Most olvasott cikk
A vegán húsok piaca 2030-ra elérheti a 85 milliárd dollárt

A vegán húsok piaca 2030-ra elérheti a 85 milliárd dollárt

A növényi hús ötlete egy évtizeddel ezelőtt undorítónak és nevetségesnek hangzott volna. Júniusban viszont a Beyond Meat részvényeinek ajánlati ára elérte a 200 dollárt úgy, hogy a kezdeti ára 25 dollár volt.

A UBS Global Wealth Management jelentése szerint a fent ismertetett jelenség egy mezőgazdasági forradalmat fog eredményezni, amelynek következtében kiszélesedik az agrártechnológiai piac; a mostani 135 milliárd helyett 700 milliárd dollárt fog majd érni.

A növényi fehérje piaca is ígéretesnek tűnik. Szakértők becslése alapján a mostani 4,6 milliárd dollárról 85 milliárdra fog emelkedni az értéke 2030-ra. Ez sokak számára jó hír, kivéve azoknak, akik az állattenyésztésbe fektetnek.

A laborhús ötlete nem csupán egy hóbort, ami idővel eltűnik. Az állattenyésztés a föld termőföldjeinek 45 százalékát igénybe veszi, az üvegházhatású gázok kibocsátásának 14-20 százaléka a számlájára írható, illetve az éves ivóvízfogyasztás 70 százalékát is erre használjuk fel.

Így bánik az állatokkal a Boldog Hús nevű cég_cowsave

El kell engednünk a húsevést

A világ népessége 10 milliárdra fog növekedni 2050-re. Fejlődő országokban élő több millió embernek magasabb jövedelme lesz, amellyel megemelkedik a húsfogyasztásuk mértéke.

Ezt jól alátámasztja Kína példája. Egy átlagos kínai polgár 5 kg hús fogyasztott az 1960-as években. Ez a szám az 1980-as évek második felére 20 kg-ra növekedett, mára pedig 60 kg lett.

A világ erőforrásai nincsenek felkészülve arra, hogy ennyi hús termeljünk. Azonban a növényi hús megoldást nyújthat. A kamuhús visszaadja a hús ízét, állagát és tápanyagtartalmát. Növényi alapú termékekkel helyettesíthető a hal, a tej és tojás is.

Ahogy a technológia fejlődik, a fogyasztók számára is vonzóbb lesz ez az opció. A jövőben a vásárlók olcsóbban tudnak majd hozzájutni az egyre jobban húsra hasonlító növényi alapú fehérjéhez, ez pedig hatalmas piaci növekedést fog előidézni. Az igazi hús luxustermékké fog válni, a vegán hús fogyasztása pedig általános lesz.

Vegán hamburgerhús
Vegán hamburgerhús | Kép: Impossible Foods

Óriási a kereslet a vegán termékekre

A fogyasztói szokások megváltozása is erőteljes. Ezt jól szemlélteti az Impossible Foods (egy másik húsmentes burgert gyártó vállalat) esete, amely nehezen tudta a termékei iránti keresletet kielégíteni.

A húsmentes burgereket teljesen eladták a white castle-i Burger Kingben és egy másik gyorsétteremláncban, a Red Robbinsban. A növényi alapú fehérjék eladása 10%-ot emelkedett 2018-ban, míg a hagyományos húsé csak 2%-ot – mutatta ki a Good Food Institute jelentése.

Az UBS 67 oldalas jelentése szerint a mezőgazdasági piacok más ágai is növekedésnek indulnak majd a digitalizáció eredményeképpen. Például a mezőgazdaság digitalizációja (smart farming) és az online ételrendelés 16 százalékkal, a kémiai magkezelés pedig 13 százalékkal fog megnőni.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.