Most olvasott cikk
Fogyasztásra alkalmasnak minősítettek egy sejtalapú húskészítményt az Egyesült Államokban

Fogyasztásra alkalmasnak minősítettek egy sejtalapú húskészítményt az Egyesült Államokban

sejtalapú hús

Az Egyesült Államokban ez az első alkalom, hogy egy állati sejtekből növesztett húskészítmény ilyen minősítést szerzett. Ez nagy lépés a sejtalapú húsgyártásban.

Állati sejtekből izomszövetet növeszteni már egyáltalán nem számít újdonságnak, számos cég és lelkes startup foglalkozik ezzel, de jelenleg még csak Szingapúrban van lehetőségünk laborban növesztett húskészítményeket vásárolni. Ez a status quo viszont rövidesen megváltozhat, az FDA – Food and Drug Administration, a Nébih megfelelője az államokban – emberi fogyasztásra alkalmasnak találta az UPSIDE Foods csirkefalatkáit.

Az állami hivatal által kiadott közleményben szerepel, hogy az úgynevezett „pre-market consultation” pozitív eredménye egyelőre még nem elegendő ahhoz, hogy az UPSIDE Foods megkezdhesse az értékesítést, de mindenképpen abba az irányba mutat.

Hogy a boltok polcain is láthassuk a terméket, a cégnek még át kell esnie pár ellenőrzésen, amik többek között a gyártóüzemeket veszik górcső alá. Az árusítás előtt az FDA mellett a mezőgazdasági minisztériumnak (USDA) is jóvá kell hagynia a létesítményeket, valamint az eljárást.

Ha a soron következő ellenőrzések is megfelelően zárulnak, az UPSIDE Foods lehet az első olyan cég az Egyesült Államokban, amely sejtalapú húskészítményeket dobhat piacra, ezzel együtt pedig az USA lehet a második ország a világon, ahol ilyen termékeket vásárolhatnak a fogyasztók.

A sejtalapú technológiában tapasztalható fejlődés lehetővé teszi az ételgyártóknak, hogy különböző haszonállatok, szárnyasok, vízi állatok sejtjeit felhasználva állítsanak elő ételt, amely már a közeljövőben megjelenhet az amerikai piacon. Az FDA célja, hogy támogassa az ételgyártási technológiák fejlődését, miközben továbbra is szem előtt tartja a legfontosabb prioritást, hogy biztonságos étel kerüljön az Egyesült Államok fogyasztói elé

– olvasható a nyilatkozatban.

Hogyan készül a sejtalapú hús?

A cég a weboldalán nagyon egyszerű és könnyedén megérthető folyamatábrán mutatja be a termék elkészítésének lépéseit.

Először egy csirkéből, vagy egy megtermékenyített tojásból sejteket vesznek. Ezt követően a sejtek aprólékos kiválasztásával létrehoznak egy folyamatosan osztódó sejtvonalat, mely éveken, vagy akár évtizedeken keresztül a gyártás alapját képezheti. Ezután a sejteket megfelelő módon táplálják aminosavakkal, zsírsavakkal, cukrokkal, nyomelemekkel és vitaminokkal.

A sejtek osztódása egy kultivátor nevű edényben történik, ami az ideális hőmérsékletről és oxigénellátásról gondoskodik. Ahogy az izomszövet növekszik, úgy egyre nagyobb kultivátorokba helyezik, míg végül a növesztett hús elnyeri végső formáját és tulajdonságait.

Szerencsére egyre többen kezdenek érdeklődni a technológia iránt, amit az is bizonyít, hogy egyes helyeken már komoly állami forrásokat is elkülönítenek a sejtalapú ételgyártás fejlesztésére. Hollandiában például 60 millió euróval támogatják az ipart.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.