Most olvasott cikk
A hollandok 30%-a drasztikusan csökkentette a húsfogyasztását

A hollandok 30%-a drasztikusan csökkentette a húsfogyasztását

Impossible-Foods-vegán-húspótló-burger

Csökken a holland húsfogyasztás. Egy új felmérés szerint több, mint harminc százalékuk sokkal kevesebb húst eszik, mint korábban.

A Nu 20.000 főt felmérő kutatásából kiderült például, hogy ötből két holland tavaly sokkal kevesebb steaket és hamburgert evett, mint azelőtt. Sőt, a válaszadók közül minden tizedik vegetáriánusnak, hét százalékuk pedig vegánnak vallotta magát.

A felsorolt okok között leginkább a környezet- és az állatvédelem kerültek említésre: míg a vegetáriánusok és vegánok 90 százaléka az állatokat nevezte meg fő motivációként, a húsevők fogyasztásukat leginkább környezetvédelmi okok miatt csökkentették, de 50 százalékuk az állatok tartási körülményeiért is aggódik.

A vegán és vegetáriánus húspótlók is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az országban. A DutchNews szerint 2018 első 11 hónapjában az emberek összesen 97 millió eurót költöttek ezekre a termékekre.

A hollandok 30%-a drasztikusan csökkentette a húsfogyasztását

Holland Húsmentes Hét

Idén márciusban másodszor kerül megrendezésre Hollandiában a Week Without Meat névre hallgató kampány, mely arra sarkallja a lakosságot, hogy mondjanak le a húsról, felsorakoztatva mind etikai, mind környezetvédelmi, mind egészségügyi okokat. 

A DutchNews jelentése szerint 2018-ban, az első kampány alatt a vegán és vegetáriánus húspótlók eladása 50 százalékkal nőtt.

A kampány mögött álló szervezet számításai szerint az egyhetes programban résztvevő személyek 770 gramm állati húst, 130 liter vizet, és annyi károsanyag-kibocsátást “spórolnak” meg, amennyit egy személyautó átlagosan 76 kilométer alatt termel.

A Holland Környezetvédelmi Infrastrukturális Bizottság, amelynek fő profilja a szakpolitikai irányelvekkel kapcsolatos tanácsadás, szintén elismerte a növényi étrend környezetre gyakorolt pozitív hatását.

A Bizottság kifejtette, hogy a kormánynak fenntarthatósági és közegészségügyi okokból törekednie kell arra, hogy az állampolgárai kevesebb húst fogyasszanak.

Nyilatkozatukban a következőket mondták:

Ha az átlagember kevesebb húst fogyasztana, az több szempontból is jótékony hatású lenne. Az egészségesebb átlagétrend csökkentené a közegészségügyi ellátás költségvetését, illetve hasznos lenne mind az emberi, mind a természetes környezetre nézve.

A nagyvállalatok is beszállnak

A növekvő kereslet hatására a holland Spar elindította saját, több száz termékből álló vegán termékcsaládját, amelyek között például húspótlók és tejmentes fagyi is találhatók.

Jumbo vegán polcok
Jumbo Groningen Foodmarkt

Egy másik holland üzletlánc, a Jumbo Foodmarkt pedig vegán termékekkel teli hűtőket helyezett ki áruházaiban országszerte.

Még a hagyományos májashurkáiról ismert húsipari cég, a Kips is bevezette első vegán termékcsaládját, melyek között szerepel vegán májashurka, pástétom és bifsztek is.


 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.