Ha adnál egy kis csavart a megszokott paradicsomlevesnek, akkor a legjobb döntés ez a mediterrán bazsalikomos változat lehet. A leves elemeit megsütve, majd krémesítve egy frissítő és egyben pikáns ízbombává varázsolhatjuk az ételt.
Hozzávalók:
3 adaghoz
- 1 fej hagyma aprítva
- 1 kisebb fej fokhagyma (kb. 10 gerezd)
- 1 kg paradicsom
- 400 ml zöldségalaplé vagy víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- egy marék friss bazsalikom
- balzsamkrém vagy friss citrom a tetejére
Elkészítés:
- A paradicsomot vágd négybe és a fokhagymagerezdekkel (pucolatlanul) együtt halmozd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd forgasd össze egy evőkanál olívaolajjal, sóval és borssal, és süsd 200℃-on 45-50 percig.
- Közben egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, add hozzá a felaprított hagymát és alacsony-közepes lángon, néha megkavarva süsd 8-10 percig, amíg meg nem karamellizálódik.
- Ha elkészült a paradicsom és a fokhagyma, hagyd hűlni 10-15 percig, majd a fokhagymagerezdekről távolítsd el a héját.
- Egy lábasban a sült paradicsomot és fokhagymát botmixerrel krémesítsd el a zöldségalaplével, a karamellizált hagymával és a bazsalikommal együtt. Forrald fel, majd tálald pirítóssal vagy pirított magvakkal és ízesítsd tovább friss citrom levével vagy balzsamkrémmel.
Domján Csenge
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.