Most olvasott cikk
A világon elsőként kerül hentesüzlet pultjába sejtalapú húskészítmény

A világon elsőként kerül hentesüzlet pultjába sejtalapú húskészítmény

sejtalapú hús

A történelmi jelentőségű együttműködés a GOOD Meat és a Huber’s Butchery között jött létre.

A sejtalapú, ölésmentes, vagy laborban növesztett hús – nincs róla tudomás, hogy lenne egyezményes magyar terminus – központja még mindig Szingapúr.

Ez szerencsére nem azt jelenti, hogy a világon máshol ne lennének komoly előrelépések a technológiát illetően. Hollandia kormánya nagyon komoly állami támogatással igyekszik fejleszteni az ipart, az amerikaiak pedig már el is kezdték az engedélyeztetési folyamatot.

De hivatalosan továbbra is csak Szingapúrban lehet sejtalapú technológiával előállított húst fogyasztani. Ráadásul itt lesz a világon először elérhető hentesüzletben is a termék, úgyhogy az ázsiai ország egyértelműen beírta magát az élelmiszeripar történelemébe.

Az Eat Just és a Huber’s Butchery együttműködése kapcsán a hentesbolt lesz az első a világon, ahol GOOD Meat csirkehúst lehet majd vásárolni. A Good Meat az Eat Just élelmiszeripari cég labororatóriumi húskészítményeket gyártó ága.

A húskészítés eme új módszerét elérhetővé tenni egy hentesüzletben egyértelműen egy újabb történelmi lépést jelent abban a hosszú folyamatban, hogy az élelmezési rendszerünket fenntarthatóbbá és ízletesebbé tegyük

– olvasható az Eat Just ügyvezetőjének, Josh Tetricknek a véleménye a cég sajtótájékoztatójában.

Az együttműködésre pontosan két évvel a GOOD Meat termékének nyilvános debütálását követően kerül sor. A sejtalapú húskészítményt legelőször 2020 decemberében kezdték felszolgálni a szingapúri éttermekben.

A cégnek az előző hónapra is jutott egy mérföldkő. A novemberi COP27 rendezvényen, a Szingapúr sátorban lehetőség volt megkóstolni a cég sejtalapú csirkehúsát, ez pedig az első olyan alkalom volt, amikor Szingapúr határain kívül tudott a civil közönség ilyen módszerrel előállított húst kóstolni.

A mostani együttműködés még december elején egy meghívásos eseménnyel kezdődött, de januártól mindenki számára adott a lehetőség, hogy megízlelje az állati sejtekből növesztett terméket – már amennyiben időben foglal asztalt a hentesbolt bisztrójába, és van még készleten a termékből.

Arra továbbra sincs lehetőség, hogy a vasárnapi rántott húst, vagy a tyúkhúslevest sejtalapú húsból főzzék a szingapúri vásárlók, de a húsbolthoz tartozó bisztrókban lehetősége lesz mindenkinek helyben fogyasztani a csirkesaslikot, valamint a csirkebőrös görög salátát.

Emellett pedig továbbra is elérhető a laborban növesztett csirkehús a kiválasztott éttermekben, utcai kifőzdékben és a Foodpanda felületén.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.