Most olvasott cikk
Egy olajcég vezetője irányítja az idei COP28-klímacsúcsot

Egy olajcég vezetője irányítja az idei COP28-klímacsúcsot

Sultan Ahmed Al Jaber, az Egyesült Arab Emirátusok állami olajcégének (ADNOC) vezetője fogja vezetni az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 28. ülését (COP28), amelyet 2023 novemberében fognak megtartani az Emirátusokban. 

A Davosi Világgazdasági Fórumon meghozott döntés heves reakciókat váltott ki a környezetvédők körében. Nehéz ugyanis komolyan venni egy olyan intézményt, aminek céljai között szerepel a 2015-ben elfogadott párizsi megállapodás megvalósítását célzó intézkedések felgyorsítása, vezetésében viszont a fosszilis energiahordozók kitermelésén alapuló óriáscég található.

Greta Thunberg, aki részt vett a davosi fórumon, nevetségesnek nevezte a döntést és felhívta a figyelmet a gazdasági lobbisták meghatározó befolyására a klímakonferenciák szervezése körül. Kiemelte, hogy az olajcégek évtizedek óta megtévesztik a politikusokat és félrevezetik az embereket a fosszilis energiahordozók klímára gyakorolt hatását illetően – írja a Guardian.

Tarol a grenwashing?

Az ADNOC tavaly novemberben a megnövekedett energiaigényre hivatkozva 2027-re előrehozta (2030 helyett) a napi olajtermelés megemelését 5 millió hordóra. Decemberben pedig 4 milliárd dollár értékben vásárolt 25 százalékos részesedést az OMW olajipari csoportban, ami szintén az expanziós célokat mutatja.

Simon Stiell, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének ügyvezető titkára a davosi találkozó során adott interjúban reflektált a COP28 vezetését illető döntés visszhangjaira. Stiell meglátása szerint az ADNOC vezetője támogatja a novemberben kezdődő klímacsúcs progresszív, átalakító céljait, ami nehezen elképzelhető a fentebb említett gazdasági döntéseket figyelembe véve.

Ráadásul, annak fényében, hogy a 2022-es klímatalálkozón az Egyesült Arab Emirátusok lobbijának is köszönhetően hiúsult meg az indiaiak által vezetett, fosszilis tüzelőanyagok leállítására vonatkozó kötelezettségvállalás beépítésére irányuló törekvés, még furcsábbnak tűnik Stiell optimista hozzáállása.

Al Gore volt amerikai alelnök is arra szólította fel a ENSZ döntéshozóit, hogy lépjenek fel az olaj- és gázipari vállalatok hatalmaskodása ellen.

Nem hagyhatjuk, hogy az olaj- és gázipari vállalatok mondják meg, mi a megengedett. A legutóbbi COP-on még azt sem engedték meg, hogy megvitassuk az olaj és a gáz mennyiségének csökkentését

nyilatkozta Al Gore.

Al Jaber szombaton azt mondta, hogy a hangsúlyt a „kibocsátás visszaszorítására” kell helyezni, kiemelve, hogy „amíg a világ még szénhidrogéneket használ, biztosítanunk kell, hogy azok a lehető legkevesebb szén-dioxid-kibocsátással járjanak” – ami lényegében a kereslet-kínálat elvének alapvető nem értését, – kevésbé naivan – szándékos figyelmen kívül hagyását mutatja.

A COP-konferenciák közül egyébként nem az idei az első, amit viták öveznek, tavaly ugyanis a percenként 200 ezer terméket előállító Coca-Cola szponzorálta a novemberi találkozót, ami a greenwashing egyik mintapéldája volt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.