Vegán reggeliVeganuár receptek

Variációk vegán pástétomra

Vegán pástétomvariációk© Prove.hu

Van élet a vajon és a májkrémen túl: a növényi alapú isteni, selymes, egészséges pástétomok pikk-pakk elkészíthetőek otthon, és csak néhány alapelvet kell hozzájuk megtanulni.

A legjobb, ha kiválasztasz egy fő elemet, ami lehet bármilyen zöldség vagy hüvelyes, esetleg két egymáshoz illő alapanyag kombinációja: gondolj itt sült paradicsomra, cukkinire, gombára, lencsére, babra és piros húsú paprikára, csicseriborsóra és céklára.

Ehhez kell valami, ami kenhetőbbé, krémesebbé teszi: ez lehet tahini, azaz szezámkrém, amit elkészíthetsz otthon vagy egészségboltokban is megvehetsz, vagy simán bármilyen olajos mag.

A tökéletes ízhatásért pedig a legtöbb zöldségpástétomba tökéletesen illeszkednek a karakteresebb fűszerek, például a füstölt paprika és a római kömény, és persze a sült hagymát és a fokhagymát sem érdemes kihagyni, de akár zöldfűszeres irányba is elviheted a kencéid.

Itt három variációt mutatunk be az alapkoncepcióra.

Hozzávalók 

4-5 adag pástétomhoz

Kápia paprikás pástétomhoz:

  • 1 nagyobb kápia paprika felkockázva
  • 3 evőkanál magmix ─ napraforgómag, tökmag és szezámmag
  • 2 gerezd fokhagyma durvára vágva
  • 1 kis fej hagyma felkockázva
  • frissen őrölt fekete bors
  • ½ teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

  1. Egy evőkanál olívaolajon, alacsony lángon a szezámmag kivételével pirítsd a magokat és a fokhagymát 2-3 percig, egy-két csipet sót hozzáadva. Az utolsó egy percben add hozzá a szezámmagot. Egy kis tálba tedd félre a mixet.
  2. Tegyél a serpenyőbe egy evőkanál olívaolajat, és alacsony-közepes lángon kb. 5 percig pirítsd a hagymát, majd add hozzá a felkockázott paprikát és pár csipet sót. Pár perc elteltével adj hozzá egy teáskanál barna cukrot, és addig pirítsd, amíg a paprika és a hagyma is szépen karamellizálódott. A végén keverd hozzá a füstölt paprikát és zárd el.
  3. Kanalazd a paprikás-hagymás és a magvas-fokhagymás mixet egy aprítóba, tegyél hozzá dijoni mustárt és citromlevet, és turmixold össze. Krémesítheted teljesen simára is, de akár úgy is csinálhatod, hogy először csak az összetevők ⅔ részét teszed bele, és csak ezt kevered simára, majd a maradék részt beletéve már csak két-három másodpercig turmixolod, így kicsit rusztikusabb lesz a végeredmény.

Olívás pástétomhoz:

  • egy csésze olívabogyó ─ legfinomabb zöldből és feketéből keverve
  • 2 evőkanál magmix ─ napraforgómag és tökmag
  • 2 gerezd fokhagyma durvára vágva
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt fekete bors
  • só, ha szükséges
Vegán pástétomok
© Prove.hu

Elkészítés

  1. A magmixszel és a fokhagymával a kápia paprikás pástétomhoz hasonlóan járj el.
  2. Az olívabogyót, dijoni mustárt, két evőkanál citromlevet és a magvas-fokhagymás mixet botmixerrel turmixold simára egy-két evőkanál olívaolaj hozzáadagolásával. Ha kevesebb olajat szeretnél használni, egy-két evőkanállal az olívabogyó levéből is hozzáadhatsz.
  3. Turmixolás után adj hozzá jó adag frissen őrölt borsot. Kóstolás után egy-két csipet sót hozzáadhatsz, ha szükségesnek érzed.

Borsópástétomhoz:

  • 1 bögre fagyasztott borsó
  • 1 evőkanál tahini
  • 2 gerezd fokhagyma durvára vágva
  • 1 evőkanál citromlé
  • egy marék friss bazsalikom
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál barna cukor

Elkészítés

  1. Fél evőkanál olívaolajon, közepes lángon pirítsd át a fagyasztott zöldborsót. 2-3 perc elteltével adj hozzá pár csipet sót és egy teáskanál barna cukrot, és pirítsd tovább pár percig. Az utolsó egy percben add hozzá a durvára vágott fokhagymát is.
  2. Kanalazd át a zöldborsót egy-egy evőkanál tahini és citromlé, illetve egy marék friss bazsalikom társaságában egy késes aprítóba. Turmixold simára, ha szükséges, fél evőkanál olívaolajat és kis vizet is adhatsz hozzá. Kóstolás után sózd, ha szükségesnek érzed.
Flóra

Flóra

Publicista
Amikor gyerekként megértettem, hogy a hús ára egy élet elvétele, nem tudtam elképzelni, miért esszük egy emberként mégis; hogy az élet szeretete, az együttérzés, a közös társadalmi értékeink miért nem terjednek ki arra a néhány állatfajra, akik nap mint nap az asztalunkra kerülnek. Így lettem vegetáriánus, néhány évvel később pedig vegán. A téma azóta is foglalkoztat - ami leginkább leköt, az a veganizmus, a feminizmus és a környezetvédelem közös szociológiai háttere.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.