Most olvasott cikk
Vegán macskás kávézó nyílik, de sokan tiltakoznak ellene

Vegán macskás kávézó nyílik, de sokan tiltakoznak ellene

Arra panaszkodott a közeljövőben megnyitó macskás kávézó tulajdonosa, hogy sok kritikát kap a vegánoktól, amiért etikai szempontokból támadható a projektje.

Május végétől várja a vendégeit az Egyesült Királyság legelső vegán macskás kávézója Canterburyben. A Canterbury Tails Cat Cafe nyitása immár öt éve benne van a levegőben, ám a pandémia és a megrekedt felújítási munkálatok miatt egyre későbbre tolódott a céldátum.

A kávézó tulajdonosa, Pip Harris a bemutatkozásban azt írta, négymacskás háztartásba született, és gyermekkorában mindig teljesen természetes volt számára, hogy dorombolás és macskaszőr veszi körül. Beszámolója szerint olyan is előfordult, hogy hat cica volt egyszerre a háznál.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Canterbury Tails Cat Cafe (@canterburytailscatcafe)

A vegánságra és a növényi alapú étkezésre mindössze annyiban tér ki:

teljes egészében növényi alapú kávézó vagyunk, abszolút finom menüvel, senki nem maradhat le nálunk a kedvenc italairól vagy nassolnivalóiról. Az emberektől eltérően azonban a macskák húsevők, nem lehet vegán diétára fogni őket. Szóval az egyetlen állati eredetű termék a macskák tálkáiban található nálunk.

Azt nem indokolta a tulaj, hogy egyéni vagy üzleti okok miatt döntött a kifejezetten vegán kávézó nyitása mellett, a bemutatkozó szövegből mindenesetre inkább utóbbi sejthető.

A kutyák esetében egyre több tanulmány készítője jut arra a konklúzióra, hogy a megfelelően összeállított növényi étrend még előnyösebb is lehet kedvenceink számára. A macskák esetében azonban sokkal ingoványosabb talaj a húsmentes etetés kérdése.

A vegánoknak nem elég a növényi alapú étel

A tulajdonos mindenesetre kapott hideget-meleget a vegán közösségtől az alapkoncepció miatt, sokan igyekeztek rámutatni, hogy etikailag nem igazán fér össze a vegánság egy állatok kihasználására épülő üzleti modellel.

Elég sok internetes visszajelzést kaptam. Elsősorban vegánoktól, akik megpróbálták tönkretenni az üzletet számos téves feltételezésessel, még mielőtt egyáltalán elindult volna. A negatív gondolkodás azonban mindig jelen lesz, így mi egyszerűen csak megpróbáljuk elmondani az embereknek, mi is a helyzet valójában

nyilatkozta Pip Harris a Kent Online-nak.

Az állatbarátokat két dolog aggasztja leginkább a macskás kávézók kapcsán:

  • hogy hova kerülnek az állatok egy esetleges csőd esetén,
  • valamint hogy az állandó zaj és kiszámíthatatlan környezet milyen hatást gyakorol hosszabb távon a cicák egészségi állapotára.

Akiket bezárás fenyeget

Mindeközben egy olyan vegán kávézó, amely etikai jellegű kritikát aligha kaphat, leadta a vészjelzést.

A londoni Café Van Gogh asztalfoglalásért eseng a közösségi oldalon megosztott posztjában, arra figyelmeztetve követőit, hogy megviselték az üzletet az elszabadult árak, valamint az, hogy egyre kevesebben térnek be hozzájuk.

Van egy nagyon fontos társadalmi missziónk: vendéglátó tanfolyamot biztosítunk tanulási nehézségekkel küzdő felnőtteknek és fiataloknak, és csak a bevételeinkre támaszkodhatunk, hogy folytathassuk ezt a munkát

– írták. A képzésen kívül munkalehetőséget is adnak ezeknek az embereknek, akik egyébként komoly problémákba ütközhetnek a munkaerőpiacon, amennyiben nem kapnak külső segítséget.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.