Az Egyesült Államokban ez az első alkalom, hogy egy állati sejtekből növesztett húskészítmény ilyen minősítést szerzett. Ez nagy lépés a sejtalapú húsgyártásban.

Állati sejtekből izomszövetet növeszteni már egyáltalán nem számít újdonságnak, számos cég és lelkes startup foglalkozik ezzel, de jelenleg még csak Szingapúrban van lehetőségünk laborban növesztett húskészítményeket vásárolni. Ez a status quo viszont rövidesen megváltozhat, az FDA – Food and Drug Administration, a Nébih megfelelője az államokban – emberi fogyasztásra alkalmasnak találta az UPSIDE Foods csirkefalatkáit.

Az állami hivatal által kiadott közleményben szerepel, hogy az úgynevezett „pre-market consultation” pozitív eredménye egyelőre még nem elegendő ahhoz, hogy az UPSIDE Foods megkezdhesse az értékesítést, de mindenképpen abba az irányba mutat.

Hogy a boltok polcain is láthassuk a terméket, a cégnek még át kell esnie pár ellenőrzésen, amik többek között a gyártóüzemeket veszik górcső alá. Az árusítás előtt az FDA mellett a mezőgazdasági minisztériumnak (USDA) is jóvá kell hagynia a létesítményeket, valamint az eljárást.

Ha a soron következő ellenőrzések is megfelelően zárulnak, az UPSIDE Foods lehet az első olyan cég az Egyesült Államokban, amely sejtalapú húskészítményeket dobhat piacra, ezzel együtt pedig az USA lehet a második ország a világon, ahol ilyen termékeket vásárolhatnak a fogyasztók.

A sejtalapú technológiában tapasztalható fejlődés lehetővé teszi az ételgyártóknak, hogy különböző haszonállatok, szárnyasok, vízi állatok sejtjeit felhasználva állítsanak elő ételt, amely már a közeljövőben megjelenhet az amerikai piacon. Az FDA célja, hogy támogassa az ételgyártási technológiák fejlődését, miközben továbbra is szem előtt tartja a legfontosabb prioritást, hogy biztonságos étel kerüljön az Egyesült Államok fogyasztói elé

– olvasható a nyilatkozatban.

Hogyan készül a sejtalapú hús?

A cég a weboldalán nagyon egyszerű és könnyedén megérthető folyamatábrán mutatja be a termék elkészítésének lépéseit.

Először egy csirkéből, vagy egy megtermékenyített tojásból sejteket vesznek. Ezt követően a sejtek aprólékos kiválasztásával létrehoznak egy folyamatosan osztódó sejtvonalat, mely éveken, vagy akár évtizedeken keresztül a gyártás alapját képezheti. Ezután a sejteket megfelelő módon táplálják aminosavakkal, zsírsavakkal, cukrokkal, nyomelemekkel és vitaminokkal.

A sejtek osztódása egy kultivátor nevű edényben történik, ami az ideális hőmérsékletről és oxigénellátásról gondoskodik. Ahogy az izomszövet növekszik, úgy egyre nagyobb kultivátorokba helyezik, míg végül a növesztett hús elnyeri végső formáját és tulajdonságait.

Szerencsére egyre többen kezdenek érdeklődni a technológia iránt, amit az is bizonyít, hogy egyes helyeken már komoly állami forrásokat is elkülönítenek a sejtalapú ételgyártás fejlesztésére. Hollandiában például 60 millió euróval támogatják az ipart.

(Plant Based News)