Csökkent a környezetvédelem jelentősége az élelmiszer-vásárlási szempontok között az amerikaiak körében, derült ki egy felmérésből. Arra is fény derült, hogy a vegánok és vegetáriánusok aránya változatlan az elmúlt évekhez képest az amerikai lakosságon belül, a flexitáriánus étrend népszerűsége viszont nőtt.
A saját bevalláson alapuló felmérések a legkevésbé sem tekinthetők tévedhetetlen kutatási módszereknek. Főleg, hogy az emberek hajlamosak kedvezőbb színben – például környezettudatosabbnak vagy kevésbé pazarlónak – feltüntetni magukat, mint valójában. A vásárlói attitűddel, preferenciákkal kapcsolatban azonban még így is rengeteg hasznos információ szűrhető le ezekből a felmérésekből.
Mindez igaz a Nemzetközi Élelmiszerügyi Információs Tanács (International Food Information Council, IFIC) évente elvégzett, élelmiszerekkel és egészséggel kapcsolatos felmérésére is. Az idei kutatásból az a következtetés például egész biztosan levonható, hogy az amerikaiaknak mindössze a harmada ügyel arra, hogy klímabarát döntéseket hozzon bevásárlás közben.
A környezetbarát aspektusnál előkelőbb helyen végzett a prioritások rangsorában az átlagos vásárlónál többek között
- az íz,
- az ár,
- az egészségesség,
- valamint a kényelem is.
A vegánok és vegetáriánusok száma és aránya változatlan maradt a tavalyi felméréshez képest. A megkérdezettek nyolc százaléka nyilatkozott úgy, hogy növényi alapú étrendet követ vagy vegetáriánus.
Környezetvédelem helyett az egészség a vegán prioritás
A vegán vagy éppen vegetáriánus diétájuk hátterét firtató kérdésekre adott válaszokból pedig az derült ki, hogy a legnagyobb motiváció, amely miatt ezen étrendek mellett voksolnak az amerikaiak, az egészség. A vegán vagy vegetáriánus válaszadók 60 százaléka jelölte ezt az aspektust legfőbb indítékának.
47 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy finomabbnak érzi ezeket az ételeket. 36 százalékuk voksolt környezetvédelmi okokra, és ugyanennyi hivatkozott állatjóléti megfontolásra. 24 százalékukat motiválta az, hogy ezek mellett az étrendek mellett kevesebbet kell élelmiszerre költeni, 22 százalékuknak egészségügyi problémákat okoz az állati fehérje, 17 százalékuknak kifejezetten javasolták a növényi alapú vagy vegetáriánus étrendet. Kulturális vagy vallási okokat pedig csak a vegán vagy vegetáriánus válaszadók 11 százaléka jelölt be.
A flexitáriánus étrend ellenben terjedőben van. Ez egy olyan táplálkozási forma, amelynek keretében alapvetően növényi ételeket fogyasztanak mérsékelt mennyiségű állati eredetű élelmiszerrel – köztük hússal is – kiegészítve. A válaszadók 11 százaléka vallotta magát flexitáriánusnak, miközben tavaly ez az arány még hét százalék volt.
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.