Most olvasott cikk
Roppanós házi kovászos uborka

Roppanós házi kovászos uborka

Nincs nyár kovászos uborka nélkül! A fermentált ételek meghatározó szerepet töltenek be a különböző kultúrák konyhaművészetében, és világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek nemcsak ízletességük, de jótékony egészségügyi hatásuk miatt is.

A kovászos uborka könnyen elkészíthető és számos egészségügyi előnnyel jár a fogyasztása. A fermentáció során a kovászos uborka tápláló enzimekkel és probiotikumokkal gazdagodik, amelyek hozzájárulnak az emésztés támogatásához és az immunrendszer erősítéséhez.

Az uborkák kiválasztásánál figyeljünk rá, hogy kemény uborkákat vegyünk és nagyjából egyforma méretűek legyenek. Az, hogy keresztbe bevágjuk-e, egyéni ízlés kérdése, mi jobban preferáljuk egészben hagyni, mert akkor roppanósabb marad.

Hozzávalók:

 • 2,5 kg kovászolni való uborka
 • 1 fej fokhagyma
 • 2 csokor friss kapor
 • 1 csokor virágzó kapor
 • 2 szelet kovászos kenyér
 • 3 evőkanál só

Amire még szükséged lesz:

 • egy 5 literes üveg

Elkészítés:

 1. Kezdd az alapanyagok előkészítésével. Az uborkák felületét egy zöldségmosó kefével alaposan mosd meg és vágd le mindkét végüket. Pucold meg a fokhagymát, a gerezdeket pedig vágd ketté (hogy minél jobban el tudd majd oszlatni az üvegben). Egy lábasban melegíts fel 2,5 liter vizet és keverj el benne három evőkanál sót. Ezt később langyosan kell majd a rétegezés végén az uborkára önteni.
 2. Készítsd elő az ötliteres üveget és kezdődhet a berétegzés: az üveg aljára kerül mindkét kapornak az egyharmada, arra jöhet egy sor uborka (állítva, szorosan egymás mellé rendezve), majd erre tedd a maradék kaprok felét és a fokhagymagerezdek felét is. Ezután tegyél egy újabb uborkás réteget az üvegbe, majd tedd a tetejére a maradék kaprot és a fokhagymákat. A már langyos sós vizet öntsd egészen az üveg tetejéig, majd zárd le a két szelet fehér kovászos kenyérrel. A kenyér meg fogja magát szívni a folyadékkal, így ha szükséges, önts még hozzá a vízből, hogy színig legyen.
 3. Az üveget fényes helyre tedd, de ne érje közvetlenül a napsugár. Az üveg alá tegyél egy mély tányért (folyamatosan ki fogja nyomni a fermentálás során a sós vizet), a tetejére pedig egy lapos tányért. A maradék sós vizet tedd el egy zárt edénybe, és naponta többször (szükség esetén) pótold a folyadék szintjét csordultig.
 4. A folyamat (időjárás és napos órák függvénye) kb. 3-4 nap alatt megy végbe, érdemes 3 nap után már megnézni, hogy milyen a kovászos uborka. Ha keményebb, roppanósabb uborkákat szeretnél, akkor kevesebb ideig hagyd a folyamatot (de a 3 nap akkor is kell), ha a puhább kovászos uborkát szereted, akkor kicsit tovább hagyd az uborkákat fermentálódni.
 5. Ha elérted a kívánt eredményt, akkor az uborkáról egy edénybe öntsd le a levet, majd ezt szűrd át. Ebben öblítsd le az uborkákat (hogy ne maradjon rajtuk sem kenyér, sem pedig kapordarab). Ezután újra szűrd le egy apró lyukú szűrőn a levet, és tedd félre.
 6. Az uborkákat tedd vissza az üvegbe (vagy több kisebb üvegbe), öntsd rá a korábban leszűrt levet, és máris fogyasztható. Hűtőben tárolva pár hétig eláll, azonban ha tartósítani szeretnéd, a dunsztolásról itt írtunk korábban.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.