Vegán nudli pirított mogyoróval

Vegán nudli pirított mogyoróval

Grízesen és lekvárosan, diósan vagy mákosan: az egyik legkedveltebb édességünk kétségkívül a nudli. Ezt a klasszikus desszertet készítjük el egy kicsit másképp – nemcsak megfőzzük, hanem pirítjuk is a vegán nudlit, majd ropogós mogyoróval és barna cukorral karamellizáljuk.

Az alaprecept nem változik: egyszerű tésztát készítünk krumpliból és lisztből, kis hengereket sodrunk belőle, majd megfőzzük. A csavar ezután következik, ugyanis ezt követően fogunk egy serpenyőt, és ropogósra pirítjuk a nudlikat durvára vágott mogyoró és barna cukor keverékében.

Bár nálunk ez a változat szinte teljesen ismeretlen, tőlünk kicsit északnyugatra igen népszerű – az interneten rengeteg német nyelvű receptet találunk erre az édességre nussnudeln néven. A krumpliból és lisztből készült nudlit persze sósan is el lehet készíteni, például sztrapacskaként.

A legjobb ebben a vegán nudlidesszertben, hogy a legtöbb összetevőt szinte biztosan megtalálod hozzá a konyhádban: nem kell hozzá más, csak liszt, krumpli, cukor, mogyoró és vegán vaj.

A titok: a krumpli és a vegán vaj

Krumpli: salátának való vagy főzni való fajtát válasszunk. A salátaburgonya általában hosszúkásabb formájú, sárgás színű, a csomagoláson „A” betűvel jelzett, a főzni való burgonya pedig piros héjú, „B” jelzésű. A „C” jelzéssel ellátott, sütni való burgonyának túl magas a keményítőtartalma, így főzés közben inkább szétesik, kevésbé puha és krémes, mint főzni való társai.

Vegán vaj: a nussnudelnt hagyományosan vajon pirítják. Ettől kap ropogós kérget a nudli és ettől pirul igazán finomra a mogyoró. Ezért fontos, hogy silány minőségű margarin helyett válassz magas, 80 százalékos zsírtartalmú vegán vajat. Ezt nagyobb szupermarketekben vagy bioboltokban találod meg.

Hozzávalók

  • 600 gramm főzni való burgonya vagy salátaburgonya
  • 200-220 gramm finomliszt + egy kevés a nyújtáshoz
  • 60 gramm jó minőségű vegán vaj
  • 160 gramm törökmogyoró
  • 70 gramm barna cukor
  • opcionális: lekvár, édes vegán tejföl vagy mogyorókrém a tálaláshoz

Vegán nudli elkészítése

  1. A krumplit hámozd meg, vágd nagyjából egyenlő kockákra, majd tedd fel egy lábas hideg vízben főni. Ha megpuhult, törd össze úgy, hogy épp homogén legyen, de ne ragacsos.
  2. Ha már nem túl forró, keverj a krumplihoz három részletben 200 gramm lisztet, tegyél hozzá 1/2 teáskanál sót, és a kezeddel dolgozd össze, amíg homogén masszát nem kapsz (nem kell túlgyúrni, nem akarunk csirizt készíteni). Ha nagyon lágy, nehezen nyújtható a tészta, akkor tegyél még hozzá 15-20 gramm lisztet, vagy annyit, amennyi szükséges.
  3. Egy nagy lábasban forralj fel kb. 3 liter vizet, majd adj hozzá egy teáskanál sót. A tésztát helyezd alaposan kilisztezett vágódeszkára, sodorj belőle kb. egy centi átmérőjű hengereket, vágj belőle kb. 3 cm hosszú darabokat, majd dobd őket a forrásban lévő vízbe. Ha feljöttek a víz tetejére, emeld ki őket egy szűrőkanál segítségével, majd szűrőben alaposan mosd át és csepegtesd le (mivel pirítjuk, le kell róluk mosnunk a keményítőt, különben összeragadnak). Ha nem azonnal kezded pirítani a nudlit, inkább keverj hozzá egy kevés olajat, hogy ne ragadjon össze.
  4. A törökmogyorót késes aprítóban daráld meg vagy aprítsd fel egy éles késsel.
  5. Egy nagy serpenyőben melegíts 30 gramm vegán vajat, majd közepesen alacsony lángon pirítsd meg benne a nudlit. Ha túl zsúfolt a serpenyő és nem férnek el egy rétegben a nudlik, inkább két adagban pirítsd meg. Ne kevergesd folyamatosan – azt szeretnénk, ha finom ropogósra sülnének a nudlik oldalai, de azért ügyelve rá, hogy ne kapja le a láng.
  6. Ha a nudli már szép világosbarnára sült, add hozzá a cukrot és a maradék vajat, és pirítsd, ahogyan eddig tetted, közepesen alacsony lángon. 3 perc elteltével add hozzá az aprított mogyorót, és pirítsd még néhány percig. A mogyoró könnyen odakap, ezért ekkor már folyamatosan kevergesd, és ha szükséges, vedd kisebb lángra.
  7. Tálald lekvárral, édesített vegán tejföllel vagy mogyorókrémmel.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.