Most olvasott cikk
2040-re a legtöbb hús már nem állatokból fog származni

2040-re a legtöbb hús már nem állatokból fog származni

Szaktanácsadók szerint az ételek körülbelül 60%-a vagy laboratóriumokban szövetekből előállított húsból, vagy növényi alapú húspótlóból fog készülni, és az íze is olyan lesz, mint a valódi húsnak.

Egy globális tanácsadó társaság, az AT Kearney szakértői interjúkon alapuló jelentése rámutat a hagyományos hústermelés súlyos környezeti hatásaira, valamint hogy az emberek egyre tudatosabbak lesznek az állattenyésztésben zajló állatkínzásokkal kapcsolatban.

„Sokan a nagyüzemi állattenyésztést a szükségtelen gonosznak nevezik”

– írja a jelentés.

„A hagyományosan előállított hússal szemben a vegán húspótlók és a laboratóriumban tenyésztett húsok előnyösebbnek tűnnek, és már csak idő kérdése, hogy jelentősebb piaci részesedéshez jussanak.”

Az állattenyésztés elavult

A hagyományos húsipar állatok milliárdjait tenyészti, és közel 1 billió dollárt fordít rá évente.

A hatalmas környezetre gyakorolt hatását azonban már a legfrissebb tanulmányok is egyértelművé tették: az állattenyésztés nagyban hozzájárul a klímaváltozáshoz, a vadvilág pusztulásához, a folyók és óceánok élővilágának tönkretételéhez és még több tucat környezeti problémához.

Az olyan cégek, mint a Beyond Meat, az Impossible Foods és a Just Foods, amelyek növényi összetevőket használnak pótburgerek, rántották és egyéb termékek előállítására, gyorsan növekednek.

Az AT Kearney becslése szerint eddig 1 milliárd dollárt fektettek ilyen vegán termékekbe, többek között a hagyományos húspiacon uralkodó vállalatok. A Beyond Meat már a tőzsdére lépése idején 240 millió dollárt ért, azóta pedig ez a szám többszörösére nőtt.

Más vállalatok azon dolgoznak, hogy sejtkultúrákból állítsanak elő valódi húst anélkül, hogy állatokat kellene felhizlalni és megölni. Ezen termékek még nem értek el a fogyasztókhoz, ám az AT Kearney azt jósolja, hogy a tenyésztett hús hosszú távon nagyobb sikert ér majd el, mint a növényi alapú alternatívák, mivel jobban reprodukálja a hagyományos hús ízét és állagát.

“Vitathatatlan az elmozdulás a flexitáriánus, a vegetáriánus és a vegán életmód felé, egyre több fogyasztó csökkenti húsfogyasztását, mivel tudatosabbá vált a környezet és az állatok jólléte érdekében”

– mondta Carsten Gerhardt, az AT Kearney partnere.

“A szenvedélyes húsevők számára a tenyésztett húskészítmények várható növekedése azt jelenti, hogy továbbra is követhetik ugyanazt az étrendet, mint eddig, ugyanakkor mindezt a környezet és az állatok életének feláldozása nélkül tehetik.”

2040-re sok ételünk teljesen vegán lehet

A jelentés becslése szerint 2040-re a húspótló készítmények 35%-a tenyésztett húsból, 25%-a vegán alternatívákból fog állni.

A világ terméseinek majdnem fele az állatok takarmányaként végzi, és ennek a növényi kalóriának csupán 15%-át fogyasztja el az ember húsevés közben. Ezzel szemben a tenyésztett hús és a vegán húspótlók ezeknek a tápanyagoknak körülbelül háromnegyedét tartalmazzák.

A fogyasztók aggályai a tenyésztett húsok iránt nem lesz akadály a jelentés szerint, az Amerikai Egyesült Államokban, Kínában és Indiában végzett felmérésekre hivatkozva jelentette ki:

„A tenyésztett hús hosszú távon lesz nyereséges. Ennek ellenére a mostani vegán húspótlók nélkülözhetetlenek ebben az átmeneti szakaszban.”

A Jeremy Coller Alapítvány – egy fenntartható élelmezési rendszerekre összpontosító jótékonysági szervezet – programigazgatója, Rosie Wardle mondta:

„A steakektől kezdve a tengeri ételekig egyre szélesebb a választék, hogy a hagyományos állati fehérjét vegán alternatívákra és tenyésztett húspótlókra cseréljük.”

„A fehérjefogyasztás fenntarthatóbb mintáira való áttérés már folyamatban van, a fogyasztók, a befektetők és a vállalkozók vezetésével, de lassanként már a világ legnagyobb húsipari vállalatai is becsatlakoznak. Ha valami, akkor az, hogy 20 éven belül a világ hústermékeinek 60%-a nem levágott állatokból fog származni, még könnyen alábecsült érték is lehet.”

A Nemzeti Mezőgazdasági Szövetség szóvivője azonban így nyilatkozott:

„Az innováció és az új technológia mindig is központi szerepet játszottak a brit állattenyésztés fejlődésében. Noha a laboratóriumilag tenyésztett hús tudománya érdekesnek bizonyul, az NFU úgy véli, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy az állattenyésztés ugyanúgy folytatni fogja a nemzet számára biztonságos, nyomon követhető és megfizethető élelmiszerek előállításának útját, és ez mindaddig így is marad, amíg a nyilvánosság azt igényli.”

 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.