Az állatok jogaiért tüntettek a nyíregyházi böllérversenyen

Több magyar vegán aktivistacsoport és képviseltette magát, táblákkal, transzparensekkel tiltakoztak a családi programként beharangozott, kegyetlen turistalátványosságnak nevezett böllérverseny ellen. Voltak, akiket kivezettek a rendezvény helyszínéről.

Március 4-én rendezték meg az V. Nyírségi Disznótoros Fesztivált és XXI. Nemzetközi Böllérvesenyt Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban.

„A falusi hangulatot felelevenítő disznótoros fesztivál és böllérverseny az észak-alföldi régió egyik jelentős idegenforgalmi rendezvényének számít, így érdemes ellátogatni a megyeszékhelyre kicsiknek és nagyoknak egyaránt!” – olvasható a disznóölés programajánlója a Csodálatos Magyarország weboldalán.

A régi falusi háztartásoknál a vidéki lét részeként, bizonyos mértékben szükségből végzett disznóölés mára szinte teljesen elvesztette azt az élelmezési funkciót, amiért régen végezték.

Manapság a teljes folyamat nem más, mint a hagyományőrzés páncéljába bújtatott, groteszk állatáldozat, ahol kisgyermekes családok nézik, amint meglett férfiak megölnek pár rémült, életéért sivalkodó, védtelen állatot, és ha finom a fogópálinka, meg a forralt bor, páran talán el is áznak még a déli harangszó előtt.

Ennek a hagyománynak egyébként Magyarország miniszterelnöke is nagy rajongója, sőt, saját bevallása szerint egyenesen a mestere.

Azonban vannak olyanok, akik ezt a hagyományt nem tűrik tétlenül és felszólalnak a szórakozásból, látványosságként leölt állatok nevében.

Több magyar aktivistacsoport is részt vett a rendezvényen

A Vegán Aktivisták Magyarország szervezettől heten indultak útnak hajnalban a fesztiválra, hogy szemtanúi legyenek az állatok leölésének.

„A rendezvény maga volt a pokol. Tizennyolc állat vesztette életét egymás után, úgy, hogy társaik végighallgatták a többiek haláltusáját. Ezek az állatok egytől egyig élni akartak, egymáshoz bújtak a tréleren, hogy nyugtassák magukat, küzdöttek az életükért. Erőszakkal, orruknál és fülüknél fogva rángatták le őket a kocsiról, majd a sokkoló, a torkuk elvágása, kivéreztetés. Az utolsó pillanatig küzdöttek, sőt voltak, akik az elégtelen sokkolás miatt még életben voltak, amikor elhúzták őket a vágás helyszínéről, hogy perzselni vigyék, tehát megégessék a testüket” – osztották meg a kegyetlen részleteket Facebook-oldalukon.

Elmondásuk szerint sokan fotóztak, videóztak, nevetgéltek, miközben az állatok haláltusájukat vívták, sokan pedig kisgyermekkel vettek részt az eseményen, és jóízűen viccelődtek az állatok szenvedésén.

Az aktivisták nemcsak elkísérték a hagyományőrzés címszóval halálra ítélt állatokat utolsó útjukra, de bejelentett demonstrációt is tartottak a fesztivál helyszínén, valamint egy szál fehér virágot helyeztek el a véráztatta földön a szükségtelenül legyilkolt malacok emlékére.

Mindannyiunkat traumatizáltak ennek a napnak az eseményei, de úgy érezzük, mindenképpen ott volt a helyünk. Amíg állatok millióinak életét oltják ki világszerte nap mint nap, addig nem ülhetünk karba tett kézzel, fel kell szólalnunk azokért, akik nem tudják megvédeni magukat!

– zárta beszámolóját Vivi és Adrián.

A HARC (Hungarian Animal Rights Corps), a legnépesebb magyar vegán Facebook-csoport aktivistakülönítménye is a helyszínen tartózkodott, hogy tüntessen az esemény ellen. Ők már pénteken este megérkeztek öt fővel, hogy másnap részt vegyenek a rendezvényen.

„A célunk – mint mindig – most is az volt, hogy valamilyen módon képviseljük az állatok jogait és hogy felhívjuk az emberek figyelmét az állatok kizsákmányolásának és megölésének szükségtelenségére” – írták Facebook-oldalukon.

A HARC aktivistái egy flashmobbal is készültek a fesztiválra.

„Két aktivistánk egy flashmob megmozdulás keretein belül táblákkal ment be a böllérek, illetve az állatokat feldolgozó csapatok közé, és hangos szóval kívánta közölni velük és a helyszínen tartózkodókkal, hogy: »Ezek az állatok semmit nem tettek azért, hogy ezt a sorsot érdemeljék!« és hogy »A kegyetlen hagyományoknak meg kell halnia!«

Az akciónak a főszervező és két polgárőr vetett véget, kikísérve a két aktivistát a kordonnal körbezárt területről

számolt be az esetről Enikő, az egyik kivezetett aktivista.

Beszámolójukban ők is kiemelték, hogy sokan gyermekkel mentek ki az eseményre, az állatok leölését pedig szórakoztató családi programként kezelte a legtöbb jelenlévő.

A szervezetnek nem ez volt az első ilyen jellegű megmozdulása. Tavaly a kakucsi böllérfesztiválon is képviselték az állatokat.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.