Most olvasott cikk
Márciusban megszavazhatják a vadásztrófeák behozatalának tiltását Angliában

Márciusban megszavazhatják a vadásztrófeák behozatalának tiltását Angliában

A brit polgárok egyértelműen arra buzdítják választott képviselőiket, hogy legyenek ott a március 17-i szavazáson és támogassák a tiltást, derült ki egy felmérésből. Ezzel véget vethetnének a trófeavadászatnak is.

Sally’s Law (Sally törvénye) – ezt a nevet aggasztotta a nép arra a törvényjavaslatra, amiről március 17-én szavaz a szigetország parlamentje.

A törvény értelmében tilos lenne az ország területére bevinni a külföldi szafarikon és vadászatokon ejtett állatok trófeáit, vagyis lényegében ellehetetlenítené a brit trófeavadászokat, akik így nem tudnák a sok esetben kifejezetten puskacsőre tenyésztett, leölt nagyvadak tetemeit hazavinni magukkal.

Sally-t, a kölyöktigrist, akiről a törvény a nevét kapta, épp egy ilyen szaporítótelepről szöktették meg a Campaign to Ban Trophy Hunting beépített ügynökei.

Az ő megmentéséről szóló videó megdöbbentő részletességgel mutatja be az afrikai nagyvadak és egyéb egzotikus vadállatok leölésére épülő iparágat, amiben tucatszám tenyésztik az oroszlánokat, tigriseket, leopárdokat, jaguárokat stb., hogy egy gazdag nyugati kliens jó pénzért golyót repíthessen beléjük.

Sally most már egy biztonságot nyújtó menhelyen élvezheti az életet és nem kell attól tartania, hogy egy ketreccel körbekerített területen valaki sportból levadássza, de sajnos nagyon sok olyan vadállat él még Dél-Afrikában, akik nem ilyen szerencsések.

Az elmúlt négy évtizedben körülbelül 5.000 olyan trófea került a szigetországba trófeavadászok által, amely a CITES állítása alapján (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Veszélyeztetett Állat- és Növényfajok Nemzetközi Kereskedelmére Vonatkozó Egyezmény) veszélyezettet állattól származott.

A szigetországba sajnos nemcsak, hogy nem tilos jelenleg a külföldön elejtett állatok trófeáit kiállítási és kitömési célzattal bevinni, de sok cég kifejezetten vadászszafarikat szervez alkalmazottainak kikapcsolódásként. A videóban is szereplő, Carl Knight által üzemeltetett Take Aim Safari is ebben utazik.

Elsöprő társadalmi támogatás

A Survation, egy angliai közvéleménykutató felmérése szerint a polgárok túlnyomó többsége egyetért a javaslattal és azt szeretné, ha mielőbb érvénybe lépne a behozatal tiltása.

Még 2021-ben írtunk ugyanerről a kezdeményezésről, amit aztán Liz Trust visszatáncolása egyes állatjóléti reformoktól veszélybe sodort, úgyhogy igencsak időszerű, hogy szavazzon róla a parlament.

A törvényt számos közismert sztár és tudós támogatja, többek közt Ricky Gervais, Jane Goodall, Ed Sheeran, vagy Sir David Attenborough.

„A brit trófeavadászok az egyik legkegyetlenebb bagázs. Söröznek és majmokra lövöldöznek. Röhögcsélnek azon, hogy nagymacskákat szednek le a fák lombjai közül. Dicsekszenek, hogy leopárdokat csalnak lépre, hogy aztán közvetlen közelről lőhessék őket agyon. Azt ünneplik, hogy lyukat lőnek zebrákba, és hogy megölik a világ legnagyobb oroszlánjait, elefántjait és orrszarvúit. Mindenféle trófeavadászatot meg kell szüntetni. Legalább annyira helytelen szórakozásból leölni egy rénszarvast, mint egy rinocéroszt. Nincs jogunk élő állatokat gyilkolászni szórakozásból” – nyilatkozta a vegán színész és állatjogi aktivista, Ricky Gervais a trófeavadászokról.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.