Most olvasott cikk
H.A.R.C. az állatokért – böllérfesztivált, éttermeket és az utca emberét célozza egy új aktivista közösség

H.A.R.C. az állatokért – böllérfesztivált, éttermeket és az utca emberét célozza egy új aktivista közösség

HARC - állatjogi aktivisták böllérfesztivál

Budapesti gyorséttermek előtt demonstrálnak vasárnap egy hazai állatvédő csoport, a Hungarian Animal Rights Corps – korábban Vegánok közt – aktivistái. Az esemény főszervezője, Pusztai Enikő szerint a különböző vegán csoportok eltérő módon is kifejezhetik véleményüket, s ők a hangosabb utat választják. A február végi kakucsi Böllérfesztiválon is ők demonstráltak – melyhez társszervezőként Molnár Márton csatlakozott a Vegán Aktivisták Magyarország képviseletében –,  s felvételeik alapján tett feljelentést a szervezők ellen a Malacvédő Alapítvány.

A Vegánok közt elnevezésű Facebook csoportot lelkes magyar vegánok hozták létre, amelyhez Pusztai Enikő azért csatlakozott, mert elsősorban az állatjogi témák érdekelték, az életmódbeli tanácsok, valamint a növényi alapú receptek sokkal kevésbé. Az aktivizmust is a Cube of Truth olaszországi, majd hazai eseményein kezdte, ám ezen a téren is más utakat keresett.

„Úgy gondolom, hogy mindenki számára előnyös, ha a hazai vegán közösség színesedik, és különböző alternatívákat kínál az aktivizmus iránt érdeklődőknek – mondta a Prove-nak Pusztai Enikő, aki tizenkilenc évesen hagyta el az állati termékek fogyasztását egy olasz vegán családnál töltött rövid időszakot követően. – Én is megjártam a magam útját, hiszen a veganizmussal való első találkozásom után négy hónap telt el a valódi váltásig, s eleinte nem is gondoltam volna, hogy az étkezésemen túl mással is tiltakozhatnék az állatok kizsákmányolása ellen. A karatén idején azonban több ikonikus filmet is megnéztem, ami megerősítette bennem a tenni akarást. Így jutottam el az első „Cube”-ra, amely idővel kissé passzív lett a számomra. De vannak, akiknek továbbra is ez a legjobb önkifejezési mód, s mi ezt tiszteletben tartjuk.”

Ahogy Enikő haladt egyéni útján, úgy erősödött a Facebook csoportból kialakult közösség is, amire a névváltoztatás is egyértelműen utal. Nemrégiben megtartották első demonstrációjukat a budapesti metróban, ott voltak a vegán sonkaper idején a bíróság épülete előtt és a vasárnapra tervezett gyorséttermek előtti „felvilágosító kampányhoz” hasonlót is tartottak már a közelmúltban. A tapasztalataik pedig kifejezetten jók, hangosbemondókon keresztül röviden és tömören mondják el véleményüket az állattartásról és a vágóhidakon történtekről, miközben videókkal és táblákkal támasztják alá mondandójukat. Nem véletlen tehát, hogy a két hónappal ezelőtti első aktivista megmozdulás óta a vasárnapi lesz a tizenkettedik.

Fotó: HARC

„Ahol sok ember jön-megy, ott tudunk a leghatékonyabbak lenni – beszél tapasztalataikról Pusztai Enikő, aki számára legutóbb az volt az egyik legnagyobb siker, amikor a Deák téri gyorsétteremben társasággal születésnapját ünneplő fiatal végül a félig teli húsos kosarát hajított a kukába. – Sokan jönnek oda hozzánk, érdeklődnek, mi pedig hiteles referenciákkal szolgálunk. Célunk a korrekt tájékoztatás. Szeretnénk, ha az emberek világosan látnák, hogy nem jól tartott, boldog haszonállatok húsát eszik, s humánus vágás sem létezik.”

Kakucsi Böllérfesztivál

Idén februárban Enikő gondolt egyet, és a Kakucsi Böllérfesztiválra hirdetett tiltakozást. A csoport tagjaival el is utaztak az eseményre, amelyen a szervezők szerint „pálinkagőzösen élhetik át a látogatók a falusi disznóvágások autentikus hangulatát”. A többnyire budapesti vegánok ezzel gyakorlatilag a mélyvízbe ugrottak, és szembesültek egy számukra kevésbé ismert világgal. Ahogy sokan mások, ők is filmeztek, összesen huszonkét szerencsétlen állat haláltusáját örökítették meg. Ám korántsem azért, hogy később élvezettel újra nézzék a kegyetlen képkockákat.

kakucsi böllérfeszt-min
Fotó: HARC

„Hivatalosan a lehető legállatbarátabb módszerekkel kellett volna véget vetni az életüknek, ám ez láthatóan nem sikerült, volt olyan malac, amelyiket szinte el sem kábítottak, de olyan is akadt, akinél ez olyan rosszul sikerült, hogy még a perzselés során is menekülni próbált, úgy kapart a lábaival. Számunkra szörnyű volt mindezt végig nézni, éppen ezért a filmfelvételeket átadtuk a Malacvédő Alapítványnak, amely hivatalosan megtette a feljelentést állatkínzás miatt. Ennek nyomán 540.000 forintos bírságot szabtak ki a rosszul sikerült kábítás miatt a Sári Maffia csapatára. Szerintünk ez egy példaértékű büntetés, ezért mindenképpen beszélni kell róla. Nekünk is nagyon tanulságos volt a részvétel, hiszen úgymond kiléptünk a budapesti vegán burokból, amelyben élünk és szembesültünk a kegyetlen valósággal”

– mesél a Böllérfesztiválon átéltekről Pusztai Enikő, aki a látványosság megkezdése előtt igyekezett társaival egy kis kedvességgel fordulni a végzetükre váró disznókhoz, megsimogatva, megitatva őket.

Gesztusukat sokan nem is értették, s nem igazán tudták kik ők, és mit akarnak. Persze arra is volt példa, hogy egy mellettük elhaladó kimondta: igazatok van! Egy könyvtáros néni pedig elsírta magát a beszédük hatására, jóllehet korábban még ő is azt állította, hogy ez az élet rendje.

Az aktivistákat Kakucson azonban leginkább a kegyetlen bánásmód döbbentette meg. Volt olyan disznó, amelynek a fülét zsírral kenték be, csakhogy a tapasztalatlanabb böllér nehezebben tudja elkapni, és tovább tartson a showműsor. De volt olyan is, amelyiket sörrel, pálinkával locsoltak, vagy egy sertéskolbászt dobtak elé, így konkrét kannibalizmusra kényszerítették, a kopasz férfi pedig disznóvértől pirosló fejjel, diadalittasan pózolt a holttest felett.

Ez a részeges és alpári viccelődés a hagyomány része, a vegán aktiviták számára azonban gyalázatos látvány volt, hiszen nem csak legyilkolták az állatokat, de még gúnyt is űztek belőlük.

Fotó: HARC

A csoport alapítójának ötlete nyomán, a Malacvédő Alapítvány számára rendeztek tavasszal gyűjtést, amely olyan jól sikerült, hogy a tervezett 500 ezer forint helyett, 650 ezret sikerült összehozniuk. A siker az akció szervezői számára a közösség erejét bizonyította, így ezt követően már bátrabban vágtak bele az aktivista események szervezésébe, amelyek többnyire Pusztai Enikő nevéhez köthetőek, de a metrós demonstráció mögött már Kertesi Csenge állt.

Utóbbi az ötletet adó német csoporttól is kapott segítséget a szervezéshez, ötletek és szórólapok formájában. És már vannak újabb ötleteik is, óriásplakát-kampányt terveznek, amelyhez már le is szerződtek három reklámfelülettel, s a negyedik is készülőben van. A finanszírozást ezúttal is vegán közösségi gyűjtésből tervezik.

„Vannak olyan tagjaink, akiket kifejezetten ez az aktívabb és hangosabb ismeretterjesztés fogott meg, éppen ezért, mi ezt az utat követjük. A célunk, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk az állatok kizsákmányolásából élő iparág kegyetlenségére és tarthatatlanságára, de még ennél is fontosabb, hogy hitelesen képviseljük az áldozatok érdekeit. Ők ugyanis nem tudnak tüntetést szervezni, vagy kiállni magukért, csak ránk számíthatnak, hogy helyettük és értük mindezt megtegyük. Az ő hangjuk, illetve halálsikolyuk ugyanis nem jut el az emberekhez, kizárólag rajtunk keresztül”

– jelentette ki Pusztai Enikő, aki vasárnap 13 órára hirdette meg a tiltakozást a Nyugati pályaudvar melletti McDonald’s étterem elé. Az aktivisták innen az Oktogonra vonulnak (13:45 körül), majd a Deák téri Bamba Marha (14:45) érintésével mennek tovább az Astoriánál található gyorséttermek felé (15:45), a Fővám téri Burger Kingnél zárva a menetet.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.