Most olvasott cikk
Ma van a Vegán Világnap, mutatjuk, hogy hol ünnepeld Magyarországon

Ma van a Vegán Világnap, mutatjuk, hogy hol ünnepeld Magyarországon

A Vegán Világnap november elsejére esik, így 2019-ben éppen péntekre.

Ezt az éves eseményt különféle rendezvényekkel és tevékenységekkel szerte a világon ünneplik.

Mit jelent, ha valaki vegán?

Vegánnak lenni azt jelenti, hogy nem esznek és nem vesznek állati eredetű termékeket és nem támogatnak semmit, ami állatok kihasználásából származik, viszont legtöbben az étkezéssel kötik össze ezt a kifejezést.

A vegánok nem esznek állatokat és olyan termékeket sem fogyasztanak, amelyek állatok kihasználása által készültek, ide tartozik tehát a hús, a tejtermékek, a tojás és a méz is.

A Vegan Society a következőképpen definiálja a veganizmust:

„Olyan filozófia és életmód, amely arra törekszik, hogy – amennyire csak lehetséges és megoldható – kizárja az állatok élelmiszeripari, ruházati vagy bármilyen más célú kizsákmányolásának és kegyetlenségének minden formáját; és kiterjesztéseként elősegíti az állatoktól mentes alternatívák kifejlesztését és használatát az emberek, az állatok és a környezet érdekében.”

„Táplálkozási szempontból azt promotálja, hogy azokat a termékeket, amelyek az állatok teljes vagy részbeni kihasználásából származnak, elhagyják az étrendjükből.”

Mikor van a Vegán Világnap?

A Vegan Society az esemény hajtóereje, világszerte igyekszik népszerűsíteni ezt az eszmét.

A társadalmat 1944-ben alapították, a világnapot pedig 1994 óta ünneplik. A Vegan Society akkori elnöke, Louise Wallis választotta ezt a napot, hogy a társadalom 50. születésnapjával kösse össze ezt az ünnepet.

Mivel ez egy világméretű esemény, az ünneplésnek nincs külön helyszíne vagy törzshelye, de minden országban évek óta ünneplik, többek között hazánkban is.

A Vegan Society ezt írja weboldalán:

„A Vegán Társaság először a Vegetáriánus Társaság utódaként jött létre 1944 novemberében, amikor Donald Watson, Elsie Shrigley és barátai úgy érezték, hogy fontos különbséget tenni a csak húsételek, valamint az összes állati eredetű termék elhagyása között.”

„1994-ben ünnepeltük először a Vegán Társaság megalapítását, és mivel akkor november elseje lett Vegán Világnapnak kikiáltva, azóta is minden évben ugyanaznap tartjuk, ráadásul azóta már nemzetközileg is elismert ünnepnap lett.”

Az idő előrehaladtával a Vegán Világnapból Vegán Világhét, majd Vegán Világhónap lett, mikor egy egész hónapon keresztül ünneplik a veganizmust különféle munkahelyeken, boltokban, éttermekben és otthonokban szerte a világon.

Miről szól ez az esemény?

A célja annak megünneplése, hogy mennyit fejlődött a veganizmus, mint életstílus, a korai szakaszától kezdve a mai napig, és hogyan változtak az étrendi követelményei.

A társadalom azt kívánja ezzel kihangsúlyozni, hogy milyen könnyű is lehet manapság vegánná válni.

Emellett ugyancsak célja az edukáció, hogy informálja az embereket a veganizmus bolygóra és az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásairól.

Arra ösztönzik az embereket, hogy osszák meg vegán receptjeiket, vagy akár ötleteket adjanak arra vonatkozóan, hogyan tudunk egy húsos vagy vegetáriánus ételt vegánná varázsolni.

Magyarországon is megtartják

Idén a Szimpla kertben tartanak egy nagyon élménydús közösségi eseményt a hazai vegánok.

A Facebook esemény leírása ezt ígéri:

A vegánság hivatalos világnapján, november elsején a Szimpla kertben méltó módon ünnepeljük meg a kerek évfordulót finom növényi kajákkal, közös vegán főzéssel, kiállítókkal és sok programmal, egész délután, este és éjjel: beszélgetések, workshopok, jam session, koncert és buli.

Környezettudatos és ingyenes esemény, mindenkit szeretettel várunk.

World Vegan Day * Vegán Világnap – Szimpla Kert

Causes event in Budapest, Hungary by Gregory G Ras and 2 others on Friday, November 1 2019 with 1.6K people interested and 154 people going. 5 posts in…

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.