Most olvasott cikk
A légszennyezés elősegítheti a demencia kialakulását

A légszennyezés elősegítheti a demencia kialakulását

demencia

Egy friss tanulmány alapján összefüggés figyelhető meg a levegő szennyezettsége, valamint a mentális leépülés mértéke, a demencia között.

A légszennyezés nemcsak az emberekre, de a teljes ökoszisztémára veszélyt jelent. Egyaránt érinti a termőföldet, a vízminőséget, ráadásul az ózonréteget is rombolja. Az emberi szervezetre gyakorolt káros hatásai – amelyek a tüdőt, valamint a szívet érintik negatívan – régebb óta ismertek, de a legújabb eredmények szerint a légszennyezés hozzájárul a demencia kialakulásához is.

A Committee on the Medical Effects of Air Pollutants – a légszennyezés orvosi hatásait vizsgáló testület – hetven tanulmányt vizsgált meg, amelyek arra keresték a választ, milyen módon befolyásolja az agyat a légszennyezésnek való kitettség.

A majdnem 300 oldalas tanulmány megállapítja, hogy a levegő szennyezettsége nagy valószínűséggel felgyorsítja a kognitív képességek romlását és közrejátszik a demencia kialakulásában.

Feltételezhetően tízből két ember rendelkezik 65 éves kor felett valamilyen, enyhe mértékű kognitív problémával. Habár az állapot enyhe formája gyakran kis mértékben befolyásolja csak a mindennapi életet, ezeknek az embereknek az 5-10%-ánál kifejlődik a demencia, a szociális és egészségügyi gondozást érintő, egyik legnagyobb kihívást jelentő állapot a 21. században

– olvasható a tanulmány bevezetőjében.

Arra vonatkozóan, hogy pontosan mely szennyeződések tehetők felelőssé leginkább a demencia kialakulásának elősegítéséért, illetve a romló tudatállapotért, nincsenek kielégítő információk, ezzel kapcsolatban további kutatásokra lesz szükség.

A Green Matters megjegyzi, hogy a tanulmány által talált összefüggések további hátrányba hozzák a környezetvédelmi rasszizmus által egyébként is hátrányos helyzetű – általában kisebbségek által lakott – közösségeket.

Ezek a lakókörzetek ugyanis általában kevesebb zöld területtel rendelkeznek – ami bizonyos mértékben semlegesíthetné a légszennyezés hatásait – és a területükön jellemzően több az ipari beruházás, autópályaépítés, gyártelepítés, ami növeli a levegő szennyezettségét.

Az állattartó mezőgazdálkodás mint súlyos légszennyező

Amennyiben a légszennyezés a már ismert egészségügyi hatásokon felül még a kognitív képességeket is rontja, az egy újabb strigula az intenzív mezőgazdálkodás lajstromán, hiszen az állattartás az egyik legnagyobb levegőszennyező.

Beszámoltunk arról a kutatásról, amely szerint csak az Egyesült Államokban évente 16.000 halálesetért tehető felelőssé az élelmiszertermelés által keltett légszennyezés. A cikkben nemcsak a problémát, de a megoldást is felvázoltuk. A növényi étrendre való áttérés már pusztán a csökkentett légszennyezés miatt évente életek tízezreit menthetné meg.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.