Most olvasott cikk
Főként növényi alapú ételeket szolgálnak majd fel a COP28-klímacsúcson

Főként növényi alapú ételeket szolgálnak majd fel a COP28-klímacsúcson

A világ legnagyobb jelentőségű klímatalálkozója, a COP28 idén nagyobb figyelmet fordít arra, hogy klímatudatos étrenddel várja a vendégeket. Az eddigi találkozókat rendre kritikával illették a fenntarthatósági és környezetvédelmi irányelveket szem előtt tartó aktivisták és civil szervezetek, leginkább a felszolgált állati eredetű ételek miatt.

Idén Dubajban, az Expo Cityben rendezik meg a COP28-at, az éves nagy klímacsúcsot, amelyen a világ politikai és gazdasági vezetői együtt próbálják megoldani az emberi tevékenység következtében fellépő klímaváltozás szó szerint égető problémáit. A rendezvény a múltban számos civil szervezet és aktivista rosszallását vívta ki, mert szerintük semmilyen rendszerszintű változást nem sikerült elérniük.

A vélemények szerint a COP-klímacsúcs igyekszik elbagatellizálni, vagy akár teljesen elkerülni az állattartó mezőgazdálkodás klímaváltozásban játszott főszerepét. A tavalyi, Egyiptomban tartott találkozón a Plant Based News szerint például lehetőség volt rá, hogy a résztvevők marhából készült fogásokat, tenger gyümölcsei tálat vagy lazacot rendeljenek. A lazacot több ezer mérföldről repítették a rendezvény helyszínére, ami a túlhalászat miatt egyébként is jelentős környezetkárosítással járó étel negatív hatását csak tovább fokozta.

Sokan kételkednek a COP28 eredményességében

Amikor kiderült, hogy az idei találkozót Dubajban tartják, egy olyan országban, ami hatalmas vagyonát az olajiparnak és a fosszilis energiahordozóknak köszönheti, ráadásul a rendezvény elnöke az a Sultan Ahmed Al Jaber lesz, aki az állami olajcég vezetője, sokan minden reményt elvesztettek arra vonatkozóan, hogy érdemi változások történhetnek a találkozón. Egy pozitív változás viszont már biztosan történni fog az eseményen, a menüt ugyanis nagyrészt növényi alapú ételek alkotják majd.

Nagyszerűnek tartjuk, hogy a COP elnöksége a növényi alapú ételeket helyezi előtérbe a világ legfontosabb klímaeseményén. Ez egyértelmű üzenetet küld majd a növényi étrend elterjesztésének fontosságáról a közel 200 delegáltnak

– nyilatkozta Lana Weidgenant, a ProVeg International kampánymenedzsere.

A növényi alapú étkezés egészségügyi hatásaival kapcsolatban érdeklődők számára említésre méltó lehet még két másik nagyszabású esemény is. Az egyik a VegMed London 2023, ami egy orvosszakmai találkozó, a másik pedig az European Vegan Summit, amit online is lehet majd követni. Mindkét eseményt idén szeptemberben rendezik meg.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.