Most olvasott cikk
Százasával zárnak be a brit tejfarmok a vegán térhódítás miatt

Százasával zárnak be a brit tejfarmok a vegán térhódítás miatt

Százasával zárnak be a brit tejfarmok a vegánok miatt

Meglepően nagy számban zárnak be az Egyesült Királyság tejipari vállalatai és farmjai, ami egyes elemzők szerint nagyrészt a növényi tejek és a vegán fogyasztói réteg növekedésének tudható be.

Az Élelmiszerügyi Szövetség (FSA) legfrissebb adatai szerint 2018 novembere óta 222 tejtermelő (a brit tejipar mintegy 2.5%-a) hagyta el az iparágat. Ebbe ráadásul beletartoznak a bivaly-, kecske-, és juhtej előállító vállalatok is, a tehéntej mellett.

Ez rendkívül sok. Összehasonlítva a 2017 októberben kiadott jelentéssel – amikor még csak 79 bezárt farmról számoltak be -, idén már 222-re ugrott fel ez a szám.

Vegán Ország

Egy 2018 márciusában készült felmérés szerint az Egyesült Királyság lakossága egyre inkább nyit a vegán és vegetáriánus életmód felé, ugyanis 3.5 millió ember (7%) vegánnak, 9,2 millió (14%) vegetáriánusnak vallotta magát.

Ez elképesztő növekedés, hiszen 2016-ban a Vegan Society és a Vegan Life magazin szerint “még csak” 540.000 brit vegánt tartottak számon.

Ezt a kutatást a CompareTheMarket cég végezte, amit Carolyn Roberts környezetvédelmi professzor vezetett. A kutatást nem támogatta semmilyen érdekcsoport vagy szervezet.

A Danone megháromszorozná a növényi termékeiből származó árbevételt

Roberts úgy véli, hogy az életmódváltás (legalábbis az étrendváltás mindenképp) még környezeti szempontból is előnyösebb lehet, mint más környezetbarát intézkedések, például a benzin és a dízelautók használatának csökkentése.

“A vezetés csökkentése vagy megreformálása gyakorlatilag lehetetlen azoknak, akiknek a munkájukhoz elengedhetetlen az aktív utazás. A jó hír az, hogy van gyakorlatiasabb lehetőség. Mint például az életmódváltás, ami kiváló megoldást nyújthat arra, hogy pozitív hatással legyünk a környezetre.”

Globális étrendváltás

És nem csak Roberts professzor, aki ezt ajánlja – az ENSZ már régóta támogatja a hús- és tejmentes étrendre való globális átállást, hogy megóvja a világot az éghajlatváltozás negatív következményeitől. Szerencsére az emberek kezdik megérteni, hogy amit esznek, nagy hatással van az egészségükre, a környezetükre, az emberekre és legfőképp az ártatlan állatokra.

Az Egyesült Királyság 3,5 millió vegánja közé tartozik többek között Lewis Hamilton, Ellie Goulding, Paul McCartney, Anthony Mullally (híres rögbi sztár) és a világbajnok nehézsúlyú bokszoló, David Haye.

A tejfogyasztás globálisan csökken, ahogy az emberek rájönnek, hogy nem csak egészségügyi és környezeti pusztítással jár, de kegyetlen az állatok számára is.


 

2 hozzászólás
  • “ugyanis 3.5 millió ember (7%) vegánnak, 9,2 millió (14%) vegetáriánusnak vallotta magát.”
    Azt szeretném kérdezni, hogy ezek a számok honnan jönnek, mert a linkelt oldalakon nem találni ilyet…

    • Köszi, hogy szóltál!

      Az előzőleg linkelt oldalon a felmérés rövid összefoglalóját lehetett olvasni, amiből kimaradt az említett vegán adat. Ezt pótoltuk egy olyan cikkel, melyben kifejezetten a vegán terjedésről írnak, ugyanebből a tanulmányból.

Mi a véleményed?

Az e-mail címed természetesen nem kerül ki a nyilvánosság elé.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.