon süsd, amíg a hagyma áttetsző aranyszínűvé válik, de még nem barnul meg. Add hozzá a zúzott fokhagymát, egy teáskanál koriandert, fél teáskanál római köményt és az őrölt chilipaprikát, és pirítsd, amíg illatozni kezd (30-45 másodperc).
  4. Keverd bele a paradicsomszószt és egy teáskanál sót. Forrald fel, és főzd közepesen alacsony lángon, amíg a szósz besűrűsödik (kb. 15 perc).
  5. Keverd bele az ecetet és zárd el. Fedd le és tálalásig tartsd melegen.
  6. A rizst alaposan mosd át, majd a csomagoláson található utasítás szerinti vízmennyiségben forrald fel és adj hozzá fél-fél teáskanál koriandert, római köményt és egy teáskanál sót. Vedd a lángot alacsonyra, és főzd lefedve, amíg el nem fő a leve, majd keverd hozzá az átmosott és lecsepegtetett lencsét. Zárd el, és fedd le negyedórára.
  7. A megmosott és lecsepegtetett csicseriborsót tedd egy lábasba, öntsd fel annyi vízzel, ami ellepi, és adj hozzá egy teáskanál római köményt és két nagy csipet sót. Forrald fel, majd szűrd át és tedd félre.
  8. Főzd ki a tésztát a csomagoláson található utasítások szerint, majd öblítsd át és jól csepegtesd le.
  9. A tálaláshoz először szedj a tányér közepére egy adagot a lencsés rizsből. Erre halmozz tésztát, utána paradicsomszószt, csicseriborsót, végül pedig a ropogós hagymát. Ízlés szerint facsarj rá friss citromlevet.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.