Vegán kesusajt – a tökéletesített recept

Vegán kesusajt többféle változatban

A kesusajtnak rengeteg variációja létezik, készülhet fermentálással vagy sajtkultúrával, mi azonban egy egyszerűsített változatot mutatunk be. Mindössze néhány összetevőre lesz szükséged, ráadásul kevés aktív időt vesz igénybe az elkészítése.

Ez a fenséges kesudió sajt elkészíthető a teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ) elvei szerint is, amennyiben elhagyjuk az alapanyagok közül az olívaolajat.

Hozzávalók:

  • 150 g kesudió
  • ½ friss citrom leve
  • 1 ek sörélesztőpehely
  • ½ ek olívaolaj (elhagyásával a recept TÉNÉ lesz)
  • ½ tk só
  • ¼ tk fokhagymapor

Elkészítés:

  1. A kesudiót áztasd be éjszakára bő vízbe.
  2. Szűrd le és tedd egy késes aprítóba vagy turmixgépbe.
  3. Add hozzá a többi hozzávalót is és turmixold addig, amíg krémes állagot nem kapsz. Közben néhányszor kapard le az edény oldalára tapadt kesudiót. Ha nem ítéled kellően krémesnek, adj hozzá 1-2 evőkanál vizet.
  4. Kóstold, és ízlés szerint adj még hozzá sót, fokhagymaport vagy citromot.
  5. Tegyél egy apró lyukú szűrőbe egy papírtörlőt, majd egy tiszta konyharuhát (lehet géz vagy anyagzsák is) és kanalazd bele a masszát. Az anyag tetejét csavard be és kösd össze egy befőttes gumival.
  6. Tedd a hűtőbe 6-24 órára, és néha ellenőrizd alatta a papírtörlőt. Ha átázott, akkor cseréld.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.