Most olvasott cikk
Rekordmagas a természeti katasztrófák által okozott kár Amerikában

Rekordmagas a természeti katasztrófák által okozott kár Amerikában

Az idei évben is számos szélsőséges időjárási jelenség okozott súlyos károkat, katasztrófákat a világ számos országában, többek között az Egyesült Államokban is. A kutatók régóta hangoztatják, hogy az éghajlatváltozás következtében sokkal gyakoribbak lesznek a pusztító légköri jelenségek vagy természeti csapások, ezért célszerű ezekre felkészülni.

Szeptember 11-én jelentette be a National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA – Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal), hogy 2023-ban már 23 olyan természeti katasztrófa történt az Egyesült Államok területén, amelyek 1 milliárd dollárnál (közel 360 milliárd forint) nagyobb kárt okoztak. Ezzel megdőlt az eddigi – 2020-as – rekord, amikor 22 ilyen természeti esemény sújtotta az országot.

A bejelentés időpontját alapul véve átlagosan 11 naponta szenvedett az ország valamilyen szélsőséges időjárási jelenségtől vagy természeti katasztrófától. Ráadásul még három teljes hónap hátravan az idei esztendőből, így minden esély megvan rá, hogy a szám tovább növekszik. A károk mértéke jelenleg 57,6 milliárd dollárra rúg, de ebbe a Hilary hurrikán által okozott pusztítást még bele sem számolták, ugyanis a kár meghatározása jelenleg is tart.

„A klímaváltozás nagyon felerősíti a természeti katasztrófák előfordulását, ezáltal szaporodnak az 1 milliárd dolláros káresemények” – mondta Adam Smith a NOAA-tól. Elmondása szerint azért is lehet az idei év rekorddöntő, mert sok új közösség épült a természeti katasztrófák által sújtott zónákban. Vagyis nem csak önmagában a szélsőséges időjárási jelenségek számának növekedése okolható az idei értékért.

Újfajta természeti katasztrófák

A University of Arizona klímakutatója, Katherine Jacobs szerint a szélsőséges időjárási jelenségek megnövekedett száma egybecseng azzal, amit a tudósok már régóta hangoztatnak az éghajlatváltozás kapcsán. Mindezt fokozhatja a most visszatérő El Niño-jelenség is.

Ha több energia kerül a légkörbe és a tengerekbe, az növelni fogja ezeknek a szélsőséges időjárási jelenségeknek az erősségét és előfordulását. Az idei természeti katasztrófák meglehetősen szokatlanok voltak, némelyikükre még példa sem volt

– mondta Jacobs.

A Stanford University klímatudósa, Chris Field rendkívül aggasztónak írta le a milliárddolláros katasztrófák számának növekedését, de véleménye szerint van még lehetőségünk arra, hogy visszafordítsuk a tendenciát. Ehhez a klímaváltozás mértékét kell csökkenteni.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.