Meglepően nagy számban zárnak be az Egyesült Királyság tejipari vállalatai és farmjai, ami egyes elemzők szerint nagyrészt a növényi tejek és a vegán fogyasztói réteg növekedésének tudható be.

Az Élelmiszerügyi Szövetség (FSA) legfrissebb adatai szerint 2018 novembere óta 222 tejtermelő (a brit tejipar mintegy 2.5%-a) hagyta el az iparágat. Ebbe ráadásul beletartoznak a bivaly-, kecske-, és juhtej előállító vállalatok is, a tehéntej mellett.

Ez rendkívül sok. Összehasonlítva a 2017 októberben kiadott jelentéssel – amikor még csak 79 bezárt farmról számoltak be -, idén már 222-re ugrott fel ez a szám.

Vegán Ország

Egy 2018 márciusában készült felmérés szerint az Egyesült Királyság lakossága egyre inkább nyit a vegán és vegetáriánus életmód felé, ugyanis 3.5 millió ember (7%) vegánnak, 9,2 millió (14%) vegetáriánusnak vallotta magát.

Ez elképesztő növekedés, hiszen 2016-ban a Vegan Society és a Vegan Life magazin szerint “még csak” 540.000 brit vegánt tartottak számon.

Ezt a kutatást a CompareTheMarket cég végezte, amit Carolyn Roberts környezetvédelmi professzor vezetett. A kutatást nem támogatta semmilyen érdekcsoport vagy szervezet.

A Danone megháromszorozná a növényi termékeiből származó árbevételt

Roberts úgy véli, hogy az életmódváltás (legalábbis az étrendváltás mindenképp) még környezeti szempontból is előnyösebb lehet, mint más környezetbarát intézkedések, például a benzin és a dízelautók használatának csökkentése.

“A vezetés csökkentése vagy megreformálása gyakorlatilag lehetetlen azoknak, akiknek a munkájukhoz elengedhetetlen az aktív utazás. A jó hír az, hogy van gyakorlatiasabb lehetőség. Mint például az életmódváltás, ami kiváló megoldást nyújthat arra, hogy pozitív hatással legyünk a környezetre.”

Globális étrendváltás

És nem csak Roberts professzor, aki ezt ajánlja – az ENSZ már régóta támogatja a hús- és tejmentes étrendre való globális átállást, hogy megóvja a világot az éghajlatváltozás negatív következményeitől. Szerencsére az emberek kezdik megérteni, hogy amit esznek, nagy hatással van az egészségükre, a környezetükre, az emberekre és legfőképp az ártatlan állatokra.

Ez is érdekelhet ➡  Szakértők szerint "győztek az állatjogok", csökken a marhahús iránti kereslet

Az Egyesült Királyság 3,5 millió vegánja közé tartozik többek között Lewis Hamilton, Ellie Goulding, Paul McCartney, Anthony Mullally (híres rögbi sztár) és a világbajnok nehézsúlyú bokszoló, David Haye.

A tejfogyasztás globálisan csökken, ahogy az emberek rájönnek, hogy nem csak egészségügyi és környezeti pusztítással jár, de kegyetlen az állatok számára is.


 

Prove.hu
Raul

Raul

Alapító
Hiszem, hogy Magyarországot néhány éven belül a világ egyik legtudatosabb, legnyitottabb országává tudjuk tenni, ahol könnyű a környezet megóvása, hősies az állatok megmentése, fontos az egészségünk fenntartása, nyitott a társadalmunk és mindennapos az összefogás.

2 hozzászólás

  1. “ugyanis 3.5 millió ember (7%) vegánnak, 9,2 millió (14%) vegetáriánusnak vallotta magát.”
    Azt szeretném kérdezni, hogy ezek a számok honnan jönnek, mert a linkelt oldalakon nem találni ilyet…

    1. Köszi, hogy szóltál!

      Az előzőleg linkelt oldalon a felmérés rövid összefoglalóját lehetett olvasni, amiből kimaradt az említett vegán adat. Ezt pótoltuk egy olyan cikkel, melyben kifejezetten a vegán terjedésről írnak, ugyanebből a tanulmányból.

Írd le a véleményed!