Most olvasott cikk
Megmentették az állatkereskedőktől a kölyökcsimpánzt, öleléssel hálálta meg

Megmentették az állatkereskedőktől a kölyökcsimpánzt, öleléssel hálálta meg

Kailo, a kölyökcsimpánz anyukájával orvvadászok végeztek, de sorsa valamelyest jobbra fordult, amikor egy rehabilitációs központban kötött ki. A súlya azóta fokozatosan gyarapodik, és általában a hangulata is jó.

Rohamtempóban terjed a világhálón Kailóról, a kölyökcsimpánzról készített felvétel, amelyen a kongói Lwiro Primates rehabilitációs központba megérkezve egyből gondozója nyakába ugrik.

Kailo másfél-két év körüli csimpánz, akit állatkereskedőktől mentettek meg, miután orvvadászok megölték az anyját.

Nagyon hiányzott neki a biztonság és a védelem. Úgy ugrott a karomba, hogy előtte nem is ismert, de remélte, hogy én majd gondoskodom róla

mondta Itsaso Vélez del Burgo Guinea, a Lwiro Primates rehabilitációs központ technikai igazgatója, aki a felvételen is látható.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lwiro Primates (@lwiro_primates) által megosztott bejegyzés

Az orvvadászoknál bevett gyakorlat, hogy egy kölyökemlős elrablása előtt megölik az anyját, ő ugyanis a haláláig védelmezi a kicsinyét.

Azt követően, hogy az orvvadászok kiszakítják a vadonból a kölyökcsimpánzokat, leggyakrabban a feketepiacon kötnek ki az elárvult állatok. Onnan pedig rendszerint cirkuszokba és állatkertekbe viszik tovább őket. Ez a gyakorlat alaposan megtépázta a csimpánzpopulációt a Lwiro Primates rehabilitációs központ vezetője szerint: példányszámuk az ezredfordulón még egymillió körül volt, mára azonban mindössze 172-300 ezerre esett vissza.

A kiscsimpánzoknak – csakúgy, mint az embereknek – szükségük van az anyukájuk védelmére. Nagyjából ötéves korukban választódnak le, de az életük első évtizedét az anyjuk közelében töltik

– hívta fel a figyelmet Itsaso Vélez del Burgo Guinea.

Az mindenesetre jó hír, hogy a rehabilitációs központ beszámolója szerint Kailo az őt ért traumák ellenére jó kedélyű, játszik; rajong a babért, a szőlőért, a banánért, az almáért és a mandarinért is. Bélférgeket diagnosztizáltak nála, egyéb tekintetben azonban egészségesnek bizonyult, és fokozatosan a súlya is gyarapodik.

Ahogy az is örömteli, hogy Uganda például sikerrel lépett fel az orvvadászattal szemben, ennek eredményeképpen pedig a veszélyeztetett elefántok és orrszarvúk száma fokozatosan növekszik az ország rezervátumaiban. A hatóságok keményebb fellépésének köszönhetően 1983 és 2021 között az orrszarvúállomány 77 százalékkal bővült, az elefántok száma pedig 300 százalékkal.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.