Most olvasott cikk
Krémes mediterrán paradicsomleves

Krémes mediterrán paradicsomleves

Ha adnál egy kis csavart a megszokott paradicsomlevesnek, akkor a legjobb döntés ez a mediterrán bazsalikomos változat lehet. A leves elemeit megsütve, majd krémesítve egy frissítő és egyben pikáns ízbombává varázsolhatjuk az ételt.

Hozzávalók:

3 adaghoz

  • 1 fej hagyma aprítva
  • 1 kisebb fej fokhagyma (kb. 10 gerezd)
  • 1 kg paradicsom
  • 400 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • egy marék friss bazsalikom
  • balzsamkrém vagy friss citrom a tetejére

Elkészítés:

  1. A paradicsomot vágd négybe és a fokhagymagerezdekkel (pucolatlanul) együtt halmozd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd forgasd össze egy evőkanál olívaolajjal, sóval és borssal, és süsd 200℃-on 45-50 percig.
  2. Közben egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, add hozzá a felaprított hagymát és alacsony-közepes lángon, néha megkavarva süsd 8-10 percig, amíg meg nem karamellizálódik.
  3. Ha elkészült a paradicsom és a fokhagyma, hagyd hűlni 10-15 percig, majd a fokhagymagerezdekről távolítsd el a héját.
  4. Egy lábasban a sült paradicsomot és fokhagymát botmixerrel krémesítsd el a zöldségalaplével, a karamellizált hagymával és a bazsalikommal együtt. Forrald fel, majd tálald pirítóssal vagy pirított magvakkal és ízesítsd tovább friss citrom levével vagy balzsamkrémmel.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.