Most olvasott cikk
Ez az étrend radikálisan átalakíthatja a bolygót

Ez az étrend radikálisan átalakíthatja a bolygót

Ez az étrend radikálisan átalakíthatja a bolygót

Fontos, milyen ételt választunk, ugyanis a mostani választásunkkal veszélyeztetjük mind a bolygót, mind az egészségünket.

A különféle élelmiszerek és a fenntarthatóság jövőjének kutatására alakult EAT-Lancet Bizottság egy jelentést adott ki, miszerint vagy azonnal megváltoztatjuk szokásainkat, vagy kifutunk az időből.

A kutatásban 16 ország 37 szakembere vett részt azzal a céllal, hogy a világ egészségesebb étrendjének irányelveit hozzák létre. A kiválasztott szakemberek a mezőgazdaságra, a politikai tudományra, a táplálkozásra és a környezetre specializálódtak.

A gyümölcsök, zöldségek, diófélék és hüvelyesek globális fogyasztásának meg kell duplázódnia, és az olyan élelmiszerek fogyasztását, mint a vörös hús és a cukor, több mint 50 százalékkal kell csökkenteni.

– írják a publikációban.

A növényi étrend a válasz a cukorbetegségre

Főleg növényi alapú

Tehát az az étrend, ami a bolygónkra nézve még nem káros, megköveteli, hogy étrendünk 50%-ban gyümölcsökből, zöldségekből és hüvelyesekből; 50%-ban pedig növényi fehérjéből, növényi olajokból és teljes kiőrlésű gabonákból álljon.

A jelentésben a húsevőknek megjegyzik, hogy az állati fehérjéknek opcionálisnak kell lenniük, és nagyon minimális mennyiség fogyasztható belőlük, de ajánlott teljesen elhagyni az állati eredetű ételeket a legkedvezőbb eredmény érdekében.

A jelentésben főleg a hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök, zöldségek, valamit a diófélék alkotják a kutatók listájának fogyasztható oldalát, míg a legtöbb állati fehérje mellett a tojás, és a baromfi is a tiltólistársa került. Emellett vörös húst, tejterméket és a cukrot is erősen ellenzik.

Egészség és élhető bolygó

A „flexitáriánus” étrendről szóló jelentésben leírák, hogy ez a fajta étrend megakadályozhatja, hogy évente 11 millió emberi haláleset történjen. A kutatók erre a következtetésre az étrendhez kapcsolódó betegségek – mint például az elhízás és a cukorbetegség – globális adatainak elemzésével jutottak.

A fejlődés kockázatait és a globális terhet vizsgálva megállapították, hogy az ilyen típusú esetek az összes haláleset 24%-át teszik ki évente, így a teljes étrend-átalakítás szükséges lépés az általános globális egészség javítása érdekében. Az tehát világos, hogy ez a fajta étrend jelentősen javíthat az egészségünkön.

A jelentés azonban már korántsem javaslatokról szól; a változást sürgeti. Ha a világnak 2050-re 10 milliárd embert kell táplálnia, akkor ez a táplálkozás nem csak egy javaslat; muszáj meglépnünk a túlélés érdekében.

Hogy is segít ez a bolygónkon?

Az étrend olyan tényezők javítására összpontosít, mint az édesvíz használat és az éghajlatváltozás csökkenése, valamint a biológiai sokféleség, melyek mindegyike szükséges ahhoz, hogy bolygónk fenntarthassa a következő generációkat.

Az étrend felvázolásán túl a jelentésben arra ösztönzik az országokat, hogy a kormány segítségével változtassák meg az élelmiszer-gazdálkodás módját, térjenek át a mennyiségi termelésről a minőségi termelésre és igyekezzenek minél kevesebb élelmiszert pazarolni.

Mi hiszünk abban, hogy képesek vagyunk szebbé tenni a jövőt; ehhez azonban meg kell értenünk, hogy a jövő generációinak védelme olyan kis lépéseken nyugszik, mint kiválasztani, honnan származik az ételünk, vagy melyik élelmiszerboltban milyen termékeket vásárolunk.


 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.