Most olvasott cikk
A holland kormány 60 millió euróval támogatja a sejtalapú húsgyártást

A holland kormány 60 millió euróval támogatja a sejtalapú húsgyártást

sejtalapú húsgyártás

Hivatalosan is visszaigazolást nyert, hogy Hollandia kormánya 60 millió eurós támogatást nyújt a sejtalapú húsgyártás számára.

A National Growth Fund még áprilisban különítette el ezt az összeget az ország sejtkultúrás élelmiszergyártásának fejlesztésére. Arról az előállítási folyamatról beszélünk, melynek során állati sejteket felhasználva – de a nagyipari állattartást teljesen kihagyva –, laboratóriumi körülmények között állítanak elő különböző állati szöveteket. Nagyon leegyszerűsítve állati sejtekből készült húsról és előállított tejről van szó. De a legjobb az egészben, hogy ezekhez a folyamatokhoz pedig nem kellenek állatok.

Az összeg felhasználását, valamint az iparággal kapcsolatos oktatási, tájékoztatási, fejlesztési és promóciós kampányok levezénylését a Cellular Agriculture Netherlands Foundation (CANF) felügyeli majd, a minisztérium közreműködésével.

A támogatás ezidáig a legnagyobb összeg, amit egy kormányzat ennek az iparágnak a fejlesztésére fordít, ráadásul a 60 milliós összeg valószínűleg kiegészül még egy 25 millió eurós ráadással, 85 millió euróra növelve a sejtalapú gazdasági ökoszisztéma megteremtésére és fejlesztésére szánt anyagi támogatást.

A sejtalapú húsgyártás csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást

A kormány nemcsak jelentős gazdasági növekedést vár a befektetés megtérüléseként, de úgy számolnak, hogy 2050-re éves szinten akár 1.8 millió tonna szén-dioxidnak megfelelő mértékkel csökkenthetik az üvegházhatású gázok kibocsátást.

A hollandok remélik, hogy a rendszer fejlesztésével nemcsak megfelelően képzett szakembereket biztosíthatnak az iparág számára, de vonzóbbá is teszik az országot az ebben utazó cégek, startupok számára.

Nagyon elégedettek vagyunk, hogy végre belefoghatunk a holland sejtalapú húsgyártás fejlesztésének és megerősítésének kezdeti lépéseibe. Ezzel biztosítani tudjuk, hogy az ország továbbra is a sejtkultúrás mezőgazdaság ideális terepe maradjon. Gazdag történelmünk van a sejtalapú mezőgazdálkodást illetően, és vezető szerepet töltünk be a biotechnológiában, valamint az alternatív fehérjék és élelmiszertechnológia területén. A holland kormány látnoki képességű vezetésének támogatásával végre elkezdhetjük a kutatásokat, kapacitásnöveléseket és az oktatást

– mondta Ira van Eelen a CANF-től.

A munkálatokat vezényelő alapítványnak jelenleg 34 cég a tagja – oktatási intézmények, startupok, civil szervezetek –, akik mind a sejtalapú élelmiszeripar fejlesztésében érdekeltek. A támogatásnak köszönhetően a szervezet egy új iroda nyitását is tervezi, hogy még több potenciális partnert tudhasson tagjai között.

Hollandia példaként szolgálhat az egész világnak

Az ország nagy lendülettel mozog a növényi vonalon, jó példát mutatva a világ összes többi országának.

Csupán 2 hónappal ezelőtt írtuk meg, hogy a holland vásárlók már anyagilag is jobban járnak, ha az alternatív fehérjeforrásokat választják, ezek ugyanis kevésbé terhelik a pénztárcájukat. A ProVeg Netherlands év elején végzett felmérése alapján pedig a hollandok majdnem egyharmada (28%) gondolja úgy, hogy a jövő húsmentes. Ráadásul a főváros is a növényi alapú étrendre buzdítja az ország lakosságát.

(CANF)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.