Az eddigi legnagyobb farkasvadászat kezdődött el Svédországban

Svédország farkas

A környezetvédő szervezetek szerint ez komolyan veszélyezteti a farkaspopulációt, de a parlament és a vadászlobbi nem törődik a zöldek aggályaival.

A jelenlegi svédországi farkasállomány nagyjából 460 egyedet számlál. Ebből a populációból terveznek leölni 75 állatot a hónap folyamán svéd vadászok, a hivatalos indoklás szerint ugyanis a farkasok létszáma túl magas.

“A vadászat egyértelműen szükséges, hogy csökkentsük a populáció gyarapodásának ütemét. A modern időkben sohasem volt még ennyi farkas az országban” – mondta Gunnar Glöersen a Svédországi Vadászszövetségtől.

Hétfőn 200 vadász indult útnak a hófödte erdőségekbe Gävleborg és Dalarna között. A vadászat éjféltől napnyugtáig, délután 3 óráig tartott, de sikeresnek egyáltalán nem lehet nevezni, nem sikerült kilőni egyetlen farkast sem. A vadászkutyák azonosítottak néhány odút, így a vadászok abban bíznak, hogy a továbbiakban könnyebb dolguk lesz.

A környezetvédő szervezetek ellenezték a lépést. Elmondásuk szerint a svédországi állomány viszonylag kicsi, Olaszországban például körülbelül 3.000 farkas él, mégsem végeznek ilyen mértékű mészárlást. A zöldek aggályukat fejezték ki azzal kapcsolatban is, hogy a lépés sérti a berni egyezményben foglaltakat.

Szélmalomharc a vadászlobbi ellen

Marie Stegard, a Jaktkritikerna vadászellenes szervezet elnöke úgy fogalmazott, hogy a farkasok csúcsragadozóként nagyon fontos szerepet töltenek be a biodiverzitás kialakításában és fenntartásában. A farkasok jelenléte gazdagabb növény- és állatvilágot teremt. A populáció negyedének leölése végzetes következményeket jelent az ökoszisztémára nézve, márpedig az egészséges ökoszisztéma az emberi élet alapfeltétele.

Véleményünk szerint a valódi oka ezeknek a vadászatoknak pusztán az, hogy a vadászok szeretnének farkasokat ölni. A vadásztársaságoknak elképesztő politikai erejük van Svédországban. Tény, hogy a svéd parlamentnek van egy vadászklubja, ami párttagságtól függetlenül nyitott minden politikus számára, vadászgalériával a parlament alatt. Viccnek hangzik, pedig teljesen igaz

– tette hozzá Stegard.

A nemzeti környezetvédelmi ügynökség előzetes kalkulációi szerint az ideális egyedszám nagyjából 300 körüli, ez alatt a populációt komolyan veszélyezteti a beltenyészet és a génállomány romlása. Ezzel szemben a svéd parlament többsége szeretné, ha 170 egyedig csökkentenék a létszámot, ami a legalsó határa annak az mennyiségnek, ami még megfelel az EU konzervációs előírásainak.

Az európai egyetemekről több tudós aggodalmát fejezte ki a tervezett ritkítással kapcsolatban. Véleményüket a Science magazinban publikálták. Benny Gäfwert, a WWF ragadozó-szakértője szerint a 170-es egyedszám meghatározása mindenféle tudományos alapot nélkülöz.

„Előre nem látható dolgok történhetnek a vadon élő populációban és a 170 egyed nagyon kevés. A farkasok genetikai állományával gondok vannak és minél kisebb a létszám, annál nagyobb hatása van a genetikai állapot fluktuációinak” – fejtette ki véleményét a szakértő.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.