Most olvasott cikk
Közel 7000 állatfaj kerülhet védelem alá az új brit trófeavadászati törvényjavaslat által

Közel 7000 állatfaj kerülhet védelem alá az új brit trófeavadászati törvényjavaslat által

UK betiltja a trófeavadászat importját

Nem vihetik haza a szórakozásból meggyilkolt állatok trófeáit az angliai vadászok. Akár 5 év börtönnel is büntethetik azt, aki megpróbálja.

A két éve tervezési fázisban lévő szabályozás megtiltaná a vadásztrófeák bevitelét az országba. A törvényjavaslat 7000 állatfaj testrészeinek importálását lehetetlenítené el. A listán szerepelnek többek között az oroszlánok, elefántok, leopárdok, orrszarvúk és jegesmedvék is.

A vadon elejtett állatok mellett a kifejezetten sportvadászati céllal tenyésztett példányokra is vonatkozik a szabályozás. Ráadásul nem csak a veszélyeztetett, de ezen státuszhoz közel álló és fenyegetett fajok is helyet kapnak rajta.

Mi mutatjuk az utat a veszélyeztetett állatok védelméhez, megerősítéséhez és megtartásához

– mondta a környezetvédelmi titkár, George Eustice, az Egyesült Királyság Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium államtitkára, aki hozzátette, hogy a szabályozást a kezdetektől fogva kifejezetten az egyik legszigorúbb ilyen jellegű törvényjavaslatnak szánták.

Nincs idő a késlekedésre

A javaslat az általános támogatottság mellett kritikát is kapott, leginkább azért, mert nagyon régóta húzódik az érvénybe léptetése. A kezdeményezést elindító kampány szerint – amihez olyan nagy nevek csatlakoztak, mint Ricky Gervais, Bill Bailey vagy Judi Dench – az utóbbi két évben körülbelül 300 veszélyeztetett állatfaj trófeája került behozatalra az Egyesült Királyságba.

Eduardo Gonçalves – a kezdeményezés elindítója – úgy fogalmazott:

A törvényjavaslat jelenlegi állapotában jól összerakott, de már két éve, hogy a Királynő beszédében bejelentette a tiltásra vonatkozó terveket, azóta pedig számtalan állat halt kegyetlen és szükségtelen halált. Szóval égető fontosságú, hogy mielőbb a parlament elé kerüljön a törvény.

Elmondása szerint úgy informálták, hogy akár jövő nyárig is elhúzódhat a hatályba léptetés, ami idő alatt újabb 100, vagy még több veszélyeztetett, kihalás szélén lévő állatot mészárolhatnak le a trófeavadászok.

A késlekedés életekbe kerül. Minden egyes héttel újabb veszélyeztetett fajokat gyilkolnak le angliai vadászok és hozzák vissza testrészeiket az országba. Ezek közül a fajok közül sok már a kihalás szélére sodródott és a nemzet is egyértelműen elítéli a trófeavadászatot

– mondja Eduardo.

Egy 2018-as World Wide Fund által készített tanulmány szerint az emberiség közreműködésének okán az emlősök, madarak, halak és hüllők 60%-a pusztult el az utóbbi 50 évben, melyhez a vadászat különböző formái is tevékenyen hozzájárultak.

Az emberiség számának 60%-os csökkenése azt jelentené, hogy kiürül Észak-Amerika, Dél-Amerika, Afrika, Európa, Kína és Óceánia. Ez a mértéke annak, amit művelünk

– kommentálta a pusztítást Mike Barrett a WWF tudományos és konzervációs igazgatója.

(PBN, The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.