A kesusajtnak rengeteg variációja létezik, készülhet fermentálással vagy sajtkultúrával, mi azonban egy egyszerűsített változatot mutatunk be. Mindössze néhány összetevőre lesz szükséged, ráadásul kevés aktív időt vesz igénybe az elkészítése.
Ez a fenséges kesudió sajt elkészíthető a teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ) elvei szerint is, amennyiben elhagyjuk az alapanyagok közül az olívaolajat.
Hozzávalók:
- 150 g kesudió
- ½ friss citrom leve
- 1 ek sörélesztőpehely
- ½ ek olívaolaj (elhagyásával a recept TÉNÉ lesz)
- ½ tk só
- ¼ tk fokhagymapor
Elkészítés:
- A kesudiót áztasd be éjszakára bő vízbe.
- Szűrd le és tedd egy késes aprítóba vagy turmixgépbe.
- Add hozzá a többi hozzávalót is és turmixold addig, amíg krémes állagot nem kapsz. Közben néhányszor kapard le az edény oldalára tapadt kesudiót. Ha nem ítéled kellően krémesnek, adj hozzá 1-2 evőkanál vizet.
- Kóstold, és ízlés szerint adj még hozzá sót, fokhagymaport vagy citromot.
- Tegyél egy apró lyukú szűrőbe egy papírtörlőt, majd egy tiszta konyharuhát (lehet géz vagy anyagzsák is) és kanalazd bele a masszát. Az anyag tetejét csavard be és kösd össze egy befőttes gumival.
- Tedd a hűtőbe 6-24 órára, és néha ellenőrizd alatta a papírtörlőt. Ha átázott, akkor cseréld.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.