Most olvasott cikk
Egy álom vége: mostantól húst is árulnak az eddig vegán bécsi Burger Kingben

Egy álom vége: mostantól húst is árulnak az eddig vegán bécsi Burger Kingben

2022 júliusában nagyot nézett a világ, amikor az osztrák Burger King teljesen vegán éttermet nyitott a bécsi nyugati pályaudvaron. Sokan úgy vélték, hogy ez lehet a növényi alapú ételforradalom újabb mérföldköve, de ez az álom most szertefoszlott.

Az étterem a megnyitását követő hetekben egészen nagy tömeget vonzott, és a média is rendkívüli érdeklődést mutatott a tisztán növényi alapú Burger King iránt. Ehhez persze hozzájárulhatott az is, hogy kezdetben olyan kampányt folytattak, melynek keretein belül azt is tesztelték, hogyan reagálnak a vásárlók, ha az étterem dolgozói kifejezetten rákérdeznek arra, hogy a vendégek „normált”, azaz vegán változatot kérnek, vagy pedig állati eredetű hússal kérik a burgert. Ezzel jelezve, hogy az már csak egy választható opció.

Jan-Christoph Küster, a TQSR Group marketingigazgatója – amely vállalatcsoport a Burger King osztrák franchise-hálózatának tulajdonosa – elmondta, hogy a kampány célja a „társadalmi vita ösztönzése” volt, és hogy megmutassák, a hús csak egy opció, de nem az egyetlen.

Akár vegán is maradhatott volna

A megnyitás idején a Vegan Society Austria úgy értesült, hogy nem csupán rövid tesztidőszakról van szó, mint a legtöbb Burger King esetében világszerte, hanem akár végérvényesen is zöld maradhat a Burger King logó ezen a helyszínen, és a kínálat sem tér vissza a hagyományoshoz. Ehhez azonban szükség lesz arra, hogy nyereséges legyen és megmaradjon a nagy mértékű kereslet a fogyasztók részéről. Nyolc hónap után úgy tűnik, visszavált a húsos menüre és a logó is az eredetire vált, de a vegán opciók változatlanul elérhetőek maradnak az étlapon.

A visszaváltást hivatalosan is megerősítette az étterem vezetője, indoklást azonban nem kapott sem a sajtó, sem a vásárlók.

Burger King a világban és Magyarországon

A gyorsétteremlánc már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és Svájcban is tesztelte a teljesen vegán, vagy időszakosan vegánra váltó éttermek lehetőségeit. Hazánkban egyelőre csak vegetáriánus opció áll rendelkezésre, de a majonéz kihagyásával akár vegánná is tehetjük a Plant-Based Whoppert.

Belgiumban ugyan még nem próbálták a teljesen növényi alapú menüt, de húsmentes opciók és időszakok már többször, több helyen is lezajlottak, és nagy sikert arattak. Az étteremlánc marketingigazgatója, Vic Dresen nemrég azt is megerősítette, hogy az országban eladott Whopperek egyharmadát már a húsmentes változat teszi ki.

Az Egyesült Királyságban a gyorsétteremlánc még azt is vállalta, hogy 2030-ra étlapjának fele növényi alapú ételekből fog állni. Az, hogy ez valóban megvalósulhat-e, tekintettel arra, hogy a bécsi étterem sem tudott hosszabb távon fennmaradni kizárólag vegán menüvel, egyelőre még kérdéses. De az optimista növényevők és egyes iparági elemzések szerint nagyon is reális célkitűzés lehet, tekintve, hogy világszerte fejlődik a húst elhagyók tábora.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.