A tudósok meglepetésére farkasok kivégzésébe kezdtek a pumák

Washington államban újabban farkasokra támadnak a pumák. A háttérben az élőhely csökkenése és az emberi tevékenység állhat.

Bizonyos fajok a vadonban békésen élnek egymás mellett, egyik sem jelent általános veszélyt a másikra. Egyes esetekben azonban idővel – különféle okokból – változhat a helyzet, és borulhat az addigi egyensúly.

Ez történt a pumákkal és a farkasokkal is az elmúlt években az Egyesült Államokban, azon belül is Washington államban. Éveken át megfértek egymás mellett, most viszont a pumák elkezdtek farkasokat ölni.

Ez annak fényében különösen furcsa, hogy korábban a két faj egyedei közti ritka konfliktusok során fordított volt a felállás: a farkasok voltak azok, akik megtámadták a pumákat. Az elmúlt egy évtizedben azonban fordult a kocka.

Miért fordultak a farkasok ellen a pumák?

Washington állam hal- és vadvédelmi minisztériuma szerint a rejtély hátterében az áll, hogy a két állat egyre kiélezettebb versenyt vív egymással az erőforrásokért. Ugyanarra a zsákmányra vadásznak, és az élőhelyeik gyakran fedik egymást az Egyesült Államokban. Kölcsönösen próbálnak egymás elé vágni élelemszerzés terén. Ez pedig konfliktusokat teremt közöttük.

A többség rendre azt gondolja, hogy a farkas tekinthető az erősebb állatnak, de nem mindig ez a helyzet

– idézi a National Geographic Mark Elbroch ökológust, aki a nagymacskák védelmére létrehozott Panthera szervezet Puma Programjának vezetője.

A farkasok előnye a pumákkal szemben az, hogy falkaállatok. A nagymacskák azonban úgy tűnik, megtanulták, hogyan kell megvárni, míg egy farkas magára marad. A magányosan vándorló farkas nem ritka jelenség, gondoljunk csak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében idén kilőtt svájci farkas példájára.

A pumák új módszere pedig úgy tűnik, működik. A washingtoni vadvédelmi hivatal 2013 óta hat olyan esetet dokumentált, amikor ezek a nagymacskák felülkerekedtek farkasokon és megölték őket. Ez nem tűnik persze túlságosan kiugró értéknek, ám egy amerikai biológus, Trent Roussin szerint már az is említésre méltó jelenség, hogy ilyen egyáltalán akár egyszer is előfordul.

Szakértők szerint az ember is szerepet játszhat abban, hogy a pumák elkezdtek farkasokat megtámadni. Az emberek tehetnek arról, hogy csökkent az állatok élőhelye, ahogy arról is, hogy idővel számos faj kipusztult vagy a kipusztulás határára sodródott.

(Green Matters)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.