Most olvasott cikk
Elpusztult kengurubébit találtak az állatcsempész bőröndjében

Elpusztult kengurubébit találtak az állatcsempész bőröndjében

Egy indiai reptéren elfogott állatcsempész összesen 234 kisállatot tuszkolt műanyag tárolókba. Egy kiskenguru nem került ki élve a bőröndből, de a többiek is sokat szenvedtek a levegőhiánytól.

Az indiai Kempegowda nemzetközi repülőtér vámtisztviselői valószínűleg kiszúrtak már egyet s mást az utazók poggyászaiban, de a közelmúltban még őket is megdöbbentette az, amire bukkantak.

Egy 32 éves férfi bőröndjét felnyitva ugyanis egy elpusztult kengurubébit találtak. Mellette pedig még 233 másik állatot is szállított – ahogy azt sejteni is lehet, mindet illegálisan. Voltak közöttük például

  • teknősök,
  • leguánok,
  • kaméleonok és
  • kígyók is.

A kisállatok műanyag tárolókban voltak, különböző mértékben ugyan, de mind szenvedtek. Őket a reptéri tisztviselők elkobozták, majd átadták az erdészeti hivatalnak, hogy megkaphassák a szükséges ellátást.

Megállapították, hogy az állatok mind fulladoztak a levegőhiánytól, és a kengurubébi sajnos bele is halt ebbe. Az erszényes mindössze néhány hónapos volt.

A 32 éves gyanúsított Thaiföldről, Bangkokból érkezett Indiába az AirAsia járatával. Akkor állították meg, amikor megpróbálta elhagyni a repülőteret. Az állatcsempész azt állította, hogy nem volt tisztában azzal, hogy a bőröndjében élő állatokat szállít. A kihallgatása során ragaszkodott ahhoz a forgatókönyvhöz, hogy egyszerűen csak fogta az eredetileg csak hagyományos holmikkal megtöltött bőröndjét Bangkokban, és Bengaluruba repült, ott szembesült azzal, mi minden került a poggyászába.

A nyomozókat viszont nem győzte meg vallomásával, úgy határoztak, tovább vizsgálják az ügyet. A gyanúsítottat végül vadállat-kereskedelem vádjával letartóztatták.

Az állatcsempészet még mindig virágzik

Az illegális vadállat-kereskedelem világszerte hatalmas iparágnak számít. Pontos számokkal leírni a szektort természetesen törvénybe ütköző mivolta miatt lehetetlen. A TRAFFIC nevű, vadon élő állatok és növények kereskedelmét monitorozó, valamint a biológiai sokféleséget és a fenntartható fejlődést vizsgáló nonprofit szervezet becslései szerint mindenesetre az iparág évente 7 és 23 milliárd dollár közötti bevételt termel.

A vadállat-kereskedelmet természetesen a kereslet táplálja, az iparág fennmaradását segíti többek között

  • az egzotikus háziállatok,
  • az olyan luxuscikkek, mint a prém vagy az elefántcsont,
  • a húsok és
  • a gyógyászati alapanyagok iránti igény.

Az állatkereskedőktől mentették meg például Kailót, a kölyökcsimpánzt is, akinek anyukájával orvvadászok végeztek, de sorsa valamelyest jobbra fordult, amikor egy kongói rehabilitációs központban kötött ki.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.