Most olvasott cikk
Megkérdeztük a vadászkamarát, miért lőtték ki a Margitszigetre tévedt vaddisznót

Megkérdeztük a vadászkamarát, miért lőtték ki a Margitszigetre tévedt vaddisznót

vaddisznó

Szerdán délután érkezett a hír, mely szerint elrendelték a Margitsziget kiürítését egy odatévedt vaddisznó miatt. A rendőrség több lakossági bejelentésnek eleget téve szállt ki a szigetre és megkezdte a helyszín biztosítását.

Később a vadászok is megérkeztek, és akkor már sejteni lehetett, hogy nem lesz túl vidám a történet vége. Az eset sokakat megérintett, engem különösen, mert éppen akkor a Margitszigeten voltunk kutyát sétáltatni és többször is láttuk felbukkanni a kósza vadkant. Az egészen ijedt, rémült állatot még egy elszaladt kutya is megkergette, az erről készült videót pedig több hírportál is belinkelte, de a kalandnak szerencsére nem lett tragikus vége, a kutyus nem sérült meg.

A felvételen viszont jól látszott, hogy a vaddisznó egyáltalán nem tudta, hova került, és minden bizonnyal veszélyben is érezte magát. Az pedig köztudott, hogy egy ekkora állat esetében mennyire veszélyes lehet, ha támad. Vagyis jogosan kezdték meg azonnal az evakuálást a rendfenntartók.

Kérdések válaszok nélkül

Mindezek fényében én személy szerint továbbra is a vaddisznónak drukkoltam, ezért megkönnyebbülve olvastam, hogy a vízbe ugrott, és így megmenekült. Legalábbis a golyó általi haláltól. Aztán másnap reggel egészen összetörtem az újabb fejleményeket megtudva, miszerint mégis kilőtték a kóborlót. Három golyót kapott, majd a Dunába zuhant. Nem derült ki, hogy a puska végzett vele, vagy sérülten fulladt meg.

A beszámolók alatt rengetegen kérdezték, hogy vajon mi szükség volt erre? Miért nem lehetett befogni az állatot és elszállítani, vagy kábítólövedékkel leteríteni? Mindez természetesen bennem is felmerült, sőt olyannyira foglalkoztatott, hogy utánajártam a válaszoknak.

Először a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz fordultam kérdéseimmel, miért is végződött így ez a történet és mi a hivatalos eljárásrend ilyen ügyekben. Gyorsan választ is kaptam, mely szerint az említett esetnél ők csak a terület biztosításában vállaltak szerepet. Ennél többet nem tudnak mondani.

Ez nem számított vadászatnak

Ezek után fordultam az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Főváros és Pest Vármegyei Területi Szervezetéhez. Földvári Attilától, a Vadászkamara Központjának szóvivőjétől, az Országos Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársától aztán minden kíváncsiságomat kielégítő magyarázatokat kaptam. Elmondta, hogy a feltételezések szerint a vaddisznó valószínűleg a budai oldalon eshetett be a vízbe és sodródott vagy úszott egészen a Margitszigetig. És az is kiderült, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően sajnos mindenképpen a vadkan halálával kellett, hogy véget érjenek a szerda esti események.

„A közhiedelmekkel és a filmekben látottakkal szemben a vadon élő állat elkábítása koránt sem olyan egyszerű feladat” – magyarázta az OMVK szóvivője. „Az erre használt szer – rendszerint ketaminszármazék – engedélyköteles, zömében állatorvosok tarthatják, akik azonban jellemzően nem tartanak az injekció célba juttatására alkalmas eszközt (speciális légfegyvert). Emellett gyakorlatlan szemmel nem is olyan egyszerű megbecsülni az állat testtömegét, így az altatószer és a puska birtokában is nehézkessé válik a megfelelő dózis megállapítása, ami kockázatokat hordoz magában. Ha túl kicsi, nem fog hatni, és esetenként hergeli is az állatot. Ha túl nagy, akkor az állat el fog pusztulni. Az sem elhanyagolható tényező, hogy ezek a légpuskák csak viszonylag közelről, néhány tíz méterről hatásosak, és az ember elől alapvetően menekülő vadat ennyire megközelíteni nem egyszerű feladat.”

„Amennyiben minden szükséges feltétel teljesül, akkor a sikeres lövés után még mindig időnek kell eltelnie, míg a szer kifejti hatását, és ez alatt az állat elmenekülhet, további veszélyhelyzeteket teremtve. (Adott esetben pedig akár a vízbe is beugorhatott volna, aminek következménye a fulladás, miután az altatószer kifejti a hatását.) Mindebből kifolyólag hasonló esetekben, amikor vad jelenik meg lakott területen, az egyetlen érdemi megoldás a fegyverrel történő elejtés (ami azonban nem minősül vadászatnak!). Végezetül fontosnak tartom megjegyezni azt is, hogy a hazánkat 2018 tavasza óta sújtó afrikai sertéspestisjárvány, az ahhoz kapcsolódó állategészségügyi szabályok miatt jelenleg nem is lehetett volna elszállítani az elkábított állatot.”

Vagyis a vadászkamara állásfoglalása szerint hiába fogták volna be a vaddisznót, a sertéspestisjárvány miatt életbe lépő szabályoknak megfelelően el kellett volna őt altatni, nem engedélyezett ugyanis ebben a helyzetben az erdőbe, illetve vadasparkba való visszahelyezése.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.