Most olvasott cikk
Soha ennyi tehén nem pusztult még el egyetlen katasztrófa következtében

Soha ennyi tehén nem pusztult még el egyetlen katasztrófa következtében

kigyulladt texas-i tejipari telep

A texasi tűzvészben több ezer tehén veszett oda, ami az eddigi legnagyobb ilyen jellegű tragédia, amióta az Egyesült Államokban monitorozzák az állattenyésztő telepeken bekövetkezett tűzvészeket.

Alig pár nappal ezelőtt számoltunk be arról a szomorú hírről, hogy Hollandiában 9.000 disznó lelte halálát egy tűzvészben, aminek az okát egyelőre nem sikerült kideríteni. Idén februárban pedig százezernél is több tyúk veszett oda egy hasonló, Connecticut államban történt katasztrófában, minden bizonnyal a fukar fenntartók hibájából, akik nem voltak hajlandók korszerűsíteni a fűtőrendszert.

Mintha csak valami kegyetlen sormintát szeretne a sors kirakni, a tyúkok és malacok után 18.000 szarvasmarha vált a lángok áldozatává egy texasi telepen történt tűz következtében.

Hogy ez milyen mértékű pusztulás, azt jól jelzi, hogy az Animal Welfare Institute (AWI) 2013 óta nyilvántartott listája alapján csak ebben az egyetlen tűzvészben majdnem két és félszer annyi tehén veszett oda, mint az elmúlt tíz évben összesen a hasonló tűzesetek előfordulásakor. Az eddigi – tűz által okozott – halálozás mutatója 7.385 volt, ez most több mint 23.000-re növekedett. A 2023-as frissített listát ezen a linken lehet elérni.

A korábbi legnagyobb szarvasmarha-pusztulást egy 2020. október 5-i tűzvész okozta New York államban, Beekmantownban.

A mostani tüzet a Dimmitt városában található South Fork Dairy telepen, a feltételezések szerint egy meghibásodott eszköz felrobbanása okozhatta. A lángok gyorsan átterjedtek arra az épületre, ahol a teheneket a fejés előtt összeterelték, ezért a szokásosnál is zsúfoltabban voltak az állatok, akiknek így esélyük sem volt a túlélésre.

Néhányan megmenekültek a tűztől, őket egy másik telephelyre szállították, amelynek ugyanaz a tulajdonosa, mint a South Fork Dairy üzemnek.

A tűzben a telep egyik dolgozója is megsérült, őt kritikus, de stabil állapotban szállították kórházba.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Animal Save Movement (@thesavemovement) által megosztott bejegyzés

„Elképesztő. Nem hiszem, hogy valaha történt hasonló. Ez egy igazi tragédia” – mondta Roger Malone, Dimmitt polgármestere.

A texasi tűzvész az eddigi leghalálosabb tűz volt a tehenek számára. Volt már olyan eset, amikor néhány száz szarvasmarha odaveszett, de ilyen méretű pusztítást még nem tapasztaltunk

– nyilatkozta Allia Granger az AWI-től.

A tehenek értékét egyenként 2.000 dollárra becsülve a cég vesztesége 36 millió dollár (~12 Mrd Ft), erre jön még a megsemmisült épület és a számos munkaeszköz ára.

A South Fork Dairy még texasi mércével is egy hatalmas tejüzemnek számított. Majd húszezer szarvasmarhájával nagyjából tízszer akkora volt, mint egy átlagos texasi üzem.

„Hogyan szabadulsz meg 18.000 tetemtől? Ez nem olyan probléma, amivel rendszeresen szembetalálkozik az ember” – mondta a város polgármestere.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.