Most olvasott cikk
Megalkották az első 3D-nyomtatott vegán bélszínt

Megalkották az első 3D-nyomtatott vegán bélszínt

Egy teljes mértékben növényi alapanyagokból készült, 3D-nyomtatott bélszínszelet fogja megadni a választ a fenntartható hús dilemmájára? Egy spanyol startup vállalat pontosan erre számít.

Giuseppe Scionti, a NovaMeat alapítója és vezérigazgatója képes arra, hogy pusztán borsót, algát és rizst felhasználva, fél óra alatt előállítson 100 grammnyi vagdalt bélszínt – mindezt kevesebb, mint 3 dollárból, és pontosan nulla állat megölésével.

Ez más, mint a többi

Hogy miért különbözik ez a hússzelet a már piacon lévő hasonló termékektől, mint amilyen pl. az Impossible Burger vagy a Beyond Burger?

Az olasz feltaláló és biomérnök szerint a növényi hamburgerhúsok állaga meg sem közelíti egy bélszínszelet vagy egy csirkeszárny textúráját.

https://www.youtube.com/watch?v=b2bGyvYuohs

Scienti azt állítja, hogy a növényi fehérjén nanoszálakkal végzett művelet az állati fehérjével megegyező szerkezetet állít elő. A 3D-nyomott vagdaltja ránézésre és felvágva is teljes mértékben egy állati húsdarab érzetét adja – ráadásul megegyező tápanyagtartalommal. Hasonló módon tervezi megalkotni egyébként a mesterséges csirkeszárnyat is.

Scionti azért vállalta a küldetést egy minőségi 3D-nyomtatású bélszín előállítására, mert olyan húst akart alkotni, amely környezetbarát, megkíméli az állatokat, jól lehet lakni tőle, de mégis megfizethető. Mialatt a bélszín kifejlesztésével foglalkozott, a Barcelonai Egyetem posztdoktori kutatójaként a szövettechnológia területén munkálkodott.

Olyan nyersanyagokat használtam fel, amelyeknek nincs negatív hatása a környezetre.

– nyilatkozta Scionti a Business Insider-nek.

Próbáltam elkerülni például az avokádó vagy a quinoa felhasználását, mivel az importálandó termékek iránti kereslet növekedése rendkívül káros hatással lenne a környezetre.

https://www.youtube.com/watch?v=5676jl6xp1E

Ha a világ a 3D-s nyomtatású hús felé fordul, a tehenek, csirkék, pulykák és sertések nagyüzemi tenyésztésének leállításával óriási eredményeket könyvelhetnénk el az éghajlatváltozás egyik tényezőjének csökkentésében.

Adjuk hozzá a lehetőséget a világ éhező, alultáplált népességének élelmezésére, és ez a technológia csak egyre jobbnak tűnik.

Közel a célhoz!

Sciontinak meg van a képlete a vegán steak szerkezetére és tápértékére, az utolsó akadályokat csak az íz és a kinézet jelenti.

Erről így nyilatkozott:

Jelenleg a termékeink képesek imitálni a marhahús és a csirkemell húsának szerkezetét és egyszerűsített megjelenését, de közel sem egyszerű eljutni olyan termékekig, amelyek képesek egyidejűleg nyújtani bizonyos rostos húsfélék textúráját, megjelenését, ízét és tápértékeit.

Három dollár 100g húsért meglepően jónak számít, különösen figyelembe véve azt, mi mindennel kell számolni egy egységnyi hús előállításakor. Miután a tömegtermelés megkezdődik, az ár várhatóan tovább csökken majd. A NovaMeat szabadalmaztatott termékének 3-5 éven belül elérhetőnek kell lennie.

3D nyomtatott hús
Giuseppe Scionti, olasz származású biomérnök, a NovaMeat startup alapítója és vezérigazgatója.

A NovaMeat-en túl

NovaMeat persze nem az egyetlen olyan vállalat, amely a 3D nyomtatás technológiáját használja, hogy mesterséges húsokat állítson elő.

  • A JUST Inc. szerint a 3D nyomtatás meghatározó lesz a tiszta hús – sejtalapú, laboratóriumban előállított hús – előállításában, mely előreláthatólag 2019-re kerül az üzletekbe.
  • Az Aleph Farms, egy izraeli tiszta hús start-up, szintén 3D technológiát alkalmaz, hogy létrehozzon egy olyan vágóhídmentes húst, amely a húsfogyasztás teljes élményét nyújtja a marhahúsdarab külsejével, alakjával és állagával együtt.
  • A Jet Eat, egy másik ígéretes indiai vállalkozás arra használja a 3D nyomtatást, hogy valósághű zöldség alapú steaket készítsen. A vállalat célja, hogy termékét 2020-ig piacra vigye.

Ami a NovaMeat jövőjét illeti, Sciento megjegyzi, hogy:

Alapvető fontosságú lesz fokozni a termelést és eljuttatni a terméket a szupermarketekbe és a bolygó vidéki területeire is, ahol a húspótlókra a legnagyobb igény lenne.

Ha élelmezni tudnánk az egész világot, miközben csökkentjük a mezőgazdaság ökolábnyomát és felszabadíthatnánk a tenyésztett állatokat egy életen át tartó szenvedés alól, miért ne tennénk így?

Ezért kívánunk nagy sikereket Guiseppe Scionti-nak és a hozzá hasonló újítóknak!

A világunk jövője rajtuk (és persze a mi nyitottságunkon) múlhat.


 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.